MÅ OPPLYSE: Justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) sier barnevernet har plikt til å varsle politiet hvis de frykter at deres involvering kan utløse en bortføring. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Rapport: Barnevernet utløser utsending av somaliske barn

Flere norsksomaliske foreldre sender barna sine til utlandet like før eller like etter et vedtak fra barnevernet, viser en rapport fra Politidirektoratet.

linus.rovik.hauge@ntb.no
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Ifølge Aftenposten bekrefter Politidirektoratet i en hemmeligstemplet rapport at somaliske barn og ungdommer er blitt sendt til såkalte koranskoler i afrikanske land i saker der barnevernet har vært involvert.

Det var etter et hastemøte som daværende innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) kalte inn til i fjor høst, at Politidirektoratet ble bedt om å kartlegge hvordan norsk politi følger opp somaliske barn som sendes ut av landet.

les også

Listhaug kaller inn til hastemøte etter koranskoleavsløring

Få saker anmeldes

Listhaug kalte fem statsråder inn til hastemøte at NRK avdekket at minst ti norske barn var blitt sendt til skoler i Somalia, og at flere var blitt utsatt for overgrep og vold.

Elevene fortalte om å bli lagt i fotlenke, og de fortalte om fysiske avstraffelser.

I redegjørelsen som ble sendt til Justisdepartementet før jul, fastslår Politidirektoratet at svært få slike saker blir anmeldt. Direktoratet kjenner bare til tre tilfeller der foreldre er blitt anmeldt for å ha sendt barna til Somalia.

Sammenheng med barnevernets involvering

I redegjørelsen fastslås det at både lokalt politi og barnevernet må jobbe konstruktivt inn mot somaliske miljøer for å bygge tillit.

les også

Vil frata trossamfunn statsstøtten hvis de ikke driver integreringsarbeid

«Dette er viktig blant annet fordi man erfarer at barn blir sendt ut av Norge rett før barnevernet fatter vedtak om plassering», heter det i redegjørelsen, som Aftenposten har fått tilgang til.

Ifølge avisen har flere av sakene i kartleggingen sammenheng med barnevernets involvering.

Listhaug sier barnevernet har plikt til å varsle politiet hvis de frykter at deres involvering kan utløse en bortføring.

– Det er helt klart at vi trenger klare føringer som sørger for at barnevern og politi snakker godt sammen. Vi kan ikke la barn bli sendt ut av landet uten å ha gjort alt vi kan for å forhindre det, sier justisministeren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder