RESPEKTERT: Ingolf Håkon Teigene var en av Norges mest kjente og respekterte journalister. I ettermiddag døde han av hjertesvikt. Foto: TROND SOLBERG

Ingolf Håkon Teigene er død

(VG Nett) Journalist og mangeårig NRK-medarbeider Ingolf Håkon Teigene døde tirsdag 58 år gammel.

  • Jorun Sofie F. Aartun
  • Bjørn Lecomte
  • Håvar Bremer

Den populære TV-veteranen fikk et illebefinnende, og døde av hjertesvikt i ettermiddag.

Teigene var på jobb i NRK da han ble akutt syk og fraktet til Ullevål sykehus i all hast. Livet sto ikke til å redde. Ingolf Håkon Teigene etterlater seg to barn fra et tidligere ekteskap.

- Ofte rørt

- Det er et stort tap for NRK. Han var en person som kunne gå inn i flere roller. Han var for tiden utenriksmedarbeider, sier distrikts- og nyhetsdirektør Gro Holm til VG Nett. Teigenes kolleger i NRK mottok tirsdag dødsbudskapet med sjokk.

Bilder:Ingolf Håkon Teigene 1949-2007

NRK-veteranen skulle til høsten lede utspørringene på NRK Radio i forbindelse med valget.

DAGSREVY-PROFIL: Sommeren 2000 ble Nina Owing og Ingolf Håkon Teigene presentert som programledere for Dagsrevyen. Foto: VG

- Han var en fantastisk kollega, som det var morsomt å diskutere musikk og litteratur med. Han ble ofte rørt på skjermen, og var en person som kunne felle en tåre på direkten uten at det gikk utover hans autoritet, sier Holm.

Hun har kjent Teigene siden 70-tallet. Holm bekriver han som engasjert i flere spørsmål og bredt orientert om alt fra utenriksstoff og politikk til kultur.

- Han var en idérik og dyktig programleder som nøt respekt både blant kolleger og dem han intervjuet.

Vant språkpris

Ingolf Håkon Teigene har gjort seg bemerket både som programleder og nyhetsanker. Han ble programleder for NRK Dagsrevyen i 1989, og vant blant annet NRKs egen språkpris for 2006.

Juryen for NRKs språkpris for 2006 beskrev Teigene slik, da han mottok prisen:

- Ingolf Håkon Teigene har eit svært godt og levande språk som kjem nyhendesendingane både i radio og fjernsyn til gode. Han formidlar det som skjer på ein innlevande og engasjerande måte - i saker om alt frå storpolitikk og naturkatastrofar til kultur og underhaldning.

I RETTEN: Her er Teigene avbildet da den såkalte listesaken var oppe i Oslo Byrett i 1979. Foto: NTB/Scanpix

Ved juletider i 2002 ble Teigene langtidssykemeldt. Juni 2003 var han tilbake på skjermen for å lede Sommeråpent.

Journalistikk og politikk

Teigene erstattet i 2003 Petter Nome som programleder for Sommeråpent, og var klar på at han ønsket å holde sine egne politiske synspunkter unna jobben som journalist.

- Det har alltid vært et bevisst valg fra min side ikke å flagge mine egne politiske meninger. Som nyhetsreporter har jeg vært klar over at det ikke vil være en fordel å rope ut mine synspunkter i det offentlige rom, sa Teigene til nrk.no.

Nektet USA-innreise

I 2005 måtte NRK-kjendisen avlyse sin planlagte reportasjetur til New York. Teigene ble nektet visum av amerikanske myndigheter fordi han i 1979 fikk et betinget dom i den såkalte «listesaken».

Teigene skulle vært i New York sammen to medarbeidere for å lage et dokumentarprogram om Gro Harlem Brundtland. Teigene var en av fire som ble dømt for listesaken i 1979.

SV-er Ivar Johansen hadde samlet en liste med 600 navn over personer som jobbet i de hemmelige tjenestene. Denne listen fikk Teigene overlevert da han jobbet som journalist i Ny Tid.

Skrev to bøker

Nynorskmannen fra Hareid på Sunnmøre ga ut bøkene «Rett fra hjertet» med SV-leder Kristin Halvorsen og «Makt og mannefall - historien om Gro Harlem Brundtland» med Steinar Hansson.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder