- Lekser skaper angst

En forsker i spesialpedagogikk foreslår å droppe all lekselesing i norske skoler.

ARTIKKELEN ER OVER 19 ÅR GAMMEL

Førsteamanuensis i pedagogikk ved Universitetet i Tromsø, Odd Valdermo, mener verdien av hjemmelekser er overdrevet, både i grunnskolen og videregående.

- Leksene skaper mange konflikter og ulyst blant elevene. I en leksefri skole trenger ikke elevene møte på skolen med angst for at de ikke har gjort det pålagte hjemmearbeidet, sier Valdermo.

I en kronikk i siste nummer av bladet Skolefokus tar han til orde for lengre skoledag, slik at elevene kan gjøre seg ferdig med alt av dagens skolearbeid før de går hjem. Valdermo foreslår for eksempel to dager med «langåpent» i videregående.

Færre konflikter

- Jeg mener det er viktigere at elevene hjelper til hjemme med husarbeid etter skoletid enn at de sitter med lekser utover kvelden. Det er lærerikt å være med på å ta ansvar for familien. Leksefri fører også til færre konflikter og bedre trivsel på hjemmebane, sier Valdermo til VG.

Han mener mange lærere har et schizofrent forhold til lekser:

- Lærerne tar ikke konsekvensen av de leksene de gir. Ofte følger de ikke opp leksene på grunn av at det fører til «merarbeid».

- Elevene får også bedre hjelp på skolen enn hjemme med ting de lurer på. Jeg tror også fraværet vil gå ned i en leksefri skole, når man slipper å møte på skolen og være redd for at man ikke har gjort matteleksa, sier Valdermo.

Prøvehysteri

Pedagogikkforskeren fra Tromsø vil også redusere det han kaller «prøvehysteriet». Han vil at elevene skal få bruke hjelpemidler som lærebøker og egne notater på prøvene.

- Prøver skaper mye angst hos elevene. Noen kan nok lære litt ekstra når de tvinges til å pugge, men på sikt er ikke det noen løsning. Vi må skape en skole der elevene lærer gode arbeidsvaner og tar sin del av ansvaret for læringen, sier han.

- De skal jobbe hardt i skoletiden, men ta fri på kvelden, sier han.

En leksefri skole vil også føre til mindre slitasje for elevene som nå bærer rundt på tunge ransler, og føre til mindre slitasje på dyre skolebøker, legger han til.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder