ETT TILFELLE I NORGE: Ifølge Dagens Medisin er det meldt om ett norsk tilfelle av narkolepsi i etterkant av vaksinasjon med Pandemrix. Legemiddelverket leter nå etter flere tilfeller. Foto: AFP

ETT TILFELLE I NORGE: Ifølge Dagens Medisin er det meldt om ett norsk tilfelle av narkolepsi i etterkant av vaksinasjon med Pandemrix. Legemiddelverket leter nå etter flere tilfeller. Foto: AFP

Ber alle leger melde fra om narkolepsi

Legemiddelverket avventer norsk vaksinestans

Legemiddelverket vil finne ut om flere vaksinerte barn har fått narkolepsi før etaten vurderer om de skal gjøre som Finland og stanse influensavaksineringen.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL


Finske helsemyndigheter stanser vaksineringen for svineinfluensa inntil videre fordi flere barn enn vanlig skal være rammet av narkolepsi.

Før helgen fikk Statens legemiddelverk her hjemme beskjeden om at en 8 år gammel jente har fått diagnosen narkolepsi. Hun fikk svineinfluensavaksinen i november i fjor.

- Vi oppfordrer alle leger om å melde fra om tilfeller av narkolepsi hos barn. Det kan hende det allerede er oppdaget tilfeller, men at legene ikke har satt dem i sammenheng med vaksinen, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen i Legemiddelverket til NTB.

Ringer sykehusene

Foreløpig vil norske helsemyndigheter vente på en rapport fra en europeisk ekspertgruppe før de innfører eventuelle tiltak. Den kommer trolig fredag, men om det kommer meldinger om flere syke barn før det, kan tiltak bli satt inn.

AVDELINGSOVERLEGE: Steinar Madsen i Statens Legemiddelverk. Foto: Fredrik Solstad/VG

Legemiddelverket er nå i gang med en ringerunde til barneleger og nevrologer hos alle store sykehus i Norge, for å finne ut om de har lagt merke til en økning i antall tilfeller av narkolepsi.

Det er bekreftet seks tilfeller av narkolepsi hos barn som er vaksinert for svineinfluensa i Finland. I tillegg er det mistanke om narkolepsi i ni andre tilfeller. I normale år får 2-7 barn narkolepsi i Finland.

Saumfarer registre

Madsen sier at de ikke har full oversikt over antall sykdomstilfeller hos norske barn, men han antar bildet ligner på det i Finland. Hvor mange norske barn som har fått influensavaksinen Pandemrix er heller ikke klart, men omtrent halvparten av befolkningen er blitt vaksinert.

- Vi har diskutert saken med Folkehelseinstituttet, og kommet fram til at vi kan bruke de registrene vi har til å finne fram til både dem som har fått diagnosen og til dem som er vaksinert, sier Madsen i Legemiddelverket.

Tre årsaker

Han håper gjennomgangen vil starte så fort som mulig, og lover full oppmerksomhet rundt saken.

- Det er tre mulige årsaker til det som skjer i Finland. Det kan være tilfeldig, det kan skyldes svineinfluensaen i seg selv, eller det kan skyldes vaksinen, sier Madsen.

Hos Folkehelseinstituttet får NTB opplyst at deres fagfolk vil sette seg bedre inn i saken før de uttaler seg.

Fakta om narkolepsi:

** Narkolepsi er en epilepsilignende sykdom i hjernesentrene som kontrollerer vekslingen mellom søvn og våken tilstand.

** Forekommer både som en arvelig betinget sykdom og som følge av hjernehinnebetennelse eller andre sykdommer.

** Gir anfall av en uimotståelig trang til å sove, ofte flere ganger om dagen. Det er vanlig at pasienten faller i søvn uten varsel og våkner igjen etter 10-15 minutter, men lengden på søvnen kan variere.

** En del narkolepsipasienter får katapleksi, som er en plutselig kollaps i muskulaturen, ofte utløst av en emosjonell påvirkning, som glede eller sinne.

** Anfallene ledsages ofte av hallusinasjoner eller søvnparalyse (manglende evne til å bevege seg mens man er halvvåken) ved innsovning og oppvåkning.

** Det finnes ingen kjent helbreding av narkolepsi, men tilbøyeligheten til anfall kan motvirkes med medikamenter og ved å sørge for god nattesøvn. Katapleksi kan i tilfeller kontrolleres med antidepressiva.

(Kilder: Store medisinske leksikon, Foreningen for Søvnsykdommer)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder