HJEMME IGJEN: Her er «Vilde» tilbake i fjøset på Kalnes videregående skole etter en laaang sommerferie ute i de østfoldske skoger.

HJEMME IGJEN: Her er «Vilde» tilbake i fjøset på Kalnes videregående skole etter en laaang sommerferie ute i de østfoldske skoger. Foto: GUNHILD DANGSTORP

«Vilde» var på rømmen i tre måneder

Den 21. mai ble kvigen «Vilde» så skremt at hun la på svøm i Vestvannet. Først søndag, nesten tre måneder senere, er hun hjemme i fjøset igjen.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

I hele sommer har «Vilde» tuslet rundt i skogen for seg selv, sannsynligvis på en av øyene i Vestvannet i Østfold.

Les også: Reidar (2) og Bjarne (8) hjemme etter ti dager på rømmen: – Helt utslitte

– Litt tynn og medtatt har hun jo blitt, men det er ingen fare på ferde, forteller fjøsmester Gunhild Dangstorp ved Kalnes Naturbruksskole i nærheten av Sarpsborg hvor «Vilde» hører hjemme. Navnet fikk hun forresten etter at hun kom hjem igjen.

Fikk du med deg denne? Elg krasjet i bilen til Gunn-Janne (49) da hun var på fotballkamp

La på svøm

«Vilde» har i alle fall helt klart bevist at kuer kan svømme. For ordens skyld; «Vilde», som bare er 13 måneder, er selv en kvige siden hun ennå ikke har fått kalv.

Den utrolige historien begynte i våres. Dangstorp forteller at de mistenker at noen da hadde gjort hærverk på en del gjerdestolper som var røsket opp.

– Dyra var veldig oppskremt og det sto mange på utsiden av gjerdet. Kvigen hoppet ut i Vestvannet og la på svøm. Hun kom seg ut på en øy, forteller Dangstorp.

Husker du? Bonita (9) leter etter sin beste venn i skogen ved Gardermoen

Ansatte ved skolen fikk tak i noen karer med båt, og de fikk «Vilde» på land.

– Men da var hun veldig oppskremt og aggressiv og ikke til styre. Enden på visa var at hun hoppet ut i vannet igjen – og denne gangen på en mye lengre svømmetur. Så langt at vi mistet henne av syne, sier Dangstorp.

Les også: Mann (18) drept av bjørn

Hun var selv flere ganger ute i båt og lette etter kvigen, men regnet til slutt med at hun måtte ha druknet siden de ikke fant henne noe sted.

HILSES VELKOMMEN: Her snuser de andre kuene på «Vilde», som står med halsen ned, i det hun kommer tilbake til fjøset. Foto: GUNHILD DANGSTORP

Naboen ringte

– Men for tre uker siden fikk vi melding fra naboen som lurte på om vi savnet en kvige, forteller fjøsmesteren.

Men «Vilde» lot seg ikke fange, og stakk til skogs igjen.

– Vi har lett etter henne de siste tre ukene, forteller Dangstorp.

Når kvigene kommer i brunst søker de til andre dyr og det var i den forbindelse at de til slutt klarte å få lurt «Vilde» inn på fjøset til naboen.

Så bar det hjem med dyretransport.

Sjekk denne: Flomrammede kaniner i uvanlig redningsaksjon

Dangstorp tror «Vilde» kom seg tilbake fastlandet da vannet sto lavt for noen uker siden.

– Hun har tatt svømmemerket til både den store og lille havhesten, humrer Dangstorp.

Husker du? Snooty (69) er død

Ikke sky

Hun er overrasket over at «Vilde» ikke var mer sky etter å ha levd så lenge alene, men de ansatte får lov til å komme inn til kvigen og klø henne litt.

Men det blir ikke noen langturer på beite med det første. Nå skal «Vilde» først bli husvarm igjen og det betyr at hun får holde seg i fjøset og rett utenfor husveggen.

Fikk du med deg? Bonden Ida (28) reddet elgkalv med sofakos og melk fra flaske

Kalnes videregående skole har hele 200 storfe samt griser og hester.

– Det har ikke skjedd før at dyr har vært borte så lenge og så dukket opp igjen, sier Dangstorp som er veldig glad for at det hele endte godt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder