MÅ KLARE SEG: Over 100 ordførere skrev under et opprop til Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) i forrige uke. Det hjalp ikke. Foto: Cicilie S. Andersen

Enighet om ny barnehagenorm

Regjeringspartiene og KrF er enige om ny bemanningsnorm for barnehager. Kommunene må få til dette uten ekstra penger. – Handler om prioriteringer, ifølge Høyre.

 • NTB

Artikkelen er over to år gammel

– Kommunene har pengene, men må prioritere ressursene sine, sier første nestleder i utdannings- og forskningskomiteen Kent Gudmundsen (H) til NTB.

Bemanningsnormen for barnehagene går ut på at det maks skal være tre barn under tre år per voksen og maks seks barn over tre år per voksen. Det er imidlertid ikke satt av penger i revidert statsbudsjett til å gjennomføre tiltakene. Kommunene som vil, får det til, mener Gudmundsen.

les også

Regjeringen går inn for omstridt bemanningsnorm for barnehager

les også

Foreldreopprør: Krever flere ansatte i barnehagene

– Vi ser at flere kommuner allerede fyller kravene i bemanningsnormen fordi de har prioritert å satse på barnehage og skole. Og så ser vi kommuner som ikke oppfyller normen, og ønsker mer ressurser, men som går med flere millioner i overskudd, sier Gudmundsen.

Ikke satt av penger

Barnehageansatte og foreldre over hele landet har lenge ført et opprør mot regjeringens planlagte bemanningsnorm, og i forrige uke skrev over 100 ordførere fra Arbeiderparti-kommuner under på et opprop adressert kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H). Der krever ordførerne fullfinansiering av den nye ordningen, og skriver at den truer målet om full barnehagedekning.

– Det er hårreisende at regjeringen tror dette lar seg gjøre uten å gi mer penger til kommunene. Hva skal vi kutte for å råd til dette? Lærere? Sykepleiere på sykehjem? spurte byrådsleder i Bergen, Harald Schjelderup i et intervju med Dagsavisen.

Gudmundsen mener imidlertid at endringene har vært varslet lenge, og sier finansieringen av normen er i tråd med hvordan lignende tiltak har blitt finansiert tidligere. Han sier bemanningsnormen tilsvarer det som ble foreslått i 2013 under Stoltenberg-regjeringen.

les også

Barnehageopprør: Kompetanse er ikke kjærlighet!

Overgangsperiode

Partiene har likevel forståelse for at det kan ta tid for barnehageeiere å tilpasse seg den nye loven. Loven trer i kraft 1. august 2018 slik som tidligere varslet, men med en overgangsperiode fram til 1. august 2019 slik at alle barnehageeiere skal få anledning til å tilpasse seg de nye kravene.

Gudmundsen understreker at den nye normen er minimumsgrensen for bemanning og at den enkelte barnehageeier har ansvar for å sikre en forsvarlig bemanning gjennom hele åpningstiden.

Barnehagene som ikke klarer å fylle kravene til bemanning, må i verste fall stenge driften.

– Men det finnes mulighet for unntak i særlige tilfeller, men hovedregelen er at bemanningen innføres fra 1. august 2019 sier Gudmundsen.

Mer om

 1. Barnehagedekning
 2. Høyre (H)
 3. Jan Tore Sanner

Flere artikler

 1. Foreldreopprør: Krever flere ansatte i barnehagene

 2. Én av fire barnehager når ikke ansatt-norm

 3. Barnehageeiere fikk én milliard for mye fra staten - slipper å betale tilbake

 4. Regjeringen går inn for omstridt bemanningsnorm for barnehager

 5. Skoleansatte: Krever krisepakke til skole-gjenåpning

Fra andre aviser

 1. Regjeringspartiene og KrF er enige om ny barnehagenorm

  Bergens Tidende
 2. 106 kommuner oppfyller ikke bemanningsnormen i barnehagene

  Aftenposten
 3. Ny norm gir færre barn plass i barnehage

  Bergens Tidende
 4. Bemanningsnorm uten finansiering - en kjempeutfordring

  Fædrelandsvennen
 5. Så mye ekstra vil Regjeringen gi til din barnehage for å få nok voksne

  Aftenposten
 6. Én av tre Oslo-barnehager tilfredsstiller ikke nye bemanningskrav. Sjekk din barnehage.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder