KLORTABBE: 6000 liter klor slapp ut i vannet ved Oset vannrenseanlegg ved Maridalsvannet. Foto: JAN PETTER LYNAU/VG

Får gigantbot etter klorutslipp i Akerselva

(VG) Vann- og avløpsetaten i Oslo skulle passe på Akerselva. Nå får de selv en gigantbot - for å ha forurenset Akerselva.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Fire millioner kroner i bot, tre millioner kroner i erstatning og 700.000 kroner i inndragning av overskudd, er den kraftfulle reaksjonen statsadvokaten har gitt Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune.

Det skjedde i begynnelsen av mars i fjor, da 6000 liter klor ved en tabbe ble sluppet ut i vannet helt øverst ved Oset vannrenseanlegg.

Bellona anmeldte utslippet

Klor drepte det meste av fisk og kreps, og Norsk Institutt for vannforskning betegnet det som noe av det verste som har skjedd i elvens historie.

- Vi er svært glade for at politiet innledet etterforskning og tok det så alvorlig. I mange andre miljøsaker opplever vi dessverre ikke det, sier Bellona-leder Frederic Hauge, som anmeldte utslippet til politiet.

- Det er bare trist at det var Vann- og avløpsetaten i Oslo som selv stod for forurensningen. Slike tabber skal rett og slett ikke skje og jeg håper den sterke reaksjonen har preventiv effekt, sier han.

Bellona har i mange år hatt kontor helt nede ved Akerselva og Hauge har ved selvsyn sett hva som har skjedd.

- Vil ta mange år

- Før utslippet la elva død, var det masse flott fisk i Akerselva. Jeg har selv sett store laks bli dratt på land. Det er mange år til Akerselva vil være oppe på samme nivå igjen, sier Hauge.

Konstituert direktør Per Kristiansen i Vann- og avløpsetaten i Oslo legger seg flat.

- Jeg er helt enig med statsadvokaten i at dette er en forferdelig sak. Flere feil skjedde samtidig, men det skulle vært unngått. Formelt har vi ikke fått oversendt saken, så vi vil avvente å kommentere saken ytterligere før vi har fått sett alle premissene, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder