I RETTEN: Aktor Jens Johannes Andenæs (t.v.) og forsvarer til den tiltalte 42-åringen, Øystein Storrvik (t.h) er her avbildet i Oslo tingrett i forbindelse med behandlingen av drapssaken tirsdag. Foto: MATTIS SANDBLAD/VG

Hellerud-drapet: Kastet vaskemidler på gulvet og over drapsofferet

OSLO TINGRETT (VG) Den drapstiltalte 42-åringen nekter straffskyld for å ha knivdrept den 54 år gamle mannen på Hellerud i 2017. Kvelden før drapet kjørte de to sammen innom flere steder med «uavklart» formål.

Den drapstiltalte tyrkeren nektet også for å ha stjålet 350.000 kroner fra den drepte.

– Ikke skyldig.

Det svarte 42-åringen på tingrettsdommer Jannicke Johannessens spørsmål om hvordan han stiller seg til den alvorlige siktelsen.

Den tiltalte mannen er opprinnelig fra Tyrkia, og bruker tolk i retten. Han avga derfor sitt svar til retten på tyrkisk.

Drapet av den 54 år gamle mannen skjedde i en leilighet i Hellerudgrenda på formiddagen 15. juni 2017. Ifølge tiltalen knivstakk 42-åringen mannen i ryggen to ganger.

les også

Politiet om Hellerud-drapet: Drepte og dro fra Norge i lånt bil

Stikkskadene var så alvorlige at mannen døde av forblødning etter kort tid.

Helte ut vaskemidler på åstedet

I retten ble det tirsdag vist bilder tatt av politiet fra den dreptes bolig.

Bildene viser et kaotisk åsted hvor gjenstander og planter ligger strødd utover gulvet.

– Kjøkkenskapet er åpent, og vaskemiddel-flasker er tatt ut, sier aktor Jens Johannes Andenæs om bildene.

– Hele huset bar preg av å ha blitt endevendt, og det var vaskemidler og jord som var helt ut over liket og stuen, sier aktor i retten.

Ifølge aktor ble det funnet 25 gram heroin i drapsofferets bolig i etterkant.

– Det er ingen tvil om at handlingen som er begått er et forsettlig drap, og at han bør straffes for det, sa Andenæs i retten.

Tirsdag skal den siktede 42-åringen forklare seg for retten.

Fotografert i fotoboks

I retten redegjorde aktor Jens Johannes Andenæs i sitt innledningsforedrag for hvordan den tiltalte 42-åringen og den avdøde 54-åringen kvelden før drapet, og morgenen den 15. juni, gjennomførte en rekke kjøreturer sammen i Oslo-området sammen.

De to var innom flere steder i Romerike, i Oslo og Lier døgnet før.

– Det er uavklart hva formålet med turene var. Det får tiltalte utdype under sin forklaring, sa Andenæs.

De to ble i tillegg til videoovervåkning flere steder, fotografert av en fotoboks på Lillestrøm på kvelden den 14. juni.

Bildet fra fotoboksen ble fremvist i retten.

les også

Hellerud-drapet: – Mistanken mot ham pekte seg tidlig ut

– Basert på videoovervåkning vet vi at de to oppholder seg sammen på avdødes adresse i Hellerudgrenda i cirka 1,5 time morgenen den 15. Juni 2017, da drapet formentlig har skjedd, sa Andenæs.

– Klokken 10,52 beveger drapstiltalte seg, og offerets mobiltelefon seg østover i Oslo sentrum. Vi vet at han i denne perioden kjører alene, og at offerets telefon beveger seg i samme retning. Offeret er ikke med, sa Andenæs.

DREPT: Den 54 år gammel mannen ble funnet knivstukket i sin egen leilighet i Hellerudgrenda i Oslo 15. juni 2017. Her blir liket båret ut av leiligheten. Foto: Tore Kristiansen/VG

Opplysninger om narkotikaomsetning

Aktor Jens Johannes Andenæs startet sitt innledningsforedrag med å fortelle om kort om den drepte 54-åringen.

Den drepte var opprinnelig tyrkisk, men var norsk statsborger. Da han ble drept var han pensjonert, opplyste aktor.

les også

Drapssiktet (41): Stakk av fra Norge med offerets penger

– Han ble på 80-tallet dømt for vold og narkotikakriminalitet. Opplysninger i saken tyder på at han har drevet med omsetning av narkotika i tiden før han døde, og at dette kan henge sammen med det som skjedde, sa Andenæs.

Han understreket at han ville nevne dette tidlig i saken, av hensyn til de etterlatte, som kommer til å få opplysninger om dette gjennom rettens behandling av saken.

Den tiltaltes forsvarer, Øystein Storrvik, sa i retten tirsdag at forsvaret i sin bevisførsel vil redegjøre for hvordan de mener det er indikasjoner på at det er flere enn én som har utført drapet.

– Det er mange alternative scenarioer for disse begivenhetene som vil passe bedre med den virkeligheten som beskrives, enn at min klient skal ha utført det, sa Storrvik.

Han understreket at hans klient og offeret hadde et godt, forretningsmessig forhold, og at det ikke var noe negativt dem imellom.

– Men denne saken har en side, som en del av forklaringen blir preget av, som handler om denne siden av offerets liv som har med narkotika-omsetning å gjøre. Det virker som det har vært et dobbeltliv, sa Storrvik.

Både den tiltalte og offeret har tyrkisk bakgrunn. 42-åringen ble pågrepet i Bulgaria ni dager etter drapet og ble senere utlevert til Norge.

Han har hele tiden nektet skyld i saken.

KNIVDRAP: Den 54 år gamle mannen ble stukket to ganger med kniv den 15. juni 2017. Han døde av forblødning som følge av skadene. Foto: Tore Kristiansen/VG

«Skulle kjøpe tesla»

Selv har den drapstiltalte mannen forklart at han var i Norge fordi han planla å kjøpe et større antall Teslaer:

– Han hadde forretningsformål i Oslo. Han forklarer at det var snakk om å starte bilforretning, og at han skulle gå til innkjøp av et større antall Teslaer og selge dem i Estland, sier 42-åringens forsvarer Øystein Storrvik til VG.

les også

Drapstiltalt hevder han var i Norge for å kjøpe Tesla

Ifølge VGs opplysninger har politiet sjekket ut denne forklaringen, og ingenting skal tyde på at 42-åringen var på jakt etter biler.

I løpet av etterforskningen har politiet avdekket at den drapstiltalte tyrkeren har vært i Norge ved flere anledninger i forkant av drapet. Under disse oppholdene traff han blant annet drapsofferet på Hellerud i jobbsammenheng.

Også en finsk statsborger med tyrkisk bakgrunn i midten av 50-årene var siktet for drapet, men i fjor sommer uttalte politiet at mistanken var svekket, og saken mot ham ble derfor henlagt.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder