PLASTHAV: Når denne plasten brytes ned, kan den ende i havet, spises av fisk og skjell, og til slutt havne på middagsbordet ditt. Foto: LINN CATHRIN OLSEN VG.

Fant plast i fire av fem norske blåskjell

Spiser du blåskjell? Da får du mest sannsynlig i deg plast også, og det bekymrer forskerne.

 • Martha C. S. Holmes

Artikkelen er over to år gammel

Nylig analyserte Norsk institutt for vannforskning (NIVA) stikkprøver av vann i hele Norge på oppdrag fra VG, og fant at vannet i springen til hundretusener av nordmenn kan være forurenset med bittesmå plastbiter.

Nå har NIVA testet blåskjell langs hele Norskekysten på oppdrag for Miljødirektoratet. De fant mikroplast i hele fire av fem skjell som ble undersøkt.

– Mikroplasten finnes trolig i hovedsak i fordøyelsessystemet hos dyr, men siden vi spiser hele dyret av blåskjell, kan mikroplast havne på norske middagsbord, sier direktør Ellen Hambro for Miljødirektoratet.

Dette bekymrer forskerne, som mener vi ikke vet vi ikke nok om hva dette betyr for mennesker som spiser sjømaten.

NIVAs undersøkelse er den første store studien av plast i norske skjell. 193 av 252 blåskjell som ble testet fra 13 prøvetakingstasjoner inneholdt plast. I gjennomsnitt inneholdt hvert skjell 1,84 partikler.

Les også: Slik kan du unngå utslipp av mikroplast.

– Kan tas opp i organer i menneskekroppen

Mikroplast er bittesmå plastpartikler som enten blir produsert, eller blir til når plast skylles ut i havene, og slites ned til små partikler og fibrene. Dette tas så opp i fordøyelsessystemene til fisk og skjell. Når vi spiser sjømat kan vi dermed få plast på middagsbordet.

Amy Lusher forsker for NIVA som står bak rapporten. Hun forteller at man i dag vet lite om hvilken effekt dette kan ha på mennesker.

– Det er en økende bevissthet om dette problemet. Og det er en økende bekymring for konsekvensene av at vi spiser blåskjell med plast i seg, sier hun.

Hun forklarer at det kan være at disse små plastbitene tas opp i systemene og organene i menneskekroppen.

– Det kan også være at plasten passerer gjennom kroppen. Mikroplast kan i tillegg inneholde kjemikalier, men det er andre måter mennesker kan bli utsatt for disse kjemikaliene på, og inntak av skjell ser ikke ut til å være den viktigste måten.

MEST I FINNMARK: Det høyeste antallet plastpartikler ble funnet ved Skallneset i Finnmark. Foto: Nyhetsgrafikk / NIVA og Miljødirektoratet

Miljødirektoratet: – En trussel

Miljødirektoratet har bestilt rapporten og anser plastforurensning som en trussel både mot dyreliv langs kysten og i havet, mot sjømatressursene og mot menneskers bruk av kyst- og havområdene.

– Det alvorlige miljøproblemet med forsøpling av havet prøver Norge å løse gjennom internasjonale, nasjonale og lokale tiltak, sier direktør Ellen Hambro for Miljødirektoratet.

Ifølge forskeren bak rapporten kan nemlig inntak av plast har en negativ innvirkning både på blåskjellenes helse og hvor fort de vokser.

– Vi må nå vurdere konsekvensene av plast i blåskjell, om det kan påvirke bestanden og hvordan økosystemene kan påvirkes, sier Lusher.

Det ble funnet både syntetiske og semi-syntetiske typer mikroplast både i blåskjellene og på havbunnen, som forskerne også tok prøve av. Semi-syntetisk plast brukes hovedsakelig i tekstilprodukter, mens syntetisk plast brukes til å lage plastflasker og forbruksprodukter, forklarer Lusher.

Les også: Miljødirektoratet: I 2050 er det mer plast en fisk i havet.

Mer om

 1. Miljøvern
 2. Forbrukerspørsmål

Flere artikler

 1. Pluss content

  VG tester hele Norge: Så mye plast er det i vannet du drikker

 2. Undersøkelse: Fant plast i flaskevann

 3. Forskere har funnet mikroplast i mennesker

 4. Miljødirektoratet ønsker strengere krav til kunstgressbaner

 5. Undersøkelse: Plast i havet bekymrer nordmenn mest

Fra andre aviser

 1. Blåskjell med mikroplast

  Fædrelandsvennen
 2. Forskere fant plast i fire av fem blåskjell

  Aftenposten
 3. Alt avgir plast. Og den puster du inn.

  Bergens Tidende
 4. «Dette er en av de største utfordringene mennesket har stått overfor»

  Aftenposten
 5. Forskere bekymret for usynlig plast i havet

  Bergens Tidende
 6. Ny studie: 90 prosent av plastbiter i havet havner på sjøbunnen

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no