STJÅLET: Dette er den aktuelle Mercedes Sprinteren som ble stjålet fra Lørenskog stasjon onsdag, med svært farlig blåsyre ombord. Bildet ble tatt i fjor sommer. Foto: Privat

Politiet etterlyser stjålet varebil med cyanid – har videoopptak

Varebilen ble meldt stjålet onsdag, og lasten inneholdt ifølge politiet en beholder med det svært giftige stoffet cyanid. Søndag er bilen fremdeles ikke funnet.

 • Lone Lohne
 • Carina Hunshamar
 • Hanna Haug Røset
 • Hanne Hattrem
 • Bjørn Haugan
 • Shazia Majid
 • Jørn E. Kaalstad

Artikkelen er over ett år gammel

I 21.30-tiden onsdag kveld ble en Mercedes Sprinter varebil meldt stjålet fra Lørenskog stasjon. Lasten inneholdt medikamenter til sykehus i Norge, og fredag ettermiddag ble politiet oppmerksom på at det blant lasten var en mengde av det svært farlige stoffet cyanid.

Søndag morgen er bilen fremdeles ikke funnet. Det er heller ingen mistenkte i saken. Saken etterforskes fortsatt som et grovt tyveri.

– Det ble foretatt flere avhør i løpet av lørdagen. Hva som kom frem i avhørene kan vi ikke kommentere nærmere. Etter planen skal det gjennomføres flere avhør i løpet av søndagen. Vi har ingen kommentar til hvem som skal avhøres, skriver politiet i en pressemelding søndag formiddag.

Ifølge politiadvokat Berit Brekke Risbakke er alle avhørene vitneavhør av personer som har tipset politiet og personer som var involvert i frakten.

Hentet inn video

Politiet opplyser at de har innhentet videoovervåking, og bearbeidet tips som har kommet inn. Det skal ha kommet inn flere tips om mulige observasjoner av bilen, men politiet vil ikke kommentere disse tipsene mer konkret.

– Vi jobber fremdeles med både innhenting og gjennomgang av videomateriale, sier Risbakke til VG søndag ettermiddag.

Hun sier at politiet så langt ikke har kartlagt om de sitter på overvåkningsbilder som viser den stjålne bilen.

Lørdag kveld sjekket politiet ut en konkret adresse på Romerike, uten resultat.

Politiet har bedt folk som måtte observere bilen, om å ikke nærme seg den, men ringe politiets nødnummer 112. Politiet har også opprettet en egen tipstelefon i saken: 64 81 95 99.

Plastbeholderen som inneholder cyanid er liten, hvit, og har rødt lokk. Det er usikkert hvordan plastbeholderen er merket.

Bilen er ifølge politiet en 2018-modell med registreringsnummer CV 88344. Den er sølvfarget – og har ingen spesiell merking. Ryggekameraet skal være skadet, det samme med en refleks på venstre side bak. Bilen eies av et budfirma som holder til på Romerike.

Sjekker overvåkningsbilder

Bilen skal ha blitt stjålet mellom klokken 19.30 og 21.30 onsdag.

Politiadvokat Berit Brekke Risbakken i Øst politidistrikt sa lørdag at politiet har avhørt de som har stått for frakten og eierne av bilen. De jobber nå blant annet med å hente inn videoovervåkning.

STJÅLET: Varebilen som inneholdt det giftige stoffet cyanid skal ha forsvunnet fra Lørenskog stasjon onsdag. Foto: Frode Hansen

I en pressemelding lørdag skriver politiet at etterforskningen så langt ikke har frembrakt holdepunkter for at hendelsen handler om noe annet enn et bilbrukstyveri.

– Vi kan imidlertid ikke utelukke andre årsaker. Det ble i 2018 stjålet cirka 40 kjøretøy av tilsvarende merke, skriver politiet.

Cyanid er et svært giftig i selv små mengder, opplyser seniorrådgiver Barbro Johanne Spillum i Giftinformasjonen, Folkehelseinstituttet.

Symptomer på forgiftning kommer raskt med illebefinnende, sjokk, koma og kramper. All kontakt og nærvær med cyanid må unngås. Ved eksponering må man ringe 113, opplyser Giftinformasjonen.

Mange sykehusoppdrag

VG har snakket med broren til vedkommende som driver budbilfirmaet. Han opplyser lørdag at han står som eier av bilen, og at hans bror låner bilen til budbilvirksomheten.

