«BLING»: VG har i en lengre periode overvåket profiler i sosiale medier til personer som knyttes til et kriminelt gjengmiljø på Holmlia. Høyre mener politiet bør inndra statussymboler som dyre klokker fra gjengmedlemmer. Foto: PRIVAT

Høyre mener Oslo-politiet skulle tatt «bling» og klokker fra gjengene

Sentrale personer i Young Bloods legger ut bilder av dyre gjenstander og statussymboler i sosiale medier. Høyre mener Oslo-politiet skulle tatt alt dette fra dem.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Politiet mener ledelsen i gjengen Young Bloods tjener millioner på kriminalitet. VG har i et halvt år fulgt personer i miljøet på sosiale medier, og kan vise hvordan de legger ut bilder av dyre klokker, kontanter og skytevåpen.

Høyre mener politiet i for liten grad bruker den muligheten de har til å konfiskere slike gjenstander. Og at Oslo-politiet allerede skulle tatt fra denne gjengen mange av de dyre statussymbolene deres.

les også

Hemmelig rapport: Young Bloods tjener millioner på narkosalg

– I realiteten har politiet mulighet til å ta fra disse folkene biler, klokker og gull-bling, dyre solbriller og hva det måtte være av statussymboler, mener Peter Frølich, justispolitisk talsperson i Høyre.

SMEKK TIL POLITIET. Høyre-representantene Peter Frølich og Mudassar Kapur mener politiet burde tatt fra gjengene statussymbolene deres. Foto: Frode Hansen / VG

– La oss ta det fra dem

Høyre-representantene hevder Oslo-politiet ikke har brukt dette nok – og påpeker at de kan ha hjemmel til å for eksempel ta gjengens klokker etter straffelovens §67–70, som omfavner inndragning av utbytte fra straffbare handlinger.

– Dere mener at politiet skulle ha tatt verdigjenstandene fra gjengen?

– Ja, enkelt og greit, sier Frølich.

– Dyre klokker og dyre biler er noe som gir status i disse miljøene. La oss ta dem fra dem og se hva de står igjen med, sier Høyre-representanten.

Politiet: Kan ta kniver, økser og verdisaker

Rogaland politidistrikt har lenge hatt egne folk som bare jobber med dette. De påpeker at politiet kan ta enkelte gjenstander som forebygging: For eksempel knivsamlinger, sverd, økser eller balltre de finner hjemme hos en kriminell voldsmann. Du kan se flere eksempler i faktaboksen.

Men de påpeker at politiet tidligst mulig må kartlegge de kriminelles verdier for å kunne sikre seg dem.

– Vår erfaring er at straffelovens inndragningsbestemmelser fungerer – om en bare benytter seg av dem, sier enhetsleder Ernst K. Rossebø i Sør-Vest politidistrikt til VG.

– Hvis de ikke kan påvise at de er lottomillionærer eller har en rik onkel i USA, så er det sannsynliggjort at dette stammer fra illegal aktivitet. Da kan politiet ta disse tingene for godt, mener Frølich i Høyre.

DOPPENGER: Politiet knytter Young Bloods til salg av store mengder hasj og marihuana. Foto: Privat

Oslopolitiet: – Enig i at det er viktig

Oslo-politiet påpeker at de har en egen gruppe med økonomiutdannede spesialetterforskere som bare jobber med inndragning. Men de vil ikke kommentere om de har jobbet mot gjengmiljøet Young Bloods.

HAR DU LEST ALLE KAPITLENE? Les VG-avsløringen om gjengen ingen klarte å stoppe

Politileder Grete Metlid påpeker at deres tyngste fagmiljø på økonomisaker er i samme enhet som de som jobber mot organisert kriminalitet og gjenger. Foto: Hansen, Frode

– Vi ønsker ikke gå i detaljer om hva vi gjør i den pågående innsatsen mot gjenger og kriminelle miljøer. På generelt grunnlag er vi helt enig i at det er viktig å inndra verdier fra kriminelle, og det er et mål for politiet å bruke inndragning i større grad, skriver Grete Metlid, leder for Felles enhet for etterretning og etterforskning, i en e-post til VG.

Kaller det «en vennlig oppfordring»

Høyre kaller utspillet mot Oslo-politiet en «vennlig oppfordring».

les også

Slik bruker Young Bloods unge løpegutter

– Det er dere som sitter i regjeringen som har hatt justisdepartementet siden 2013. Og dermed det øverste ansvaret for kriminalitetsbekjempelse. Du dytter ansvaret på politiet?

– Nei da, jeg gjør ikke det. Dette er en vennlig oppfordring til politiet. Vi detaljstyrer ikke politiets arbeid i hverdagen, dette er en påminnelse fra politisk hold om hvilke redskaper vi har delt ut til dem, sier Frølich i Høyre.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder