VÅRVÆR PÅ VEI: En vedvarende mild luftstrøm fra sør vil gi rene påsketilstander på Østlandet neste uke. Her fra Trysil påsken 2016. Foto: Matsson, Ola

Nå kommer varmluften: Påskestemning i februar!

Ni plussgrader i Bergen, 5–6 plussgrader og sol på Østlandet. Værgudene snur fra bister kald vinter til en skikkelig forsmak på påskevær!

Vel, helt lysegult og vårgrønt er ikke bildet: På torsdag er det sendt ut farevarsel på grunn av kuling og intense nedbørsmengder i Nordland. Og natt til lørdag ventes et nytt hissig lavtrykk inn over samme område – som meteorologene følger ekstra med på.

les også

Dette var væråret: Ekstremkulde, ekstremvarme, ekstremtørke, ekstremnedbør

Mild luftstrøm

– Det store bildet er at vi har nokså stabilt høytrykk over Kontinentet, og dette styrer alle lavtrykkene i litt nordlig bane. Dette fører samtidig til en sørlig og nokså mild luftstrøm inn over landet, forklarer statsmeteorolog Ragnhild Nordhagen ved Meteorologisk institutt i Tromsø.

MILDT I UKEVIS: Langtidsvarselet fra StormGeo indikerer mildvær ut mars - om prognosene slår til. Her temperturkartet for neste uke - som viser inntil fem grader over normalen i Norden. Foto: KART: StormGeo

les også

Desperate etter snøfresere: – Vi er helt tomme

Også helt i nord merkes overgangen til en annen værtype:

– Her har vi i en god periode nå hatt sørøstlig vind og en tørr værtype, men nå merkes overgangen til en mer vestlig værtype.

Sjekk været der du er på pent.no!

Prognosene for neste uke – som er vinterferieuke for blant annet store deler av Østlandet, tyder på at denne værtypen vedvarer. Det vil si med lavtrykk inn mot landet fra vest – dog med små og forholdsvis uforutsigbare høytrykksrygger innimellom.

Farevarselet for Nordland torsdag lyder på fra 50 til 70 mm nedbør som regn i løpet av 12 timer.

GODT MED SNØ: Det er bra med snø i Sør-Norge i neste uke, men føret kan mange steder bli rødt eller felle eller klister - typisk påskeføre... Rosa betyr våt snø, blå betyr tørr snø. Foto: Kart: SeNorge.no

les også

Analytiker: – Pristoppen trolig nådd for rekorddyr strømvinter

– Varselet gjelder området fra Helgeland til Ofoten. Etter de første timene går nedbøren over til bygevær, og det blir også høye døgntall for nedbør i dette området, forklarer hun.

Mildvær og sol på Østlandet

Men det er særlig Sør-Norge som får en mild periode nå, forklarer statsmeteorolog Hanne Beate Skattør ved Meteorologisk institutt i Tromsø.

– Først får vi mildvær inn mot Vestlandet, og en del lavtrykk med vind nordover kysten. Men Østlandet ligger jo i le for denne værtypen, og her kan vi få ganske mildt og pent vær. Typisk 5–6 plussgrader og etter hvert litt sol.

– Er det fare for snøen på Østlandet?

– Jeg vil ikke tro det. Det er ikke regn i dette, og fra torsdag av får vi kuldegrader om natten, som begrenser snøsmeltingen, sier hun.


– Dette ser vårlig ut

– Dette ser vårlig ut, men vi kan ikke konkludere med at våren er på vei ennå, mener meteorolog Roar Teigen i StormGeo.

Han produserer seksukersvarsler for blant annet kraftbransjen i Norden – bygget på prognoser fra Det europeiske værsenteret i Reading, England.

– Vi har milde varsler nå, med svært milde lavtrykk inn fra vest i en litt nordlig bane. Dette bilder ser ut til å holde seg inni neste uke.

Hans seksukersvarsel er også uvanlig mildt til å være for februar og mars:

– Men husk vi skriver 12. februar, temperaturene er så vidt begynt å stige etter at solen har snudd. Og husk at vinteren i fjor først startet omtrent på denne tiden – og varte ut mars. Våre tidligere langtidsprognoser har sett for seg kalde perioder i slutten av januar og i februar, men det har ikke slått til. Og disse milde prognosene vi nå ser – de kan også bomme, advarer han.

Her er hans seksukersvarsel:

Uke 1 (11.-17. februar): Lavtrykk i nordlig bane, høytrykk over sentrale Europa. Litt under normal nedbør, svært mildt.

Uke 2 (18.-24. februar): Sannsynligvis samme scenario som uke 1. Lavtrykk i nordlig bane med høytrykk over Kontinentet.

Uke 3 (25. februar–3. mars): Kan bli en litt tørrere uke, fordi høytrykket på Kontinentet ser ut til å bevege seg nordover, og dytte lavtrykkene i en enda mer nordlig bane. Vil i så fall gi tørt og mildt vær over Norden.

Uke 4–6: (4.-24. mars): Svake signaler, men jetstrømmen er ventet å bli sterkere enn normalt, og dette øker sannsynligheten for vått vær.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder