TAR INN MER: Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen øker bensinavgiftene langt mer enn de sa i forrige uke. Foto: Heiko Junge NTB scanpix

Øker bensinavgiftene mer enn de sa

Finansminister Siv Jensen (Frp) forsyner seg langt hardere av bilistenes lommebok enn hun selv sa i Stortinget. Neste år må bilistene betale 53 øre mer i avgifter for dieselen, og 31 øre mer for bensin.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

For en uke siden varslet regjeringen at avgiftene på bensin og diesel ville bli satt opp med henholdsvis 15 og 35 øre. Men det skulle vise seg å være bare en del av økningen.

I tillegg sa Erna Solberg at det ville være uansvarlig å øke avgiftene ut over dette:

«Når det gjelder bensin- og dieselavgift, så mener vi at vi har nådd en grense», sa statsministeren til VG sist fredag.

I finanstalen i Stortinget gjentok finansminister Siv Jensen disse tallene:

«Regjeringen foreslår å øke veibruksavgiftene på bensin og diesel reelt med henholdsvis 15 og 35 øre per liter», sa finansministeren da hun la fram statsbudsjettet for 2017.

Større påslag

Men tabellene i statsbudsjettet avdekker et langt større påslag på pumpeprisen på bensin og diesel:

Regjeringen har nemlig prisjustert de såkalte drivstoffavgiftene med to prosent, som tilsvarer forventet prisstigning neste år.

I avgifts-oversikten i statsbudsjettet står det at avgiftene på diesel er foreslått økt med 42 øre til 3,86 kroner.

Bensinavgiften blir 25 øre høyere, og øker til 5,24 kroner.

– Det er riktig at alle særavgifter årlig justeres opp med prisveksten, ellers hadde de i realiteten blitt redusert. Regjeringen foreslår å øke veibruksavgiftene utover prisstigningen. Forbrukere må i tillegg betale merverdiavgift, skriver Jørgen Næsje (Frp), statssekretær i Finansdepartementet, i en epost til VG.

Moms på toppen

På toppen av dette kommer 25 prosent moms. Summen av avgiftsøkninger fra 2016 til 2017 er dermed 53 øre mer for en liter diesel, og 31 øre mer for en liter bensin i 2017.

Les også: Carl I: Velgerne vil straffe Siv om hun øker bensinavgiftene

Uryddig

– Det er uryddig å ikke si det som det er, og unnlate å legge fram den virkelige avgiftsøkningen som folk skal betale, sier Sp-leder Trygve Magnus Vedum til VG.

Han legger heller ikke skjul på at han er skuffet over hvor hvor liten den varslede økmingne av pendlerfradraget ble i statsbudsjettet. Regjeringen vil gi pendlerne seks øre mer i fradrag pr. kilometer.

– Vi har beregnet at dette gir en skattelette på 80 kroner i året for en bilist med 60 kilometers arbeidsreise. Vedkommende vil få 4930 kroner i skattefradrag, I 2013, i det siste rødgrønne budsjettet, var pendlerfradraget på 8 056 kroner, sier Vedum.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder