IKKE BRA NOK: – Dette er ikke bra nok tall for Ap. Vårt mål er at det skal være et flertall for å bytte ut Frp- og Høyre-regjeringen 11. september og at vi skal få en ny politikk, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre i en kommentar. Foto: Jørgen Braastad VG

Borgerlig flertall på ny NRK-måling – elendige tall for Ap

Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre får sitt dårligste resultat på fire år i en måling Norstat har gjort for NRK. Ap får 27,1 prosent og faller 5,9 prosentpoeng.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Resultatet er en nedgang på 3,7 prosentpoeng sammenlignet med valgresultatet i 2013, som var et dårlig valg for Ap.

– Dette er ikke bra nok tall for Ap. Vårt mål er at det skal være et flertall for å bytte ut Frp- og Høyre-regjeringen 11. september og at vi skal få en ny politikk, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre i en SMS til NRK.

Fikk du med deg? VG mener: Jonas best i første duell

Samtidig gjør Frp det svært godt på NRKs augustmåling. Partiet får en oppslutning på 16,7 prosent, som er en fremgang på 2,7 prosentpoeng siden juni-målingen. Ved stortingsvalget i 2013 fikk partiet 16,3 prosent av stemmene.

Høyre står stille på 23,8 prosent (+0,1). Senterpartiet faller til 9,2 prosent, som er en nedgang på 2,4 prosentpoeng sammenlignet med tilsvarende måling i juni.

Ap-Jonas og kona: Derfor gikk vi i parterapi

Frp får en oppslutning på 16,7 prosent. Det er en framgang på 2,7 prosentpoeng i forhold til tilsvarende måling i juni. Fremgangen er signifikant, og resultatet er bedre enn valgresultatet i 2013.

Målingen gir dagens samarbeidsregjering 85 mandater og flertall på Stortinget til tross for at Venstre fortsatt er under sperregrensen med 3,9 prosent (+0,5). En tenkt konstellasjon av Ap, Sp, SV, MDG og Rødt får 84 plasser på Stortinget i denne målingen.

Husker du? Jonas Gahr Støre: – Vi må få tilbake troen på det vi kan få til

Både SV og MDG er over sperregrensen på målingen med henholdsvis 5,2 og 4,6 prosent, en framgang på henholdsvis 0,8 og 1,8 prosentpoeng. Rødt får 1,8 prosent (+0,6) og KrF 5 (+0,6).

Målingen er basert på 756 intervjuer mellom 8. og 14. august. Feilmarginen på målingen er på mellom 0,8 og 3,2 prosentpoeng og størst for de største partiene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder