Spionanklagene mot Norge er frafalt

Domsavsigelsen ble holdt i en garasje

Domsavsigelsen ble holdt i en garasje

Dømt til døden - igjen

KISANGANI(VG Nett) Retten i Kisangani har nok en gang dømt Tjostolv Moland og Joshua French til døden.

 • Stian Eisenträger
 • Geir Arne Kippernes
 • Kathrine Hammerstad
 • Dennis Ravndal
 • Roar Dalmo Moltubak

Artikkelen er over ti år gammel

- Guttene våre er i dag dømt til døden for tredje gang. Kommer tilbake med mer info om dommen når vi får vite mer nøyaktig informasjon. Skuffende og kjipt for oss alle, skriver Hannah French, Joshua Frenchs søster på freefrenchandmoland.com.

FØLG DOMMENVGTV: Hør rapporterer direkte fra domsavsigelsen!COVER IT LIVE: Still spørsmål og les svarene!

11.56: Moland og French forlater rettslokalet i ekspressfart uten å gi noen kommentarer.

11.50: Spionasjeanklagene mot Norge er frafalt, melder retten. Nordmennene er dømt for spionasje for en fremmed makt, men Norge ble ikke nevnt under domsavsigelsen. Derfor ble heller ikke de eventyrlige erstatningskravene nevnt.

11.41: Tjostolv Moland og Joshua French er dømt til døden. Begge er dømt for spionasje, drapsforsøk, væpnet ran. Moland er dømt for drap og for ulovlig våpenbesittelse.

- Sjåførens enke, mor, onkel og resten av familien får tre millioner dollar hver i erstatning. Altså 12 millioner dollar til sammen.

I tillegg skal de to vitnene få 250.000 dollar hver i erstatning. Moland, French og den norske stat er dømt solidarisk til å betale erstatningen. Moland og French dømmes også til å betale en bot på 50.000 amerikanske dollar til Kongo for ulovlig våpenbesittelse. Eieren av drapsbilen får ikke erstatning.

11.36: Nå leses selve utfallet av dommen mot nordmennene opp. French og Moland har reist seg. Paragrafene i tiltalen leses opp.

11.35: Moland blir utpekt som lederen av de to, blant annet fordi det var han som ansatte French i sikkerhetsselskapet SIG.

11.32: Moland hadde med seg to våpen drapskvelden, et jaktvåpen og en pistol, slår retten fast.

11.24: Vår reporter Stian Eisenträger melder at det er rundt 60-80 tilskuere på plass i garasjen under domsavsigelsen, som nå har holdt på i rundt to timer.

11.20: - Moland skjøt sjåføren fordi de trengte bilen hans, sier dommeren.

- French kjempet med passasjerene som satt på lasteplanet, så det ikke skulle være noen vitner, fortsetter han.

11.09: Dommeren har gjort seg ferdig med spionasjeanklagene, og går inn på selve drapsnatten.

- Bilen som Abedi Kasongo var sjåfør på ble stjålet av Moland og French, fastholder retten.

Artikkelen fortsetter under bildet...

DØMT: Retten leser nå opp tiltalepunktene i saken mot Tjostolv Moland og Joshua French. Foto: Stian Eisenträger

11.04: I tidligere rettsrunder har den beslaglagte GPSen, kartet og kompasset til nordmennene blitt brukt som bevis for at de var spioner, men i dag erkjenner retten at navigasjonsinstrumentene i seg selv ikke beviser spionasje.
Under forrige rettsforhandling brukte Moland og French mye tid på å forklare hvordan kompass og GPS fungerer og at det er helt vanlige verktøyer i Europa.

- GPS beviser ikke spionasje

Oberst Pierre Mawa Aloma, som er president i retten sier:

- Kart, GPS og kompass i i kombinasjon med innholdet i smser på telefonen til Moland gir grunnlag for å tro at nordmennene jobber på oppdrag for "noen"

10.54: Nå oversettes en av tekstmeldingene funnet på telefonen til Moland.

10.53: Retten i Kisangani tar nå for seg spionasjeanklagene, og er mindre bastant enn tidligere. - Det at de hadde med kart, kompass og GPS beviser IKKE at de var spioner, sier førstepresidenten. Det samme sier han om en sms funnet på telefonen til Moland hvor det sto: "Lykke til i Kongo".

- Dette er ikke knyttet til spionasje, sier han.
Presidenten setter imidlertid spørsmålstegn ved de militære identitetskortene.

- ID-kortene beviser at de jobbet for en fremmed makt.

10.39: SMSer funnet på telefonen til Moland omtales nå; disse tekstmeldingene har blitt brukt i retten før.

Artikkelen fortsetter under bildet...

DOMMEN FALLER: Aktor Jean-Blaise Bwa Mulundu er på vei til garasjen hvor dommen skal avsies. Foto: Stian Eisenträger

10.38: Nå forklarer rettens andredommer hva som skjedde etter drapet, da Moland og French flyktet. Det påpekes at de ikke meldte seg for politiet.

- Hadde med seg våpen ulovlig

10.29: Dommeren snakker om Molands militære bakgrunn, og at han hentet inn medsoldaten French for å starte sikkerhetsselskap i Uganda. Moland og French har hevdet at dette utelukkende var for å drive sikkerhetstjenester, mens kongolesisk politi og rettsvesen har knyttet beslag gjort i Uganda til det de mener er nordmennenes kriminelle hensikter.

10.18: Retten går igjennom forsvarerens prosedyrer under rettssaken, hvor det ble lagt ned påstand om full frifinnelse. De har ikke begått verken drap, væpnet ran eller gjort seg skyldig i spionasje, og de er uskyldige, er mantraet.

10.16: Domstolen gjennomgår hvem de fornærmede i saken er og hva de fikk i forrige runde.

10.05: Tidligere erstatningssummer blir gjennomgått. Blant annet fikk enken etter Kasango tilkjent erstatning.

09.57: - Nordmennene hadde med seg våpen ulovlig, hevdes det. Selv sier Moland og French at de fikk beskjed på den kongolesiske ambassaden i Uganda at de kunne ta med seg våpen lovlig.

09.56: Nå gjennomgår retten tiltalepunktet om væpnet ran. Grunnlaget for dette tiltalepunktet er at nordmennene tok bilen til drapsofferet Abedi Kasango. Retten mener at Moland rekrutterte French i Uganda for å reise inn i Kongo.

09.52: Drapsanklagene gjennomgås nå. Det blir blant annet sagt at det var Tjostolv Moland som skjøt sjåfør Abedi Kasongo.

09.49: - Moland og French tok seg ulovlig inn i Kongo, fastholder retten.

09.47: Retten leser opp navn og andre personalia på de involverte. Det redegjøres det for bakgrunnen for spionaseanklagene. Frenchs militære id-kort blir nok en gang omtalt som bevis for disse anklagene.

09.43: Mens nordmennene tidligere har måttet stå skolerett gjennom de timeslange seansene i retten, får de i dag sitte, sier presidenten for tribunalet. Domsavsigelsen er ennå ikke skikkelig i gang, det leses opp formaliteter.

Artikkelen fortsetter under bildet...

DAGEN FØR DOMMEN: Aktor Jean-Blaise Bwa Mulundu ved militærtribunalet i Kisangani hevder han er forpliktet ifølge loven å be om at Moland og French blir benådet av presidenten dersom nordmennene blir idømt dødsstraff. Foto: STIAN EISENTRÄGER

09.35: Retten er satt, melder vår mann fra retten. Videobildene viser de to nordmenene sittende i plaststoler foran dommerne. Moland kledd i hvit skjorte og beige bukser, French i mørke klær. Mellom dem sitter deres kongolesiske forsvarer, Andre Kibambe.

Like før klokken 09.30 ankom Tjostolv Moland og Joshua French retten. Presidenten for militærtribunalet, enken etter den døde sjåføren Abedi Kasongo og hans onkel er på plass, i tillegg til ambassadesekretær Torstein Vangen ved ambassaden i Angola. Rettssaken foregår i en garasje i bakgården i samme bygget som militærtribunalet holder til.

Underkjent av Høyesterett

Dette er den samme bygningen som Tjostolv Moland og Joshua French satt fengslet den første tiden etter at de var pågrepet for drapet på sjåføren Abedi Kasongo i mai i fjor. I denne cellen sitter det nå en fange og titter ut gjennom en sprek. Han blir ufrivillig vitne til rettssaken mot de to nordmennene.

Det har vært mye rot rundt hvor selve domsavsigelsen skulle finne sted. Først skulle den foregå i kulturhuset, men tirsdag viste det seg at dette allerede var, som skal holde konsert onsdag og torsdag. Deretter ble det bestemt at det skulle foregå i husets bakgård, men nå har man altså endt opp i garasjen.booket for den populære kongolesiske artisten Baloji og Katuba-orkesteret, som skal holde konsert onsdag og torsdag. Deretter ble det bestemt at det skulle foregå i husets bakgård, men nå har man altså endt opp i garasjen.

KONGO-AKTOR:- Dette er siste sjanse

De to er tidligere dømt til døden to ganger, men denne rettsrunden ble underkjent av Høyesterett i Kinshasa. Nå har rettssaken igjen foregått i Kisangani.

Både nordmennene selv og deres norske forsvarer, Morten Furuholmen, tar det nærmest for gitt at også denne rettsrunden ender med en ny dom.

Liten sjanse for anke

Behovet for en rask, rettskraftig dom for å komme i gang med utleveringsforhandlingene gjør at Furuholmen anser sjansen for at en eventuell dom blir anket som liten.

LES OGSÅ:Kongo-fanger kan få amnesti

- Jeg antar at en avtale mellom Norge og Kongo vil innebære en aksept fra Norge om at Moland og French skal fengsles når de kommer hjem. Vi får ta de problemene når den tid kommer, sier han til VG i dag.

Mer om

 1. Kongo (Kinshasa)

Flere artikler

 1. - Moland og French skal få dommen i det fri

 2. Kongo-dommen utsatt

 3. Furuholmen: - Store muligheter for utlevering

 4. Mer til fangehjelp enn løslatelse i Kongo

 5. Turen i Kongo som endte i tragedie

Fra andre aviser

 1. Dømt til døden, igjen

  Bergens Tidende
 2. Moland og French får ny runde i retten

  Bergens Tidende
 3. Dømt til døden for tredje gang

  Aftenposten
 4. French: - Vi er enige om alt

  Aftenposten
 5. Krever dødsstraff igjen

  Bergens Tidende
 6. - Ny Kongo-rettssak starter 10. mai

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no