TÅREGASS: Pakistansk politi avfyrte tåregass mot flomofre som demonstrerte med krav om nødhjelp. Foto: AP

Flomofre møtt med tåregass

Vannmassene krever stadig flere menneskeliv i Sør-Asia.

Pakistansk politi tok i bruk tåregass mot flomofre som demonstrerte med krav om nødhjelp etter den siste ukas uvær.

ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

Minst 56 personer mistet livet i voldsomt uvær i den pakistanske provinsen North-West Frontier, meldte pakistanske medier fredag. Kraftig regnvær har ført til flom og jordskred i Khyber-distriktet, som ligger ved grensen mot Afghanistan.

De fleste av ofrene holdt til i landsbyen Landikotal, og mange av dem er afghanske flyktninger. Blant dem var åtte afghanere som døde da huset deres, bygget av leire, kollapset.

Hindrer nødhjelpsarbeid

Den siste uka har nesten 500 mennesker omkommet i uværet, som har rammet India og Afghanistan i tillegg til Pakistan.

At uværet fortsetter bidrar til at nødhjelpsarbeidet blir forsinket. I byen Turbat sørvest i Pakistan protesterte rundt 1.000 mennesker mot at de ikke har mottatt hjelp etter at syklonen Yemyin satte byen under vann tirsdag. Demonstrantene skal ha angrepet kontorene til provinsmyndigheter og et lokalt partikontor.

Politiet skjøt tåregassgranater mot demonstrantene og avfyrte skudd i luften, og seks mennesker, deriblant en lokal politisjef, ble såret i sammenstøtene.

- Hjemmene våre er ødelagt, det har ikke vært noe drikkevann og ikke noe mat de siste fire dagene. Det er vann overalt, sier bonden Ghulam Jam (27) fra Turbat.

Fredag satt mange av byens innbyggere på takene sine omringet av vann og ventet på hjelp, mens solen stekte over hodene deres. Men andre steder fortsetter regnværet og hindret helikoptre med nødhjelp i å lette, mens veier og bruer er skylt bort eller satt under vann.

- Folk lider

I Baluchistan er 1,1 millioner mennesker berørt av uværet, etter det nødhjelpskommissæren i provinsen Baluchistan, Khuda Bakhsh Baloch, kjenner til. Minst 250.000 mennesker er hjemløse.

- Situasjonen er alvorlig, vi vet at folk lider. Jo mer det regner, jo verre blir det, sier Baloch til nyhetsbyrået AFP.

Ifølge uoffisielle tall døde over 100 mennesker da syklonen rammet Baluchistan tirsdag, mens myndigheter sier minst 27 omkom og rundt 200 ble skadd i etterkant.

Lørdag døde rundt 230 mennesker da Pakistans største by Karachi ble rammet en uvanlig kraftig storm med vind og regn.

Afghanistan og India

I Afghanistan har USA og NATO bistått flomofre øst i landet. Minst 40 mennesker er omkommet i uværet, som er uvanlig for sesongen i denne delen av landet. Også sør i Afghanistan har det vært kraftig regn, noe som har gått hardt utover avlingene der.

I India ble minst to landsbyer i Orissa oversvømt av store bølger, melder nyhetsbyrået Press Trust of India fredag. De over 3,5 meter høye bølgene skyldtes lavtrykket over Bengalbukta og ødela blant annet et over 1.200 år gammelt tempel og en skole. Minst 200 familier er rammet.

I forrige uke døde minst 144 mennesker i monsunregnet sør og vest i India.

ØDELEGGELSER: Det er store ødeleggelser i byen Turbat etter det kraftige uværet som har rammet distriktet de siste dagene. Foto: AP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder