UNNA VEI! Ordfører Runar Bålsrud - med fraspark som en traverhest - har skaffet nykonstruerte fareskilt før helgens VM-utfor i spark i Hurdal. Foto: Frode Hansen
UNNA VEI! Ordfører Runar Bålsrud - med fraspark som en traverhest - har skaffet nykonstruerte fareskilt før helgens VM-utfor i spark i Hurdal. Foto: Frode Hansen

Spark løs - det er utfor-VM!

Hurdal klar for VM-innrykk

INNENRIKS

HURDAL (VG) Med spesialkonstruerte fareskilt av typen «Se opp for sparkkjørere» skal ordfører Runar Bålsrud i Hurdal sørge for sikker gjennomføring av VM-utfor i spark.

Publisert: Oppdatert: 11.02.11 13:31

Til historiens første utforrenn for sparkkjørere - som arrangeres i Hurdal i Akershus førstkommende lørdag og søndag, som et fartsfullt alternativ til lange svev i Vikersund - henvendte ordføreren seg til Oslo Vei, en underavdeling av Statens Vegvesen, med forespørsel om fareskilt av en noe uvanlig art.

Bestillingen ble raskt ekspedert, og skiltene skal nå settes opp personlig av ordfører Bålsrud (V) - selv en ivrig sparkkjører, og først blant likemenn og - kvinner i en kommune med 1100 husstander og like mange sparker; altså en imponerende sparktetthet.

VGTV: Ellevill sparkkonkurranse i Oslo

Sparkepike

Før vi rekker frem til ordføreren, blir vi forbisparket av Karin Knudsen (65), som forteller at hun har vært sparkepike fra unge år. Karin kan stolt fremvise en splitter ny spark av typen «Tarzan» - en kjærlig julegave fra sønnen, overrakt med et uttalt ønske om at moren heretter holder seg unna hans spark.


Hele 410 deltakere har meldt seg på til helgens utfor-VM i spark, aldersmessige fordelt fra åtte til 81 år.

Det vil bli konkurrert i aktiv klasse og trimklasse. De aktive sparker seg 4,5 kilometer nedover - noen flate partier må påregnes - mens trimmerne kan velge mellom den lange løypa eller et to kilometers alternativ.

I konkurranseklassen er hjelm påbudt.

Sparkeklar ordfører

Ordfører Runar (48) ser ut til å være i forrykende form, og yes: - Jeg er klar til start i VM-utforen, sier han. Han håper å kjempe helt i toppen i en klasse bestående av lokale politiske dignitærer.

- Som kjent arrangeres det et årlig VM i spark på Geilo. Vi ønsket ikke å ta oss til rette, men henvendte oss med forespørsel om et utfor-race ville være OK. Det ble akseptert uten videre, sier ordføreren - stappfull av gode følelser overfor spark-VM-gründerne på Geilo.

- Som Venstre-mann har jeg sans for spark. Det er både miljøvern og et folkehelsetiltak. Her oppe i Hudddarn (det er slik de lokale uttaler stedsnavnet, vår anm.) er sparken både et kulturobjekt og et fremkomstmiddel.

De siste 15 årene har sparken vært litt fraværende, men nå er det full renessanse for kjøretøyet med to meier og sete for passasjer, sier ordfører Runar Bålsrud - som opplyser at det blir skikkelig afterspark etter lørdagens konkurranse.