Erna Solberg med stikk til Frp: – Dere er litt i panikkalderen

GARDERMOEN (VG) På Frps landsmøte sier Erna Solberg at Frp-erne tåler bompenge-vitser. Men ikke alltid. Siv Jensen slår tilbake med sin beste Høyre-vits.

Artikkelen er over ett år gammel

– Det er ingenting som er bedre enn å tilbringe en solrik lørdag inne på et konferansehotell, sa Erna Solberg tørt.

Hun sto på talerstolen foran 500 Frp-ere på et konferansehotell på Gardermoen, der hun ble mottatt med stående applaus.

Norges statsminister benyttet sjansen på landsmøtet til å komme med sine beste Frp-vitser – skjenket til partiet som har blitt Høyres nye bestevenn.

– For 20 år siden var det neppe noen som trodde at dette kunne skje, nemlig at en Høyre-leder ville tale for et Frp-landsmøte, sa hun da hun gikk opp på talerstolen.

Før hun gikk ned igjen skulle hun slå en vits om da samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen kastet en penn på Siv Jensen i et regjeringsmøte – og i stedet traff daværende utenriksminister Børge Brende.

Tåler bompenge-vitser – men ikke alltid

Erna Solberg sier hun gjerne kan slå vitser om bompenger og bilavgifter til Frp når de sitter i forhandlinger. Mang en gang de siste årene har regjeringen stått på randen av budsjettkrise under de tøffe forhandlingene med KrF og Venstre, som har pågått til langt på natt.

Men det finnes en grense, sier Erna til VG. Trøtte Frp-ere er ifølge statsministere ikke like glade i bompengevitser.

– De tåler humor. Men vi har alle grenser når vi er trøtte og det blir tungt og krevende. Da er det ikke tid for vitser. Du kan vitse om bilavgifter og bompenger i overskuddsperioder, men når vi er inne i de tappede periodene, er det ingen av oss som liker det, sier Solberg til VG.

– Var det en sånn periode at Solvik-Olsen kastet en penn på Siv Jensen?

– Det var i et regjeringsmøte. Og den traff da Børge Brende, han satt ved siden av Siv på møtet. Så han fikk den pennen, påpeker statsministeren.

Det hittil ukjente pennedramaet bak lukkede dører i regjeringen ble kjent under Ernas tale. «Når Ketil blir ordentlig sint på Siv i regjeringsforhandlingene så kaster han penner på Børge istedenfor», sa Erna til stor latter i salen. Hun gjør også narr av Frps «lik og del!».

KOSTE SEG: Det virket som statsminister Erna Solberg (H) følte seg som hjemme på Frp-landsmøtet. Foto: Sandblad, Mattis

– Jeg har merket meg at dere har noen enklere løsninger på oss enn noen ting. For eksempel i språket. I Frp sier dere ofte «enig? Lik og del!». På Høyre-språk vil det være: «Mener du det samme som oss? Vis at du setter pris på meningen og distribuer den videre til venner og bekjente», sier Høyre-lederen.

Slik slår Frp-Siv tilbake

– I Frp sier vi at vi kaller en spade for en spade, mens i Høyre kaller man et spa for et spa.

Det er vitsen Frp-leder Siv Jensen slenger på bordet på direkte oppfordring fra VG om å slå tilbake.

Jensen leverer varene, og kommer med enda en:

– Ved inngangen til dette landsmøtet har vi snakket om at vi skal ha vinsmaking, noe som er en konsekvens av at vi har sittet fire år i regjering med Høyre.

– Hvem er morsomt av deg og Erna?

– For å være helt ærlig, så ler vi mye sammen. Vi jobber hardt, men vi liker å spøke med hverandre på bekostning av oss selv, med mye selvironi, sier Jensen.

– Litt i panikkalderen

– Du vet liksom at det er noe som har skjedd i norsk politikk når finansministeren fra Frp kommer på Høyres landsmøte for å advare om at vi bruker for mye penger, kom Erna med i et annet stikk.

Høyre er et betydelig eldre parti enn Frp, som ble stiftet av Anders Lange i 1973.

– Vi har funnet en plattform for å realisere mye felles politikk, selv om vi er ulike partier. Dere er av og til litt mer utålmodige enn oss på noen måter. Det å være 134 år gir jo kanskje grunnlag for litt sørgmodighet og ettertanke. 40-åringer er litt i panikkalderen, sier Solberg til Frp-erne.

PANIKK? Det var ingen panikk å spore da Bård Hoksrud og Sylvi Listhaug serverte pølser til landsmøtet på fredag. Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Foto: Sandblad, Mattis

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder