STILLER TIL VALG: Audun Lysbakken sier han fremdeles vil stille til valg som SV-leder i helgen. Foto: Erlend Aas, Scanpix

Lysbakken: - Jeg har beklaget overfor partiet

LILLESTRØM (VG Nett) Audun Lysbakken sier han fremdeles vil være kandidat til ledervervet i SV, men at han i dag har beklaget overfor landsstyret.

 • Gunn Kari Hegvik
 • Kjetil Gillesvik
 • Sigrid Helene Svendsen
 • Erlend Skevik

Artikkelen er over åtte år gammel

Landsstyret i SV har fredag vært samlet på Lillestrøm for å legge planen for gjennomføringen av landsmøtet som starter lørdag. Samtidig drøfter SV-toppene de siste dagenes dramatiske hendelser, i kjølvannet av at Audun Lysbakken mandag ble tvunget til å gå av som statsråd.

Han sier i dag at han har beklaget overfor partiet, og at han mener det riktigste er at han fortsetter som lederkandidat.

- Det beste for partiet er at jeg er kandidat.

Lysbakken undestreket samtidig at ingen skal føle seg tvunget til å stemme på ham, selv om han blir den eneste kandidaten.

- Det er legitimt å stemme blankt, sier han.

Han vil ikke svare på hvor mange blanke stemmer han tåler.

- Jeg tar den jobben hvis partiet ber meg om å ta den. Det betyr at jeg har den støtten og tilliten som trengs. Det er bare landsmøtet som kan avgjøre det, sier han.

Lysbakken sier han ikke vil gå rundt blant delegatene for å søke støtte.

VGTV: Lysbakken: Jeg har sagt til landsmøtet at jeg er lei meg

- Jeg opplever at min stilling i landsstyret er så sterk som den må være for at det er naturlig at jeg stiller opp, og at jeg har den tilliten som trengs.

- Det er ikke sånn at det som skal møtes i dag og i kveld er en fanklubb for Audun Lysbakken, dette er et politisk parti, et politisk prosjekt som de er begeistret for.

- Uro

- Hadde du foretrukket å ha en motkandidat sånn at man i enda større grad hadde fått frem hvilken tillit du faktisk har?

- Det som er avgjørende for meg er at dette blir avgjort på en måte som gjør at jeg kan gå herfra i morgen med et mandag som det ikke er noen tvil om soliditeten til. Det kan vi gjøre både med å ha en god debatt, og med en skriftlig votering.

Lysbakken sa at han hadde bedt landsstyret om en «ærlig runde» for å finne ut hvordan stemningen var i partiet.

- Det er uro blant partimedlemmene for hvordan vi skal komme oss gjenom denne situasjonen, sier han.

- I landsstyret har det kommet opp forslag om at Audun skal få ekstra tid i begynnelsen av debatten i morgen, sånn at han kan ha mulighet til å gå gjennom for landsmøtet hvordan han ser på situasjonen, sier Kristin Halvorsen da hun åpnet pressekonferansen.

Krav fra grasrota

Etter den dramatiske avgangen kommer det nå høylydte krav fra grasrota i SV om at partiet må velge en annen leder på landsmøtet som åpner lørdag. Lysbakken er tidligere innstilt av et klart flertall i valgkomiteen, og valgkomiteens leder Tora Aasland understreker at komiteen foreløpig står fast på sin innstiling.

Både Heikki Holmås og Bård Vegar Solhjell, som begge har vært nevnt som mulige utfordrere til Lysbakken, har gjort det klart at de ikke kommer til å stille som motkandidater.

Aasland bekreftet likevel overfor VG Nett tidligere i dag at komiteen vil samles i kveld for å drøfte den nye situasjonen som har oppstått etter at partiets kronprins måtte gå ut av regjeringen.

- Det som har skjedd gjør selvsagt situasjonen mye vanskeligere, men jeg har fortsatt full tillitt til Audun, sier Aasland.

Hun understreker at valgkomiteen nå vil bruke tiden frem til ledervalget lørdag ettermiddag til å "ta temperaturen på landsmøtet".

Samtidig har SVs landsstyret i dag drøftet krisen i partiet.

Etter det VG Nett får opplyst skal flere av landsstyremedlemmene ha gitt så sterk støtte til Lysbakken at partileder Kristin Halvorsen så seg nødt til å gå på talerstolen å mane forsamlingen til å forstå alvoret i saken som felte Lysbakken.

Også medlem av valgkomiteen, Kjersti Markusson, er bekymret for at flere partifeller nå forsøker å bagatellisere saken.

- Våre medlemmer ser mer alvorlig på det som har skjedd, enn de som unnskylder det, sier hun.

Mer om

 1. Sosialistisk Venstreparti (SV)

Flere artikler

 1. Valgkomiteleder: Vi må ta signalene fra partiet alvorlig

 2. Håpet svinner for opposisjonen: Vi er tomme for ideer

 3. SVs valgkomité møtes i kveld

 4. Valgkomiteen i SV står fast ved innstillingen

 5. Internt opprør mot SV-Kristins «Lysbakken-kupp»

Fra andre aviser

 1. Valgkomiteen i SV står fast ved Lysbakken

  Aftenposten
 2. - Jeg har beklaget overfor SV

  Bergens Tidende
 3. Lysbakken kan få motkandidat

  Bergens Tidende
 4. Mener Audun Lysbakken er styrket som leder

  Fædrelandsvennen
 5. Krisemøte i SVs valgkomité

  Bergens Tidende
 6. - Vi kan ikke klappe inn en slik leder

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder