ANGREP: Utenriksminister Jonas Gahr Støre snakker med pressen i tilfluktsrommet etter terrorangrepet mot han på Serena Hotel i Kabul. Han innrømmer at det gjør inntrykk å lese om truslene som forelå mot hotellet. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Støre: - Full tillit til trusselvurderingene

(VG Nett) Utenriksminister Jonas Gahr Støre vil ikke kritisere Forsvarets etterretningstjeneste for ikke å ha videreformidlet informasjon om en konkret trussel mot Serena hotell i Kabul i forkant av terrorangrepet.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

14. januar 2008 ble to nordmenn skutt i terrorangrepet mot Serena Hotel i Kabul. Blant disse var dagbladjournalist Carsten Thomassen, som døde. I forkant av besøket, i oktober 2007, skal ISAF-styrkene i Afghanistan ha avdekket en rekke konkrete planer for terrorangrep mot hotellet.

Det viser dokumenter som NRK har fått tilgang til etter at Wikileaks har lekket fra etterretningen i Afghanistan.

LES OGSÅ:Kabul-angrepet minutt for minutt

Forsvarets etterretningstjeneste innrømmer nå at de hadde rapporten om Serena-trusselen, men at de ikke videresendte den til PST, som hadde ansvaret for sikkerhetsopplegget rundt Støres Afghanistan-besøk.

- Et mylder av trusler

Rapporten beskriver en trussel som er svært likt det angrepet som ble utført 4. januar. Utenriksministeren vil likevel ikke kritisere etterretningstjenesten for å ikke ha gjort PST oppmerksomme på den spesielle trusselen mot hotellet.

- Jeg har full tillit til dem som er satt til å vurdere sikkerheten rundt slike reiser, sier Støre.

VGTV:Støre forteller om de dramatiske minuttene i Kabul

Han understreker at Forsvaret setter sammen en trusselvurdering basert på en rekke ulike kilder, og at rapporten som nå er lekket ut gjennom Wikileaks var en del av den helhetlige vurderingen som ble oversendt fra Forsvaret til PST.

- Det er viktig å være klar over at det hele tiden foreligger et mylder av trusler mot ulike mål i Kabul, og at Forsvarets oppgave er å tegne et helhetsbilde på bakgrunn av disse opplysningene. Før vi reiste til Afghanistan var vi klar over at trusselnivået ble vurdert som høyt, og at Serena hotel var utsatt, sier Støre.

- Viser dette at kommunikasjonen mellom PST og Forsvarets etterretningstjeneste var for dårlig i forkant av denne reisen?

- Det er vanskelig å si, men mitt inntrykk er at disse etatene samarbeider godt.

Saken fortsetter under bildet!

DRAMATISK: Dagbladet-journalist Carsten Thomassen blir evakuert av norske journalister og norske og amerikanske soldater fra Serena Hotel i Kabul I 2008. Foto: Scanpix Foto:

Ny høring

Leder i Stortingets kontrollkomite Anders Anundsen mener det er nødvendig å få klarhet i hvem som kjente til at det forelå trusler mot hotellet der den norske delegasjonen skulle bo, og når denne informasjonen ble kjent.

- Det må være et ufravikelig krav at PST har all informasjon som kan være relevant når det skal utarbeides trusselvurderinger for myndighetspersoner, sier Anundsen.

HØRING:Les hele referatet fra den åpne høringen i Stortinget her

Han mener det kan bli aktuelt å åpne en ny høring i Stortinget i kjølvannet av de nye avsløringene. Støre mener det er redegjort grundig for dette tidligere, men understreker at han vil stille opp i en høring, dersom komiteen ønsker det.

- Vi forholder oss alltid til det Stortinget ønsker, sier Støre.

Støre understreker likevel at de nye opplysningene om truslene mot hotellet gjør sterkt inntrykk på han.

- Det gjør at vi gjenopplever det skrekkdøgnet vi var gjennom den gangen, sier Støre.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder