STORMDØGN: Det blåser full storm i Rogaland, og hele Vestlandskysten må belage seg på stormfulle døgn fram til og med fredag. Her fra ekstremværet «Nina» i Øygarden i 2015.
STORMDØGN: Det blåser full storm i Rogaland, og hele Vestlandskysten må belage seg på stormfulle døgn fram til og med fredag. Her fra ekstremværet «Nina» i Øygarden i 2015. Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Stormen i gang på Vestlandet – farevarsel gult nivå

INNENRIKS

Stormen som er varslet i kveld og i natt er allerede i gang i Rogaland. Det er målt vindkast på over 30 meter i sekundet på land og over 130 km/t på Oseberg-feltet i Nordsjøen.

Publisert:

Meteorologisk institutt har i formiddag sendt ut farevarsel gult nivå for kraftige vindkast som følge av prognosene som foreligger.

130 km/t i Nordsjøen

– Det blåser i øyeblikket nå onsdag formiddag full storm i Rogaland, og det er observert vindkast på Eigerøy på 32,5 meter i sekundet, forklarer statsmeteorolog Steinar Skare ved Meteorologisk institutt i Bergen.

På Osebergfeltet i Nordsjøen er det meldt om vindkast på fra 61 til 72 knop, hvilket vil si opp til over 130 km/t.

– Det er et nokså kraftig lavtrykk, og det styrker seg. Det har sentrum over Island, og det er frontene vi får inn her. Sammen med et ganske kraftig høytrykk i øst lager det et kraftig vindfelt, forklarer han.

Ingstad-berging stanset

Det blåser onsdag mest fra Vest-Agder til sørlige Hordaland, mens det ved 13-tiden fortsatt var nokså stille i Bergen. Dette vil imidlertid ta seg kraftig opp.

I Øygarden pågår bergingen av KNM «Helge Ingstad», og her er ventet kraftig vind også – men neppe middelvind over sterk kuling. Likevel er det varslet vindkast på mellom 25 og 30 meter i sekundet. Bergingsledelsen valgte onsdag morgen å ta den ruvende kranlekteren «Rambiz» fra ankrene sine og flytte den i sikkerhet på Hanøytangen på Askøy, og utsette bergingsoperasjonen inntil uværet er over. De rakk heller ikke å sikre havaristen optimalt før de valgte å avbryte.

Storm i dagevis

Den sterkeste vinden i Bergensområdet vil være torsdag morgen.

Men uværet er ikke over første døgnet.

– Det vil blåse friskt fra Rogaland til Stad også fredag og lørdag, og det er ventet perioder med inntil liten storm også disse dagene, advarer Skare.

Her kan du lese mer om