– Ifølge broren min er dette et helt vanlig tyveri, sier eieren av bilen.

Han forteller at etter det han kjenner til, dreide cyanid-oppdraget seg om et vanlig oppdrag via Gardermoen Frakt eller Post Nord.

Budbilfirmaet har mange fraktoppdrag med varer som skal til ulike sykehus i Oslo, veterinærhøyskolen og adresser i forskningsparken, forteller bileieren.

Han sier at bilen ofte står parkert på Lørenskog av hensyn til logistikken mellom de ulike sjåførene som jobber på bilen.

Ifølge Dagbladet var cyaniden rutinemessig pakket inn i en plastpall. Avisen skriver også at eieren av bilen opplyser at cyaniden sto ulåst i bilen. VG gjenga først at det var bilen som sto ulåst, men senere har eieren fortalt til VG at dette ikke stemmer. Han sier bilen var låst.

PST: – Ingenting som tilsier terrorplanlegging

Cyanid har tidligere blitt brukt både i terrorangrep og i kjemisk krigføring.

– Det er ingenting av den kunnskapen som vi sitter på i dag som tilsier at denne hendelsen kan relateres til terrorplanlegging, sier Martin Bernsen, seniorrådgiver i PST, til VG lørdag.

Han legger til at hendelsen ikke passer inn i trusselbildet.

– Ser en på modus til terrorister, er det først og fremst enkle angrep med kniv og skytevåpen, ikke bruk av kjemiske, eller biologiske våpen. Hendelsen passer dermed ikke inn i trusselbildet, men man kan ikke utelukke det, sa Bernsen.

HÅP: Eieren av bilen sier til VG at han håper bilen blir funnet raskt. Foto: Privat

Mange varslet

– Fordi lasten inneholdt medikamenter, ble omkringliggende politidistrikter, og Tolletaten, varslet om hendelsen cirka en time etter at meldingen kom inn til politiet onsdag kveld, skriver politiet lørdag.

Også Justisdepartementet ble varslet om hendelsen.

– Departementet er gjort kjent med at det er stjålet et kjøretøy med helseskadelig stoff i, bekrefter kommunikasjonsrådgiver Andreas Bjørklund til VG.

Også Politidirektoratet, Kripos og helsemyndighetene skal være varslet.

Svært giftig

Cyanid, eller blåsyre, er svært giftig og kan gi et fatalt utfall, selv ved små doser. Ifølge Store norske leksikon (SNL) virker giften raskt og bevisstløshet kan inntre i løpet av noen sekunder. Ifølge SNL er dødsårsaken ved eksponering en slags indre kvelning.

De vanligste bruksområdene for cyanid er ifølge leksikonet fornikling, forsølving og forgylling. Den fargeløse væsken med duft, som minner om bitre mandler, kan under strenge sikkerhetstiltak brukes til innendørs bekjempelse av skadeinsekter, for eksempel veggdyr.

Cyanholdige forbindelser brukes mye i plastproduksjon, blant annet i skumplast.

Mer om

 1. Lørenskog
 2. Krim
 3. Etterforskning
 4. Justisdepartementet

Flere artikler

 1. Kan ha brutt regelverk for frakt av farlig gods

 2. Forsker i Forsvaret om cyanid-tyveri: – Lite egnet til bruk mot større befolkningsmengde

 3. Legemiddelverket: – Håper biltyvene er klar over hva de har i lasten

 4. Politiet: Cyanid i stjålet varebil skulle til Universitetet i Oslo

 5. Fant stjålet cyanid: Slik var jakten på de mistenkte

Fra andre aviser

 1. Politiet utelukker ikke at den stjålne cyaniden er dumpet: – Vis stor forsiktighet

  Aftenposten
 2. Flere tips om stjålet varebil med cyanid

  Bergens Tidende
 3. NRK: Innkjøpsdirektør mener flere rutiner trolig er brutt i cyanid-forsvinningen

  Aftenposten
 4. Stjålet cyanid skulle til Universitetet i Oslo

  Aftenposten
 5. Fant stjålet cyanidbeholder: Jakten endte i en møkkakjeller

  Fædrelandsvennen
 6. Politiet frykter at cyanid kan være dumpet - advarer mot mistenkelige gjenstander

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder