Den norske fregatten «KNM Helge Ingstad» som kolliderte med tankskipet «Sola» TS nær Stureterminalen i Øygarden. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

Nettavis: Fregatten fikk flere advarsler – skal ha svart at de hadde kontroll

Milliardfregatten fikk advarsler fra både tankskipet og Kystvernet, men fregattens skipsledelsen svarte at de hadde kontroll, ifølge nettavisen Aldrimer.

innenriks.vaktsjef@ntb.no

Kort tid senere var kollisjonen et faktum. Aldrimer skriver at de får hendelsesforløpet bekreftet av sentrale, uavhengige kilder som av hensyn til den pågående politietterforskningen og granskingen, ikke ønsker å bli navngitt.

Da los og skipper om bord i tankskipet fikk øye på fregatten, ble fregattens skipsledelse kontaktet. Det fremholder fem kilder uavhengig av hverandre, ifølge Aldrimer. I anropet skal skipsledelsen i fregatten ha blitt spurt om de skulle vike for tankskipet. «Vi har kontroll», skal svaret fra fregattens ledelse ha vært, hevder nettstedets kilder.

Til TV2 bekrefter Sjøtrafikksentralen at det var kontakt mellom KNM «Helge Ingstad» og «Sola TS» før sammenstøtet. Hva som ble sagt, vil de ikke si noe om.

les også

Tankskip og fregatt kolliderte i Hordaland: Fregatten i fare for å gå ned

Ingen kommentar

Rundt samme tid oppdaget Kystverkets sjøtrafikksentral Fedje VTS at fartøyene var på en farlig kurs mot hverandre, skriver nettstedet. Da skal Fedje VTS ha kontaktet fregatten, ifølge Aldrimers kilder. Det kommer ikke fram om Fregattens skipsledelse svarte på anropet.

Kystverket selv ønsker ikke å kommentere påstandene.

– Dette har vi ingen kommentar til, sier avdelingsdirektør for Kystverkets sjøsikkerhetsavdeling, Arve Dimmen.

les også

Den havarerte fregatten fikk stor flenge i skroget

– Jeg er litt der at vi ikke føler vi kan svare på spørsmål om det faktiske hendelsesforløpet. Statens havarikommisjon og politiet skal nå etterforske denne saken, sier trafikksentralsjef Arnt Runar Sævrøy ved Fedje VTS.

Fregatten KNM Helge Ingstad havarerte etter å ha kollidert med tankskipet Sola natt til torsdag. Åtte av mannskapet ble lettere skadd i sammenstøtet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder