Folkefesten som endte i kaos: Syv personer skadet etter Kollen-femmila

HOLMENKOLLEN (VG) Skifesten utviklet seg til et fullstendig kaos rundt T-banelinjene. Syv personer er skadet, én alvorlig, opplyser politet.

 • Henrik Giæver
 • Julia Renate Ingebrigtsen
 • Camilla Vesteng
 • Magnus Braaten
 • Jørgen Braastad (foto)
 • Karianne Hinlo
 • Ingvild Vik
 • Ahmed Fawad Ashraf

Artikkelen er over to år gammel

– I dag har det vært usedvanlig hektisk for oss. Patruljene kunne nok ha innbragt eller pågrepet masse mennesker på grunn av dårlig oppførsel, men de har nok vurdert hvor de ville gjøre mest nytte og prioritert å bli værende på stedet for å få kontroll på situasjonen der, sier operasjonsleder Tor Jøkling i Oslo politidistrikt.

Han forteller at overstadig berusede mennesker med svært ufin oppførsel har vanskeliggjort arbeidet med å få ryddet opp i situasjonen som i en periode var svært kaotisk. Jøkling har også fått signaler om at det har møtt opp en god del flere mennesker i Holmenkollen enn det som var stipulert.

– Det har vært en god del berusede, også familiefolk. Jeg vet at patruljene som har vært der oppe er skuffet over oppførselen til det man kan kalle normale mennesker. De har oppført seg ufint mot både politiet og andre mennesker, sier Jøkling.

Av dårlig oppførsel nevner han i fleng: De har latt være å rette seg etter pålegg og anvisninger fra politiet, de har slåss med hverandre, vært aggressive mot politiet og veltet gjerder.

– Vi har brukt veldig mye politiressurser, i stor grad fordi folk ikke har oppført seg pent. Hadde alle klart å stå rolig i køen og ventet tålmodige, kunne i dette i teorien ha forløpt uproblematisk. Men det kunne også gått mye verre, for det er ingen som er døde, sa Jøkling på et tidligere tidspunkt.

Flere skadede

Flere tusen mennesker måtte vente i mange timer på å bli fraktet hjem med T-banen etter at femmila gikk av stabelen i Holmenkollen skifestival lørdag ettermiddag.

Dette førte til mye uro, og flere så sitt snitt til å vandre langs T-baneskinnene.

Totalt har politiet meldt om syv skadede personer som følger av at de har fått strøm i seg. Én av disse er en kvinne som ble alvorlig skadet. Hun ble tidligere i kveld fraktet til Ullevål sykehus.

De øvrige seks personene fikk kun lettere skader og ble fraktet til legevakten.

Trafikkaos

Litt før klokken 19.00 gikk store folkemengder på og langs bilveien hele veien fra Holmenkollen og ned til byen. Nødetatene hadde åpenbare utfordringer med å ta seg frem mellom de synlig berusede menneskene.

Klokken 18.58 forlot den første t-banen Besserud stasjon.

Klokken 19.20 skrev politiet at det fremdeles er utfordringer med det store antallet mennesker som forsøker å ta seg ned fra Holmenkollen.

– Våre mannskaper melder at altfor mange publikummere er overstadig berusede og svært ufine mot politiet og andre , og ikke følger politiets anvisninger, skriver Politiet Oslo på Twitter.

KAOS: Politiet melder om mulige påkjørsler og konfrontasjoner etter Holmenkollen skifestival. Foto: Glenn Johansson/tipser.no

Tidligere i kveld meldte politiet at folk hadde tatt seg ned i sporet, og at det derfor ikke var mulig for T-banen å begynne å gå igjen. Operasjonsleder i Oslo politidisktrikt, Tor Grøttum, forteller til VG situasjonen nå har roet seg.

– Vi har ingen nye meldinger om folk i sporet. Det viktigste nå er å få T-banen i gang igjen og å få folk hjem, sier Grøttum.

MYE FOLK: Det var lange køer inn på T-banen tre timer etter at Dario Cologna gikk i mål som førstemann etter femmila i Kollen. Foto: Jørgen Braastad

KØ: Etter flere timers stans begynte T-banen å gå utpå kvelden lørdag. Foto: Braastad, Jorgen

Fullt kaos

Kaotiske tilstander etter Holmenkollen skifestival har også ført til forsinkelser og konfrontasjoner med politiet.

– Våre patruljer på stedet melder om store problemer med svært mange mennesker, som bl.a. river ned gjerder, slåss med hverandre og politiet, skrev politiet på Twitter klokken 17:14.

GÅR I GATA: Flere mennesker har tatt til veiene, og nødetatene har derfor problemer med å nå frem til stedene. Foto: Braastad, Jorgen

Stine Kippernes var blant de som måtte vente på Frognerseteren T-banestasjon. Hun beskrev situasjonen slik:

– Med ett ord: Kaos. Det er fullstendig kaos. Total forvirring, ingen informasjon. Folk er rimelig forbannet, folk har besvimt og blir båret bort. Folk har angst, panikk, det sendes ventolin rundt fordi folk får astmaanfall, sier hun.

Når VG snakker med henne i 18.15-tiden anslår hun at omtrent 200 personer nå står i T-banesporet, og at omtrent ti personer hadde besvimt på stasjonen.

– Det er politi og personell fra Sporveien her. De prøver å ha kontroll, men de har det ikke, sier hun.

Ved Frognerseteren T-banestasjon venter massevis av mennesker på T-banen. Den har sluttet å gå. Foto: Privat

VG var også i kontakt med et annet vitne som har vært i Kollen. Han satt da i en T-banevogn som sto helt stille.

– Det ble lest opp over høytalerne på T-banen at det muligens har forekommet en påkjørsel på Besserud T-baneholdeplass, så nå står vi helt stille.

På et tidspunkt ble strømmen til T-banen kuttet.

– De har skrudd av strømmen i T-banen. Jeg vet ikke hvorfor, men det virker som de bare har kappet strømtilførselen. Det er helt mørkt her, og de har latt én dør stå åpen. Vi kommer oss ut hvis vi vil, men det er iskaldt her.

Mer om

 1. Holmenkollen

Flere artikler

 1. Folkefesten endte i kaos: Fyll, slåssing og lange køer

 2. Nå må Kollen-festen på rehab

 3. Dette skal de gjøre for å unngå Kollen-kaos

 4. Fortsatt alvorlig for ung kvinne etter Kollen-kaos

 5. Masseslagsmål i Kollen-marka – tenåring funnet liggende på bakken

Fra andre aviser

 1. Kollen-kaoset: Syv personer fikk strøm gjennom kroppen i T-baneulykke

  Aftenposten
 2. Kvinne alvorlig skadet etter kaos i Holmenkollen

  Bergens Tidende
 3. Kaos i Holmenkollen: Slåsskamper, folk i T-banesporet og flere skadet

  Fædrelandsvennen
 4. Politiet skuffet over Holmenkollen-tilskuere

  Aftenposten
 5. Holmenkollen-publikum om kaoset: - Det blir helt feil når folk blir så fulle

  Aftenposten
 6. Tidligere rennstart og «dørvakter» ved T-banen: Slik vil arrangørene unngå ny fyllefest i Kollen

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder