PEPPERKAKEBY BLE SPØKELSESBY: Stine Veland (23) feier opp restene av pepperkakebyen. Hun har jobbet frivillig med pepperkakebyen hvert år siden hun var 12 år gammel. Foto: TOR ERIK H. MATHIESEN Foto: Foto: Foto:

Utlover dusør for oppklaring av smadret pepperkakeby

Ingen pågrepet etter knust pepperkakeby

Rykende ferske pepperkakehus strømmer inn

(VG Nett) Kaffekonge og tidligere pepperkakeby-borgermester Herman Friele nekter å la vandalene som smadret flere hundre pepperkakehus slippe unna.

Marthe Haugdal
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Nå utlover han dusør til de som kan bidra til å oppklare raseringen av verdens største pepperkakeby som var utstilt i Bergen.

- Det er rent forbannende hvis vandalene skal slippe unna uten å ta konsekvensene, sier Friele til VG Nett.

Sammen med tre andre bergensbedrifter utlover styreformann Friele til sammen 100.000 kroner i dusør for oppklaring av knusingen, skriver Bergensavisen. Halvparten av pengene skal gå til et veldedig formål, mens 50.000 kroner går direkte til tipser.

Vet du noe om saken? Tips VG Netthereller send melding til 2200

- Dette er helt forferdelig trist og leit. Tusenvis av barn har holdt på med dette lenge. Det må være noe galt i hodet på folk som kan være så slemme, mener Friele, som var borgermester i den årlige bergenske pepperkakebyen da han var ordfører.

Bakgrunn:Bergen i sjokk etter at pepperkakebyen ble knust

Bergenserne baker igjen

DUSØR: Kaffekonge Herman Friele utlover dusør. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Den tidligere borgermesteren er overbevist om at pepperkakebyen vil bli gjenreist.

- Bergensere er flinke til å løfte sammen. Pepperkakebyen kommer tilbake. Dette er et positivt byprodukt, sier Friele.

Og ganske riktig, bergenserne har grepet til kjevlene igjen. Den smadrete pepperkakebyen har siden knusingen fått hundre nye pepperkakehus.

Kan bli åpnet som planlagt

Pepperkakebyen i Bergen har vært en populær tradisjon med røtter helt tilbake til 1991, og i år har barn fra hele bergensområdet levert inn flere hundre pepperkakehus til utstillingen.

Pepperkakebyen står for andre år på rad på Torgallmenningen, men ikke alle verdsetter juleskikken. I sekstiden søndag morgen brøt nemlig vandaler seg inn i pepperkakebyen og raserte alt som var.

Kaffekongen har ikke selv noen planer om å bidra med pepperkakehus til byen som er i ferd med å bli gjenreist.

De rykende ferske bakverkene ble levert på løpende bånd på Torgallmenningen. Kanskje kan byen åpnes på fredag, som planlagt.

- Engasjementet er fantastisk, sier Steinar Kristoffersen i foreningen Bergen Sentrum, som har ansvaret for pepperkakebyen, til NTB.

PROTOKOLL: SI DIN MENING OM VANDALISERINGEN HER!

SMULER: Pepperkakehuset ble knust søndag. Nå bakes nye i Bergen. Foto: SCANPIX

Alle elevene ved baker- og konditorlinjen og kokkelinjen ved Sandsli videregående skole i Bergen stiller opp for å bake nye pepperkakehus de neste dagene.

Politiet oppfordrer til å bruke nesa

Politiet har fått flere tips i saken, men har så langt ikke pågrepet noen. De har sikret tekniske spor, videoopptak og oppfordrer nå folk til å bruke nesa.

- De som står bak dette, må selv være fulle av pepperkakestøv. De må lukte lang vei, sier politioverbetjent Erik Sveås til NTB.

Hvis pepperkakepøblene blir tatt, kan de bli tiltalt for skadeverk i straffeloven.

- Strafferammen er inntil ett år fengsel. Hva en eventuell straff vil bli er for tidlig å si noe om, sier politiadvokat Ørjan Ogne til VG Nett.

Les også:Politiet tror pepperkake-pøblene vil bli tatt

Enormt Facebook-engasjement

VG Nett skrev søndag at en full mann skal ha vekket en nabo da han natt til lørdag skrøt av at det var han som stod bak nattens vandalisering.

Facebook-gruppen, «Redd pepperkakebyen!», som ble stiftet søndag morgen, teller et døgn senere over 7000 medlemmer.

- For at vi skal få til verdens største og flotteste Pepperkakeby, ber vi om at alle bygger et pepperkakebyggverk - selv om dere allerede kanskje har levert inn et byggverk fra før. Vi håper at dere vil bli med på å løfte Pepperkakebyen fra ruinene, heter det på byens egen gruppe.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder