VARETEKSTFENGSLET: De siktede rumenerne skal ha stjålet fra eldre ved å utgi seg for å være fra hjemmetjenesten.
VARETEKSTFENGSLET: De siktede rumenerne skal ha stjålet fra eldre ved å utgi seg for å være fra hjemmetjenesten. Foto: Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Tyverisiktede rumenere varetektsfengslet i fire uker

  • NTB
Publisert: Oppdatert: 14.02.18 21:25
INNENRIKS

Sju av de elleve rumenerne i 20-årene som er siktet for grove for tyverier fra eldre, ble varetektsfengslet onsdag.

De sju er varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud hele perioden. Seks fikk to uker i isolasjon, mens en fikk en uke. De fire siste siktede blir fremstilt for varetektsfengsling torsdag, også de i Tønsberg tingrett.

Tyveriene de er siktet for er registrert i Agder, Telemark og Vestfold.

Rumenerne, både menn og kvinner, ble pågrepet i Oslo og Hamar tirsdag, siktet for flere grove tyverier fra eldre mennesker. De kom til Norge i tre tyskregistrerte biler med ferje til Kristiansand natt til søndag.

I løpet av søndag og mandag ser det ifølge politiet ut til at de rakk å stjele smykker og penger fra ti forskjellige personer ved å utgi seg for å være helsearbeidere eller fra hjemmetjenesten.

De ble pågrepet som et resultat av tips fra publikum, og saken etterforskes gjennom et omfattende samarbeid mellom politidistriktene Agder, Innlandet, Oslo, Øst og Sørøst.

Eldste offer skal være 100 år

Alle de elleve er i 20-årene. Påtaleansvarlig Lene Skeistrand i Sør-Øst politidistrikt bekrefter overfor NTB at det satt tre mindreårige barn i bilene. Barna er tatt hånd om av barnevernet.

– De siktede har ingen historikk i Norge. Vi har funnet noen smykker og noen penger. Vi arbeider med å finne ut om det er noe mer og samtidig spore det tilbake for å finne ut hvor det hører hjemme, sier politiadvokaten.

Et av de eldste ofrene skal være 100 år gammel.

– Det er integritetskrenkelsen, det å ta seg inn hjemme hos eldre og ta gjenstander fra dem, som er alvoret i denne saken, sier Skeistrand.

Politiet forsøker nå å finne ut hva de har drevet med.

Ingen returbillett

– De hendelsene vi etterforsker, er fra søndag og mandag. Vi snakker om en kort tidsperiode. Jeg kan ikke si nå at det ikke kommer inn flere hendelser som de har vært involvert i, sier Skeistrand.

Politiet har ikke funnet noen spor av om gruppen hadde kjøpt returbillett på ferja.

– Vi vet ikke om de kommer fra samme region. Den innbyrdes tilhørigheten og geografisk tilknytning for øvrig er noe av det vi vil etterforske, sier politiadvokaten.