FLAGGER FOR EU: Venstres fremste ledertalenter, Guri Melby og Sveinung Rotevatn, var bare en håndfull stemmer fra å finne en EU.kamp på landsmøtet lørdag. Foto: Odin Jæger VG

Venstres «kronprinspar»: Om ti år er Venstre for EU, sykelønnsordningen redusert, og foreldrepermisjonen er todelt

ÅLESUND (VG) Om noen år kan Guri Melby (36) eller Sveinung Rotevatn (29) være leder i Venstre. Da tror de dagens barnetrygd er borte, full sykelønn historie, og pappapermen er likt delt mellom mor og far.

 • Alf Bjarne Johnsen
 • Marie Melgård
 • Odin Jæger (foto)

Artikkelen er over tre år gammel

Sentrale kilder i Venstre sier at Rotevatn og Melby kanskje er Venstres største politiske talenter akkurat nå.

De får store oppgaver hos partileder Trine Skei Grande, åpenbart for å trenes til fremtidige toppverv i partiet

Det er to svorne EU-tilhengere som løftes oppover.

Les også: Melby vil fjerne kontantstøtten

Takker alltid ja

Men ser de seg selv som Venstres fremtidige ledere?

– Jeg ser ikke meg selv som fremtidig partileder, sier Guri Melby til VG.

– Men jeg har alltid takket ja til de mulighetene jeg har fått, og det har jeg tenkt å fortsette med, sier Sveinung Rotevatn.

Les også: Rotevatn: Problematisk å overvåke alle

Uforutsigbart

– Men politikk er en uforutsigbar verden, legger Melby til.

– Ser du deg selv i et visst fremtidig verv, er sjansen stor for å bli skuffet. Så er det et voldsomt press på partilederne. Og jeg misunner ikke Trine den oppgaven hun har nå. Men jeg ser meg selv som en del av en fremtidig Venstre, og jeg håper at jeg om 10 år fortsatt har en sentral plass i partiet.

Les også: Sier nei til 24.konsesjonsrunde

Rotevatn svarer slik:

– Etter nesten fire år på Stortinget har jeg fått stor respekt for at det å være i toppolitikken, er en påkjenning på privatlivet, det tar mye tid, og 70 prosent av tiden går med til å få kjeft fra noen. Så på kort sikt er jobb nummer en å få gjenvalg til Stortinget.

Vil inn i EU etter Brexit

– Er Venstre for EU om 10 år, når et knapt flertall på landsmøtet ikke ville ta stilling nå?

– Så lengre et åpenbart flertall i landsmøtet mener det, vil det komme til utrrykk før eller siden. Etter Brexit må noen ta opp kampen for EU. Når noen går ut, mener jeg at Norge må ta ansvar og gå inn, sier Guri Melby.

– Nei-argumentene har forsvunnet. Nå er det EU som ligger foran i klimapolitikken og økonomisk utjevning, mens frykten var at EU var en miljø-bakstrebersk rikmannsklubb. De som når står på nei-siden, er de som Venstre minst vil identifisere seg med, nemlig de nærsynte, innvandringsfiendtlige proteksjonistene, sier Rotevatn.

2009: Hadde vært artig med EU-ja

Modernisert

Guri Melby mener at hun har fått vært med å modernisere partiet i liberal retning gjennom to opphold i programkomiteen, som utreder partiets fremtidige politikk.

– Jeg har vært med, ikke minst sammen med Trine, på å gi Venstre et mer moderne syn på tidlig innsats og kunnskap. Flertallet i programkomiteen er nå for surrogati, og vi skal vinne kampen om todeling av foreldrepermisjonen mellom mor og far, sier hun.

Det er deres felles kampsak: Det var Melby og Rotevatn som fremmet forslaget for første gang i fjor. Nå ble forslaget delvis imøtekommet, og de tror at ordningen er på plass innen fem år.

– Vil barnetrygden bestå i dagens form om 10 år?

– Det tror jeg ikke, i alle fall om de borgerlige får styre videre. Barnetrygden vil ikke forsvinne, men det vil tvinge seg fram en målretting, sier Rotevatn

Les også: Venstre vil la deg beholde taxfree-posen

Ikke evig borgerlig

– Vil Venstre om ti år fortsatt være på ikke-sosialistisk side av streken?

– Det er allianser på kryss og tvers i norsk politikk. I stedet for å dyrke klassiske skillelinjer mellom borgerlig og sosialistisk, har jeg vært med på å gjøre Venstre som et tydeligere parti, selv om mange mener vi er utydelig, Inn i et valg må vi velge side, men det trenger ikke å vare til evig tid, sier Melby.

– Hvis Frp tar EØS-motstanden helt ut og Venstre blir et ja til EU-parti, så er det ikke så lett å se for seg et felles verdigrunnlag i fremtiden. Men viktigere enn hvem vi samarbeider med fra valg til valg, er at Venstre alltid må søke makt, sier Rotevatn.

– Så da kan det bli aktuelt å søke makt med Ap i fremtiden?

– I år er det riktig å søke makt på borgerlig side, men hvem vet hva som skjer om 12 år. Ap ville ha godt av å tape to valg på rad. Da kan det skje en re-orientering med større interesse for reformer, sier Rotevatn.

Les også: Venstre-Trine trekker Frp-utspillet

Får dårligere råd

Men så er det mørke skyer:
Om 10 år vil eldrebølgen slå inn, den ferske Perspektivmeldingen fra regjeringen spår trangere tider for offentlige finanser. Dagens yngre politikere vil bli truffet hardt av denne utviklingen, spår de to Venstre-politikerne:

– Her er et slående eksempel: Den nye nasjonale transportplanen legger enorme beløp inn på vei og jernbane, og så blir den mottatt med slakt over hele landet fordi den ikke oppfyller forventningene. som politikerne selv har bygget opp, sier Rotevatn,

– Har vi gratis barnehager om 10 år?
– Jeg tror svaret ligger i om vi klarer å finansiere det. Det blir ikke rom til nye velferdsordninger eller utbygginger uten at det kuttes tilsvarende andre steder. Om noen år vil debatten om redusert sykelønn fremstå som noe man kanskje ventet for lenge med å gjennomføre, sier han.

Mer om

 1. Venstre (V)
 2. Politikk
 3. Trine Skei Grande
 4. EU
 5. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. Venstre i motvind: Havner under sperregrensen igjen etter landsmøtet

 2. Unge Venstre-leder: Vil ha Rotevatn og Melby til topps i Venstre

 3. Rotevatn vil bli Venstre-leder

 4. Kilder til VG: Slik jobbes det for Rotevatn som ny Venstre-leder

 5. Flere i Venstre åpne om å vrake Grande - ønsker Sveinung Rotevatn

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder