VÅRVÆR PÅ VEI: En vedvarende mild luftstrøm fra sør vil gi rene påsketilstander på Østlandet neste uke. Her fra Trysil påsken 2016. Foto: Matsson, Ola

Nå kommer varmluften: Påskestemning i februar!

Ni plussgrader i Bergen, 5–6 plussgrader og sol på Østlandet. Værgudene snur fra bister kald vinter til en skikkelig forsmak på påskevær!

 • Harald Vikøyr

Artikkelen er over ett år gammel

Vel, helt lysegult og vårgrønt er ikke bildet: På torsdag er det sendt ut farevarsel på grunn av kuling og intense nedbørsmengder i Nordland. Og natt til lørdag ventes et nytt hissig lavtrykk inn over samme område – som meteorologene følger ekstra med på.

les også

Dette var væråret: Ekstremkulde, ekstremvarme, ekstremtørke, ekstremnedbør

Mild luftstrøm

– Det store bildet er at vi har nokså stabilt høytrykk over Kontinentet, og dette styrer alle lavtrykkene i litt nordlig bane. Dette fører samtidig til en sørlig og nokså mild luftstrøm inn over landet, forklarer statsmeteorolog Ragnhild Nordhagen ved Meteorologisk institutt i Tromsø.

MILDT I UKEVIS: Langtidsvarselet fra StormGeo indikerer mildvær ut mars - om prognosene slår til. Her temperturkartet for neste uke - som viser inntil fem grader over normalen i Norden. Foto: KART: StormGeo

les også

Desperate etter snøfresere: – Vi er helt tomme

Også helt i nord merkes overgangen til en annen værtype:

– Her har vi i en god periode nå hatt sørøstlig vind og en tørr værtype, men nå merkes overgangen til en mer vestlig værtype.

Sjekk været der du er på pent.no!

Prognosene for neste uke – som er vinterferieuke for blant annet store deler av Østlandet, tyder på at denne værtypen vedvarer. Det vil si med lavtrykk inn mot landet fra vest – dog med små og forholdsvis uforutsigbare høytrykksrygger innimellom.

Farevarselet for Nordland torsdag lyder på fra 50 til 70 mm nedbør som regn i løpet av 12 timer.

GODT MED SNØ: Det er bra med snø i Sør-Norge i neste uke, men føret kan mange steder bli rødt eller felle eller klister - typisk påskeføre... Rosa betyr våt snø, blå betyr tørr snø. Foto: Kart: SeNorge.no

les også

Analytiker: – Pristoppen trolig nådd for rekorddyr strømvinter

– Varselet gjelder området fra Helgeland til Ofoten. Etter de første timene går nedbøren over til bygevær, og det blir også høye døgntall for nedbør i dette området, forklarer hun.

Mildvær og sol på Østlandet

Men det er særlig Sør-Norge som får en mild periode nå, forklarer statsmeteorolog Hanne Beate Skattør ved Meteorologisk institutt i Tromsø.

– Først får vi mildvær inn mot Vestlandet, og en del lavtrykk med vind nordover kysten. Men Østlandet ligger jo i le for denne værtypen, og her kan vi få ganske mildt og pent vær. Typisk 5–6 plussgrader og etter hvert litt sol.

– Er det fare for snøen på Østlandet?

– Jeg vil ikke tro det. Det er ikke regn i dette, og fra torsdag av får vi kuldegrader om natten, som begrenser snøsmeltingen, sier hun.


– Dette ser vårlig ut

– Dette ser vårlig ut, men vi kan ikke konkludere med at våren er på vei ennå, mener meteorolog Roar Teigen i StormGeo.

Han produserer seksukersvarsler for blant annet kraftbransjen i Norden – bygget på prognoser fra Det europeiske værsenteret i Reading, England.

– Vi har milde varsler nå, med svært milde lavtrykk inn fra vest i en litt nordlig bane. Dette bilder ser ut til å holde seg inni neste uke.

Hans seksukersvarsel er også uvanlig mildt til å være for februar og mars:

– Men husk vi skriver 12. februar, temperaturene er så vidt begynt å stige etter at solen har snudd. Og husk at vinteren i fjor først startet omtrent på denne tiden – og varte ut mars. Våre tidligere langtidsprognoser har sett for seg kalde perioder i slutten av januar og i februar, men det har ikke slått til. Og disse milde prognosene vi nå ser – de kan også bomme, advarer han.

Her er hans seksukersvarsel:

Uke 1 (11.-17. februar): Lavtrykk i nordlig bane, høytrykk over sentrale Europa. Litt under normal nedbør, svært mildt.

Uke 2 (18.-24. februar): Sannsynligvis samme scenario som uke 1. Lavtrykk i nordlig bane med høytrykk over Kontinentet.

Uke 3 (25. februar–3. mars): Kan bli en litt tørrere uke, fordi høytrykket på Kontinentet ser ut til å bevege seg nordover, og dytte lavtrykkene i en enda mer nordlig bane. Vil i så fall gi tørt og mildt vær over Norden.

Uke 4–6: (4.-24. mars): Svake signaler, men jetstrømmen er ventet å bli sterkere enn normalt, og dette øker sannsynligheten for vått vær.

Mer om

 1. Vær
 2. Vinter
 3. Meteorologisk institutt
 4. StormGeo
 5. Vår

Flere artikler

 1. Sommer-Norge hutrer: Varsler snø i fjellet i Sør-Norge

 2. Hetebølgen kan gi 30 pluss på Østlandet, i Nordland, Troms og på Finnmarksvidda

 3. Varsler super-påske i Sør-Norge – og godværet kan vare hele høytiden ut

 4. Rest av hetebølgen gir ny varm sommerhelg i sør

 5. Fra rekordkulde til mildvær: – Det blir slapsete

Fra andre aviser

 1. Frisk start på vinterferien

  Aftenposten
 2. Varsler varme­grader de neste to ukene: – Ser ut som mildværet bare fortsetter

  Fædrelandsvennen
 3. Hustrig høsthelg i vente

  Fædrelandsvennen
 4. Lavtrykk på rekke og rad holder vinterværet unna

  Fædrelandsvennen
 5. Har sendt ut farevarsel for Agder: – Stor fare for at trær kan blåse over ende og at løse gjenstander kan fyke av gårde

  Fædrelandsvennen
 6. Spenn skiene! Vinterferien kommer med sol.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no