PÅ SKUP: Mens Bhatti satt på scenen og fortalte om islam på journaistkonferansen Skup, satt Marjam Salvesen Bhatti som kom sammen med han, på første rad. Foto: Jarle Brenna

Bhattis kone hedrer islamske kvinnekrigere

Står frem som Bhattis kone

Tidligere flyvertinne i SAS

Trondheimskvinnen Marjam Salvesen Bhatti (38) står nå frem som terrorfrikjente Arfan Bhattis nye kone.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Den tidligere flyvertinnen i SAS er sterk tilhenger av islamsk hellig krig.

Bhattis nye kone har postet en rekke bilder på Facebook av kvinnelige jihadister, med heldekkende muslimske klær, tunge våpen og selvmordsbomber. Hun uttrykker her stor støtte til den islamistiske palestinske motstandsbevegelsen Hamas, og sterke anti-israelske holdninger.

Kvinnen het inntil nylig Margrethe Salvesen, men byttet i slutten av mai navn til Marjam Salvesen Bhatti. Hverken Bhatti eller Salvesen har tidligere villet svare på spørsmål om deres forhold, med henvisning til at det angikk deres privatliv.

En plikt

Men nå forteller Salvesen selv Adresseavisen om forholdet til Bhatti, og om sitt politiske syn på islamsk jihad.

Den halvt norske, halvt algeriske, trondheimskvinnen forteller at hun gjennomførte navnebyttet etter å ha giftet seg med Arfan Bhatti. Om jihad sier hun blant annet:

- Jeg støtter all motstand mot okkupasjon av og angrep på muslimsk territorium, om det så er Gaza, Afghanistan, Tsjetsjenia eller Somalia, sier hun til Adresseavisen.

Hun mener jihad er en plikt for henne som muslim.

- Jeg ser heller ikke noe mer merkelig i at en muslimsk kvinne gjør jihad, enn at en norsk kvinnelig soldat deltar i krigen i Afghanistan, sier Salvesen i intervjuet.

På spørsmål til Salvesen og Bhatti om saken i Adresseavisen, skriver Arfan Bhatti i en sms til VG: «gjør hva dere vil med saken, men dog uten min og min kone sin drahjelp.»

Hun forklarer til Adresseavisen at hun har lagt ut de sterke bildene for å «hedre palestinske, tsjetsjenske og andre muslimske kvinner som bidrar som frihetskjempere i motstandskampen».

PST følger med

Bhatti og kona har til dels samkjørte profiler på Facebook. De to deltar også sammen på det islamske debattforumet islam.no, der kona under profilen «marjam» har uttrykt støtte til de kvinnelige selvmordsbomberne i Moskva.

Artikkelen fortsetter under bildet.

HELLIG KRIG: Trondheimskvinnen har postet flere bilder til støtte for kvinnelige jihadister. Profilen hennes er oppdatert og endret flere ganger. Foto: Skjermdump: Facebook

Under terrorrettssaken mot mannen i slutten av mai støttet trondheimskvinnen Bhatti fra tilhørerbenken. Rettssaken endte med at Bhatti ble endelig frikjent for terror og kun dømt for psykisk medvirkning til skuddene mot den jødiske synagogen i Oslo og brudd på våpenloven.

VG og VG Nett har for tiden en større serie om integrering og innvandring kalt Nye Norge, og setter fokus på en rekke temaer som viser hvordan integrering og innvandring forandrer samfunnet. PåFacebook-sidentil Nye Norge kan du komme med innspill, føre debatt og ha en dialog med journalistene i VG som står bak artikkelserien.

Du kan også kontakte oss på e-postnyenorge@vg.noeller sende MMS/SMS til 2200. Start meldingen med kodeord NYENO og skriv deretter hva du mener.

Etter det VG får opplyst, følger PST med på Bhatti og kretsen rundt ham, deriblant denne kvinnen. PST ble klar over forholdet mellom de to på et tidspunkt da kvinnen jobbet som flyvertinne for SAS.

TERRORFRIKJENT: Arfan Q. Bhatti ble nylig frikjent for terroranklagen. Foto: Scanpix

Informasjonssjef i SAS Knut Morten Johansen forteller at kvinnens arbeidsforhold i SAS ble avsluttet i februar, men legger til at dette ikke var tilknyttet hennes politiske aktivitet på nett. SAS opplyser at det er normal prosedyre at man leverer fra seg ID-kort og uniforms effekter ved avsluttet arbeidsforhold.

Fortsatt sertifisert

Ifølge Luftfartstilsynets register er kvinnen fortsatt sertifisert som flyvertinne. Er man sertifisert, kan man søke Avinor om nytt ID-kort for å få adgang til flyplasser, men da må man være ansatt i et flyselskap. Ifølge Arfan Bhattis advokat John Christian Elden har kvinnen ingen planer om å gjenoppta jobben som flyvertinne.

På Facebook har Marjam Salvesen flere ganger vist uttrykk for sitt sterke engasjement mot okkupasjonen av Gaza.

Her har hun tidligere postet en rekke bilder fra da hun selv dro til Gaza i romjulen for å demonstrere mot Israels krigføring året før. Om Israel sier hun til Adresseavisen:

- Israel har gjort palestinerne til flyktninger i sitt eget land. Jeg ser for meg at det heller opprettes en jødisk stat i USA eller Tyskland. Det var tross alt tyskerne som drev masseutryddelse av jøder, og det er europeerne de er blitt forfulgt av. Palestinerne er uskyldige i holocaust, sier hun.

I intervjuet forteller ikke kvinnen noe om hvor hun og Bhatti giftet seg.

---

I juni 2015 bekrefter Arfan Bhattis advokat John Christian Elden at det var hans klient som skrev meldingen om de kvinnelige selvmordsbomberne.

– Jeg kan bekrefte at Bhatti skriftlig har bekreftet for meg at det er han som har lagt ut den konkrete kommentaren om Moskva-bomberen som du viser til. Han brukte ved flere anledninger den aktuelle konto på det aktuelle internettforum, skriver advokaten i en e-post til VGs journalist.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder