LEGGER SEG FLAT: Det har stormet rundt Sylvi Listhaug de siste dagene. Flere opposisjonspartier støtter mistillitsforslag mot henne. Foto: Tore Kristiansen

Ap og SV vil stemme for mistillitsforslag mot Listhaug

Både Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti vil stille seg bak Rødts mistillitsforslag mot Sylvi Listhaug. KrF og Sp har fremdeles ikke bestemt seg for om de støtter forslaget.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Mistillitsforslaget ble fremmet i Stortinget av Rødt tidligere i dag. Allerede i formiddag gikk Støre langt i å hevde at Ap ville stille seg bak forslaget.

Onsdag ettermiddag bekrefter Jonas Gahr Støre overfor VG at Aps stortingsgruppe vil stemme for et mistillitsforslag mot Sylvi Listhaug.

Like etter oppgir Sosialistisk Venstreparti (SV) at de òg vil stille seg bak mistillitsforslaget.

– Etter dagens opptreden av Listhaug i Stortinget mener vi at det er nødvendig. I denne saken har det vært viktig for oss å være i dialog med Ap, siden de er sterkest rammet. Her må partiene stå samlet, sier partileder Audun Lysbakken i en pressemelding.

Samtidig opplyser KrF til VG at de ikke har planlagt å ha gruppemøte i dag for å avgjøre mistillit mot Listhaug.

VG gjorde intervjuet med Hareide på hans kontor, før han fikk en telefon av Høyres parlamentariske leder Trond Helleland.

– Vi har ikke gruppemøte i dag og vi ble kjent med Rødts mistillitsforslag etter gruppemøtet i går, sier Hareide.

Leder av Senterpartiets stortingsgruppe, Marit Arnstad, opplyser at partiet ennå ikke har avklart om de støtter mistillitsforslaget mot Sylvi Listhaug.

– Vi har ikke avklart. Det må behandles i gruppen, skriver Arnstad i en sms til VG.

Ap, SV og Rødt trenger både Sp og KrF for at mistillitsforslaget skal få flertall.

– Venstre støttet ikke daddelvedtak mot justisministeren, selv om jeg i debatten sa at jeg hadde forståelse for at det ble fattet et slikt vedtak. Det følger av det at vi heller ikke vil støtte et mistillitsforslag, sier Terje Breivik.

les også

Dette betyr mistillitsforslaget for regjeringen

Ombestemte seg

Reaksjonene kommer etter at Sylvi Listhaug torsdag beklaget det omstridte Facebook-innlegget som ble lagt ut på hennes Facebook-profil forrige uke.

Støre oppgir at det ikke var Aps intensjon å stille seg bak mistillitsforslaget da de møtte opp på Stortinget i dag.

– Vi kom ikke til Stortinget i dag med den hensikt. Vi sluttet oss til kritikken som fremmes mot henne, men etter å ha hørt og sett henne i dag, kan ikke Arbeiderpartiet ha tillit til henne som justisminister.

Videre forteller han at det var Listhaugs vingling som gjorde at Ap nå har mistet tillit til statsråden.

– Vi tar imot unnskyldningen, men hun skifter mellom å være lei seg om det hun har sagt, til å skifte til å si at hun var lei seg for kommunikasjonen, som jo nå er et nytt ord. Så ble hun presset til om hun sto ved innholdet, og da sa hun at dette innlegget aldri burde vært satt opp. Men vi må se på helheten i det, og tillit handler jo om du stoler på det du hører og om inntrykket av det er som det skal være, og det er det ikke for oss etter det vi har hørt, og da stemmer vi for et mistillitsforslag.

les også

Listhaug presset fra skanse til skanse

La seg flat

Det var en nedstemt Listhaug som gang på gang måtte gå opp på talerstolen og beklage for sitt terrorinnlegg om Arbeiderpartiet.

Til slutt la hun seg paddeflat for Stortinget og de gjentatte spørsmålene fra Ap-leder Jonas Gahr Støre. I sin siste kommentar fra talerstolen torsdag ettermiddag sa hun:

– Jeg registrerer at ikke alle har opplevd dette som en uforbeholden unnskyldning. Derfor vil jeg understreke nok en gang at jeg gir en uforbeholden unnskyldning i denne saken. Jeg burde ikke lagt ut innlegget og jeg vil bidra til en saklig debatt i fremtiden, sa Listhaug.

Partileder Bjørnar Moxnes i Rødt, som fremmet mistillitsforslaget, mener det var for lite, og for sent.

– Seks dager etter at hun la ut posten, og etter å ha fått muligheten til å beklage, har hun stått ved innholdet og beskyldningene mot stortingsflertallet, så kommer det helt i siste bisetning noe som ser ut som en ordre fra Erna Solberg om å beklage, sier han.

Nå mener han det er opp til KrF å følge opp sin kritikk av Listhaugs beklagelse på Stortinget torsdag med handling.

– Jeg håper Hareide lar handling følge ord, for enn så lenge har ikke Listhaugs beskyldninger mot stortingsflertallet fått noen konsekvenser for henne. Det må det, og hun må gå.

Utenfor Stortinget sto pressen klar til et lite pressemøte som Justisdepartementet hadde lagt opp til.

Justisministeren unngikk imidlertid pressen da hun forlot salen. Hun gikk isteden rett inn i en heis og tok den ned i stortingsgarasjen. Vaktene fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) kom løpende og gjorde bilene klar til å dra. Men etter at alle hadde satt seg i bilen, kjørte de ikke.

Listhaug og Teigen ble sittende og diskutere og ta telefoner i ti minutter før Listhaug til slutt kom ut igjen. Det var en taus og bestemt justisminister som tok heisen med VG opp i Stortinget – for deretter å møte pressen. Der ga hun kun en kort uttalelse.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder