DØDE I TYSKLAND: En katt døde av fugleinfluensa i Ruegen i Tyskland. Her er katten Carlos utenfor skuret den døde katten ble funnet i. Foto: Reuters

Kvitter seg med pus

(VG Nett) Veterinærer og omplasseringsorganisasjoner opplever en økende pågang av folk som vil bli kvitt katter. Årsak: Frykt for fugleinfluensa.

ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

I Drammen har leder for Dyrebeskyttelsen opplevd rundt 100 telefoner fra bekymrede katteeiere.

- Vi får tre-fire henvendelser om fugleinfluensa hver dag. Minst en av disse ønsker å bli kvitt katten, sier leder i Dyrebeskyttelsen Drammen og Omland, Geir Blom, til Drammens Tidende.

- Hysteri
Også ved Drammen Dyreklinikk har en merket økt pågang den siste tiden.

- Daglig får vi spørsmål om katter og fugleinfluensa. Vi svarer så godt vi kan og henviser til uttalelsene fra Nasjonalt folkehelseinstitutt. Så langt har ingen valgt å avlive katten, sier veterinær Marte Irgens ved dyreklinikken til avisa.

Dyrevernsorganisasjonen NOHA forteller i en pressemelding om veterinærer og omplasseringssentre som oppelever en økende pågang av folk som vil bli kvitt sine katter.

- Det er dessverre ikke bare i Drammen pågangen er økende, sier leder i NOHA, Siri Martinsen. Veterinæren kan ikke tallfeste pågangen.

- Inntrykket er at mange vil vite om dette er farlig etter at de leste om katten som døde i Tyskland, men de fleste følger myndighetene sine råd om at det ikke er det. Dessverre er det nok andre, som er lei av å ha katt, som bruker dette som en legitim grunn til å kvitte seg med katten. Men dette er ikke en slik grunn, understreker Martinsen.
Mange som får avslag hos omplasseringssentre, som ikke har ledige plasser fordi nesten ingen lenger vil ta imot de kattene som allerede er der, vurderer å ta livet av kattene sine.

- «Da får vi ta den med til dyrlegen,» er det mange som sier, ifølge Geir Blom i Drammen.

- Men om de gjør alvor av det, vet jeg ikke. Uansett er det blitt et hysteri, mener han.

Ingen fareDet er ikke funnet katter med influensa i Norge, og beskjeden fra myndighetene som jobber med fugleinfluensaen her i Norge er klar.

- Katten utgjør trolig ingen fare med tanke på smitte av fugleinfluensa til mennesker. Likevel jobber vi nå med å samle inn all den kunnskapen som finnes om dette. Vi ser at det er et behov for det etter at en katt ble funnet smittet av viruset i Tyskland. I løpet av dagen vil vi komme tilbake med mer informasjon på våre nettsider, forteller kommunikasjonsdirektør i Veterinærinstituttet, Helga Odden Reksnes, til VG Nett.

Veterinærinstituttet kommer likevel til å oppfordre katteeiere om å ta forhåndsregler. Avdelingsdirektør Hilde Kruse påpeker at dersom katten bringer inn døde fugler, bør disse kastes på vanlig måte i søppelet.

- Bruk da plastpose eller liknede når du håndterer den døde fuglen, og vask hendene godt etterpå. Som en generell forholdsregel bør man alltid vaske hendene godt etter kontakt med katteavføring eller spytt fra katter, avslutter Kruse.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder