BRUKER KRISE-ORDET: Steffen Handal er leder i Utdanningsforbundet, som organiserer de fleste lærerne i norske skoler. Foto: Helge Mikalsen, VG

Lærer-sjef om regjeringen: Styrer rett inn i en lærerkrise

Lærer-leder Steffen Handal mener kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) styrer rett inn i en lærerkrise – samtidig som tallet på ukvalifiserte lærere øker.

 • Frank Ertesvåg

Artikkelen er over to år gammel

– Med Høyre ved roret har det blitt flere ukvalifiserte lærere. Rekrutteringen av kvalifiserte lærere går ikke i riktig retning, selv om regjeringen forsøker å gi inntrykk av noe annet. Innføringen av lærernormen gjør det enda mer krevende å skaffe nok kvalifiserte lærere, men lærernormen er ikke alene årsaken. Dette har vært et problem lenge, sier leder Steffen Handal i Utdanningsforbundet til VG.

les også

Faktisk helt sant: Veksten i andelen ukvalifiserte lærere har flatet ut

Han peker på en rekke årsaker til at han nå vil ta ordet lærerkrise i sin munn:

les også

Sp-Arnstad: Regjeringen styrer inn i lærer-krise med åpne øyne

 • Tallet på ukvalifiserte lærere er stigende – og utgjør 2325 årsverk (Grunnskolens Informasjonssystem – GSI) eller 11037 stillinger (Kostra).
 • Utdanningsforbundets beregninger viser at lærernormen krever 1650 ekstra lærere høsten 2018 og totalt 2600 lærere høsten 2019.
 • Våren 2021 vil det bli ferdigutdannet få lærere – ettersom det vanligvis ferdigutdannede lærerkullet kommer ut først i 2022 på grunn av overgangen til femårig lærerutdanning.
 • Fortsatt er flere tusen lærere avskiltet og uten den faglige fordypningskompetansen som regjeringen krever. Dette kan føre til at flere velger å pensjonere seg fremfor å stå lengre i yrket.
 • Samtidig kom det mandag tall fra Teknisk beregningsutvalg (TBU) som viser at lærere er lønnstapere – og har hatt fem prosentpoeng lavere lønnsvekst enn andre kommuneansatte fra 2008 til 2017.

MØTER ELEVER: Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) avbildet da han møtte elever i en mottaksklasse på Bondi skole i Asker tidligere i vinter. Foto: Tore Kristiansen, VG

Kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) kommenterer lærernes bruk av krise-ordet med å vise til behovet for flere rekrutteringstiltak for å møte lærernormen.

les også

Mangler lærere til ny lærernorm – KrF vil lokke med stort lønnshopp

– Det er ingen tvil om at vi trenger flere lærere for å oppfylle Stortingets ambisiøse vedtak. Derfor satser vi på rekrutteringstiltak for å få enda flere ungdommer til å velge lærerutdanningen. Blant annet kan lærerstudenter få ettergitt inntil 161.000 kroner av studielånet og den nye masterutdanningen gir lektorkompetanse. Det betyr 70.000 kroner mer i begynnerlønn, sier Sanner.

Lønnstapere

Lærernes fremste tillitsmann er ikke imponert. Mandag fikk Handal nye tall fra Teknisk beregningsutvalg (TBU) som viser at lærerne er lønnstapere de siste fem årene – også sammenlignet med andre kommuneansatte.

les også

Valgt til leder for 166.000 lærere og barnehagelærere: Utdanningsforbundets nye leder til kamp mot avskilting av lærere

Han mener det nå må strammes inn i muligheten for å ansette ukvalifiserte lærere, samt utdanne de som allerede er ansatt. Handal mener også at mer målrettede seniortiltak må til.

Lærer-lederen tror regjeringen hadde satt større trykk på tiltak for å rekruttere lærere dersom regjeringspartiene virkelig hadde gått inn for lærernormen.

– Ja, det tror jeg. Det er jo paradoksalt at regjeringen gikk med på en norm med et maksimalt antall elever pr. lærer og samtidig avskiltet flere tusen lærere ved å opprettholde kompetansekravene, sier Handal.

les også

Over 550 plasser står tomme på lærerutdanningene

– Ikke den beste måten

Kunnskapsministeren avviser at det hadde blitt mer trykk på lærernormen hvis regjeringspartiene hadde vært tilhengere av en norm, som KrF presset gjennom, i utgangspunktet.

– Nei, vi jobber med å gjøre innføringen av en norm så god som mulig.

– Tar du lærernormen helt på alvor, Sanner?

– Selvsagt. Vi følger opp vår avtale med KrF selv om vi i utgangspunktet mente at en norm ikke var den beste måten å gjøre det på, svarer skolestatsråden.

Men Sanner er ikke i tvil om at det blir krevende å oppbemanne med nok lærere.

– Stortinget har lagt opp til en innfasing, men uansett vil det å innføre en norm kreve mye av kommunene. Det blir jo ikke automatisk flere lærere bare fordi det innføres en norm, minner han om.

Mer om

 1. Skole og utdanning
 2. Lærere
 3. Politikk
 4. Jan Tore Sanner
 5. Utdanningsforbundet

Flere artikler

 1. Nærmere lærernorm-målet

 2. Ap snur: Vil stoppe avskiltingen av lærere

 3. Sp-Arnstad: Regjeringen styrer inn i lærer-krise med åpne øyne

 4. 1100 flere lærer-årsverk - men flere kommuner ikke i mål

 5. Lærere om mindre elevgrupper med samme lærernorm som før: Noe skurrer

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder