DUMPET: En plastsekk med døde kjæledyr ble funnet i veikanten i Hulkaveien i Skien tirsdag. Foto: Fredrik Pedersen

Eiere dumper dyr før ferien

(VG Nett) Årlig kvitter flere ferielystne dyreeiere uten dyrepass seg med kjæledyrene sine på grusomt vis.

  • Sissel Kruse Larsen
  • Ole N. Olsen
  • Pernille Dvergedal
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL


Asbjørn M. Nilsen fant en sort søppelsekk i grøften i Hulkaveien i Skien tirsdag. Da han åpnet den ble han møtt av et forferdelig syn.

I sekken fant han en død katt og to små døde valper.
- Enkelte skulle ikke fått lov til å ha dyr, sier han til Varden.no som først skrev om saken.

- Jeg fikk sjokk, sier han videre.

Nilsen kaller funnet for dyremishandling, og tror de døde dyrene er dumpet av eiere som ikke lenger ville ha kjæledyr, skriver avisen.

- Minst 4000 dumpes i året

Tall fra Dyrebeskyttelsen viser at rundt 4000 dyr ble dumpet i 2008. Daglig leder Carl-Egil Mastad tviler på at tallet har gått ned siden da. Spesielt er sommeren den verste tiden for lokalkontorene, da mange eiere dumper kjæledyret før de reiser på ferie.

- Det er jo mangel på respekt for dyr. De ser det ikke som liv, men behandler dyr som ting. Folk må være klar over at når man skaffer seg et dyr har man et familiemedlem i mange, mange år, sier Mastad til VG Nett.

Selv om det ikke er like vanlig å dumpe hunder som katter, er dette et økende problem. I tillegg blir stadig flere kaniner forlatt.

- Mange syns kattunger og valper er veldig søte som små, og så finner de ut at det krever. Vi snakker om veldig uansvarlige mennesker her, sier dyreentusiasten.

Mange dyr blir også forlatt hjemme alene, opplyser Siri Løtvedt som er fungerende seksjonssjef i Mattilsynet til VG Nett.

- Flere dyr blir tatt livet av og dumpet når eierne reiser på ferie, og det er flest katter som må bøte med livet. Noen forlater også kjæledyrene sine hjemme alene. Siden de aller fleste kjæledyr krever tilsyn flere ganger i døgnet, er det viktig at de ikke overlates til seg selv.

- Burde straffes strengere

Mastad syns at det burde være lovpålagt å id-merke kjæledyr, slik at man får tatt de ansvarlige bak dumpingen. I tillegg tror han det hadde hjulpet med et strengere straffesystem.

- Jeg syns man burde ha høyere bøter og fengselsstraff. Det har man mulighet til ifølge loven, men det benyttes sjeldent.

Han minner også om at hvis man finner et skadet dyr, har man hjelpeplikt. Da kan man kontakte Dyrebeskyttelsen, politiet, Mattilsynet eller Viking.

Eiers ansvar

Løtvedt understreker at det er eiers ansvar å ta vare på dyrene sine. Han opplyser at det finnes både hunde- og kattepensjonater, i tillegg til dyrepassere som kan ta seg av kjæledyr i ferien.

- Hvis man bor landlig til og dyrene er vant til å være ute, kan man be en nabo sørge for at de får mat og vann, sier hun.

For at dyrene ikke skal føle seg forlatt, er det viktig at dyrepasserne gir dem oppmerksomhet og kos.

- Bør ikke beholde dyrene

- Noen dyr er glade i å være sammen med mennesker, og trenger å føle at de har tilknytning til folk daglig slik at de ikke stikker av, sier seksjonssjefen.

Løtvedt mener at dyreeiere som ikke har mulighet til å sørge for dyreomsorg i ferien heller ikke bør beholde dyrene sine.

- I verste fall må man få dyret avlivet. Man skal i hvert fall ikke overlate dem til seg selv eller sette dem ut i skogen, sier hun.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder