VG-måling: Høyre øker mest – men flertall for regjeringsskifte

Ny velger-nedtur for Ap-Jonas

Mens asyldebatten dominerer norsk politikk fortsetter velgerstrømmen bort fra Ap. Høyre vinner frem.

 • Alf Bjarne Johnsen
 • Nilas Johnsen
 • Pål Ertzaas

Artikkelen er over fire år gammel

For ett år siden surfet Ap og partileder Jonas Gahr Støre på en medgangsbølge blant velgerne, og hadde en stabil oppslutning på over 40 prosent i InFacts partibarometre for VG.

Men Aps kalddusj startet på våren 2015, og med et nytt fall i januarmålingen fra InFact på 1,9 prosentpoeng, til 33,4 prosent, er hver femte velger fra i fjor borte.

– Ap har vært uklare

Vinneren er Høyre, som nå går fram med 3,1 prosentpoeng til 23,4 prosent oppslutning, sammenlignet med forrige måling i november i fjor.

FORNØYD: Høyre-nestleder Jan Tore Sanner mener velgerne straffer Ap for vingling. Foto: Frode Hansen , VG

– Målingen bekrefter vår fremgang den siste tiden, og jeg tror vi belønnes for godt lederskap i krevende tider, sier Høyre-nestleder Jan Tore Sanner, og viser spesielt til flyktningkrisen og økonomiproblemene som følge av lav oljepris.

– Normalt sett øker vel Aps oppslutning når ledigheten øker og andre partier sitter med makten?

– Ja, men Ap har vært uklar også i den økonomiske politikken, blant annet har de anklaget regjeringen både for å bruke både for lite penger og for mye penger, sier Sanner.

Les også: Erna Solbergs store asylintervju!

Regjeringspartner Frp faller med 0,7 prosentpoeng, men landets største parti Ap faller enda mer.

Nestleder i Ap, Trond Giske, henger ikke med hodet over at nedgang på nesten to prosentpoeng fra InFacts novembermåling:

– I desember hadde vi et snitt på 34 prosent, så jeg synes dette viser at vi har stabilisert oss rundt det nivået, sier Giske til VG.

RØD OG BLÅ BLOKK: Rød blokk er de tidligere regjeringspartiene Ap, SV og Sp. Blå blokk er dagens regjeringspartier Høyre og Frp, samt samarbeidspartiene KrF og Venstre. Foto: ,

– Dere går ned 1,9 prosentpoeng fra november til nå. I samme periode har dere vedtatt omstridte innstramminger i utlendingsloven, og er blitt beskyldt for å vingle i asylspørsmålet. Tror du det er årsaken?

– Nei, det tror jeg ikke. Det er klart at Frp mobiliserer og tjener på fokuset på asylsaken, men jeg tror våre velgere gjenkjenner vår politikk.

OK FORNØYD: Ap-nestleder Trond Giske mener partiet har stabilisert seg. Foto: Robert S. Eik , VG

– Men Frp går jo også ned i samme periode. Det er jo Høyre som går fram nå?

– Frp gikk frem tidligere i høst, og nå har Høyre hatt en oppsving, men de er fortsatt langt under resultatet ved forrige stortingsvalg. Jeg tror vi får et jevnt og spennende valg i 2017. VGs måling viser fortsatt flertall for et regjeringsskifte, så jeg får energi av det, sier Giske.

Les VGs intervju med Støre om asylbråket: Frykter asylsøkere skal rømme

SV blir større

SV vokser på VGs partibarometer, plasserer seg trygt over sperregrensen og har nåoppslutning fra 4,9 prosent av velgerne.

Målingen ble tatt opp før SV-leder Audun Lysbakken fredag avslørte at han vil frigjøre seg fra det rødgrønne samarbeidet.

ALENEGANG: SV-leder Audun Lysbakken sier farvel til det rødgrønne samarbeidet, og tror flere radikale velgere vil komme strømmende til partiet. Foto: Helge Mikalsen , VG

– Vi har sett en positiv tendens på flere målinger, og jeg tror det skyldes at vi er tydelige på hvor vi står, og ikke vender vår kappe etter vinden i asylsaken. Vi viser velgerne at det finnes et alternativ for dem som savner en tydeligere stemme for solidaritet, sier Lysbakken til VG.

– Jeg tror også de som er uenige med oss, respekterer at vi står fast, og ikke går med på innstramminger FN nå kritiserer Norge for, sier han videre.

Rødt flertall

I målingen har de rødgrønne flere mandater enn regjeringspartiene har sammen Venstre/KrF, og med MDGs fire mandater er de rødgrønne på vei mot maktskifte i 2017. Høyre-nestleder Jan Tore Sanner tror likevel på fire nye år:

– Det er fortsatt 20 måneder igjen til valget, sier Sanner.

– Er dere fornøyd med 23,5 prosent oppslutning?

– Historisk sett er det et godt resultat for Høyre, men vi har høyere ambisjoner enn det for neste valg, selv om vi ikke har satt noe konkret tall, sier Sanner.

Les også

 1. Giske om SV-nei: – Lurt å ikke låse seg til rødgrønn blokk

  Ap-nestleder Trond Giske sier det er fornuftig av SV å ikke låse seg til et rødgrønt samarbeid.
 2. Lysbakken hamrer løs mot Ap

  SV-leder Audun Lysbakken går knallhardt ut mot Arbeiderpartiet i flyktningsaken.
 3. Listhaug: Asylsøkere kan sendes rett til hjemlandet

  – Det er ikke nødvendig å gå veien om Russland for å sende ut grunnløse asylsøkere, sier innvandringsminister Sylvi…
 4. Arbeiderpartiet på sitt laveste med Støre som leder

  Arbeiderpartiet faller til det laveste nivået siden Jonas Gahr Støre overtok som partileder, viser januarmålingen til…
 5. Rabaldermøte da Jonas og Trond var på reise

  Frustrasjon og oppgitthet over det som ble oppfattet en klam omfavnelse av Frps asyl-innstramminger, utløste et kraftig…

Mer om

 1. Politikk
 2. Solberg-regjeringen
 3. Arbeiderpartiet (Ap)
 4. Høyre (H)
 5. Fremskrittspartiet (Frp)

Flere artikler

 1. Ny velger-nedtur for Ap-Jonas

 2. Jonas fortsatt klar statsminister-favoritt

 3. Frp fosser frem i ny VG-måling, mens Høyre og Ap faller

 4. Jonas fortsatt klar statsminister-favoritt

 5. Ny krisemåling for Støre: «Om nordmenn i dette valget ønsker milliarder i lavere skatt, ikke mer til skole og eldre, da er det ikke vårt valg»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder