VISER SORG: Utenfor Oslo domkirke har mange lagt blomster og tent lys til minne for ofrene fra fredagens massedrap. Geir Lippestad (innfelt) er 32 år gamle Anders Behring Breiviks forsvarer. Foto: Scanpix/Ap

Breivik erkjenner begge terrorangrepene

(VG Nett) Forsvarer Geir Lippestad bekrefter at Anders Behring Breivik (32) har erkjent at han står bak angrepet på Regjeringskvartalet og AUF-leiren på Utøya.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Ifølge forsvarsadvokaten har klienten også forklart hva som er motivet, men Lippestad sier det er vanskelig å snakke om dette.

- Jeg må rett og slett sette meg ned og tenke på det, sier Geir Lippestad.

Breivik har forklart seg detaljert om alt han har gjort og hvorfor.

- Han har erkjent de faktiske forholdene, bekreftet Lippestad til pressen da han kom ut fra politihuset like etter klokken 23 lørdag kveld.

Forsvarer var tydelig preget og påpekte at det er vanskelig å kunne gi en fornuftig forklaring på hvorfor noen dreper nærmere hundre uskyldige mennesker.

- Han har gitt uttrykk for at det var grusomt at han måtte utføre disse handlingene, men i hans hode var det nødvendig, sier Lippestad.

Breivik vil bli fremstilt for fengsling i Oslo tingrett mandag. Det vil ikke bli nye avhør søndag, men Breivik har opplyst at han vil forklare seg mer i fengslingsmøtet.

Politiet har opplyst at Breivik ikke løsnet skudd eller på annen måte gjorde motstand mot politiet da de kom til Utøya og pågrep ham.

Forsvareren innrømmer at det er et spesielt oppdrag han har tatt på seg.

- Jeg måtte tenke meg nøye om. Men det er et viktig demokratisk prinsipp at alle - selv i en sak som dette - har krav på forsvarer. Derfor falt jeg ned på at jeg skulle si ja da jeg ble spurt av Oslo-politiet i dag tidlig, sier Geir Lippestad.

Forsvarsadvokaten var Ole Nicolai Kvislers advokat. Kvisler ble dømt til 17 års fengsel for drapet på Benjamin Hermansen i 2002.

Detaljert terrormanifest

Få timer før de sjokkerende angrepene mot regjeringskvartalet og Utøya fredag ettermiddag, ble et 1500 sider langt manifest der planleggingen av angrepene beskrives, lagt ut på internett.
Dokumentet er undertegnet med navnet Andrew Berwick, men politiet bekrefter overfor TV 2 at de knytter det til terrorsiktede Anders Behring Breivik (32). Også mye av informasjonen i dokumentet tyder på at Breivik er forfatteren.

Manifestet er preget av sterke nasjonalistiske og anti-muslimske holdninger, og fremstår som krigserklæring mot det han omtaler som den kulturmarxistiske eliten i Europa.

Dokumentet ble også sendt til parlamentsmedlem Terhi Kiemunki i det finske partiet Sannfinnene omtrent en time før bomben i regjeringskvartalet gikk av og drepte syv personer. I tillegg er ni personer hardt skadet. Kort tid etter dro Anders Behring Breivik til AUFs sommerleir på Utøya, hvor han skjøt og drepte uskyldige ungdommer. 85 ungdommer er bekreftet drept. Minst fire er fremdeles savnet.

Kjøpte seks tonn kunstgjødsel

Leder for mineavdelingen og bombeekspert i Norsk Folkehjelp, Per Nergaard anslår at bomben i regjeringskvartalet var på rundt 500 kilo, og at den kan ha vært enda større.

Lørdag ble det klart at Breivik, gjennom sitt selskap Geofarm, kjøpte seks tonn kunstgjødsel fra Felleskjøpet 4. mai i år. Ved å blande kunstgjødsel med diesel får man et høyeksplosivt sprengstoff.

Breivik opprettet firmaet Geofarm i 2009, og oppga at selskapet skulle drive med dyrking av grønnsaker, rot- og knollvekster. Firmaet byttet adresse til Rena i april. Lørdag gjennomgikk politiet gården den terrorsiktede 32-åringen meldte flytting til i mai, Vålstua på Åsta i Åmot kommune.

Les også

 1. Slik var dramaet på Utøya - minutt for minutt

  (VG Nett) Fra politiet fikk de første fortvilte telefonene fra Utøya til Anders Behring Breivik ble pågrepet, gikk det…
 2. Lagde detaljert terrormanifest før angrepene

  (VG Nett) En person ved navn Andrew Berwick har skrevet et 1500 sider langt manifest der angrepene mot…
 3. Røde Kors: - En svært vanskelig dag for alle

  SUNDVOLLEN (VG Nett) Mens flere har forlatt Sundvollen med sine kjære, svinner håper for de gjenværende utenfor hotellet.
 4. - Tror 250-300 ungdommer ble plukket opp fra vannet

  UTSTRAND/OSLO (VG Nett) Fastboende og ferierende på campingplassen på fastlandet ved Utøya reddet livet til et stort…
 5. - Moren var veldig stolt av sønnen sin

  (VG Nett) Ingebjørg Vang møtte moren til Anders Behring Breivik (32) bare få timer før det smalt i Regjeringskvartalet.
 6. Bombeekspert: Bombe på minst 500 kilo

  Leder for mineavdelingen og bombeekspert i Norsk Folkehjelp, Per Nergaard anslår at bomben var på rundt 500 kilo - men…
 7. Kunne skyte ungdommer i 1,5 time før politiet ankom

  (VG Nett) Minst 85 personer ble drept før politiet rakk frem og fikk kontroll på våpendesperadoen Anders Behring Breivik…
 8. Politiet: Breivik overga seg uten kamp

  GRØNLAND (VG Nett) Etter å ha skutt mot ungdommene på Utøya i 1,5 time, overga Anders Behring Breivik seg frivillig til…
 9. «Vi er så få her i landet, hver fallen er bror og venn»

  (VG Nett) Tusenvis samler seg i Oslos gater og legger ned blomster. På Facebook poster mange Nordahl Griegs sitat.
 10. Thorbjørn (22): - Vi var 30-40 da han begynte å skyte. Da han var ferdig sto fem-seks igjen

  SUNDVOLLEN (VG Nett) Thorbjørn Vereide (22) forteller at Anders Breivik først skjøt, og så fortalte folk at det var…
 11. Her skyter han mot ungdommene

  (VG Nett) En fotograf fra NRK fanget i går drapsmannen på film mens han skjøt systematisk mot uskyldige ungdommer…
 12. Halvparten av kunstgjødselet er borte: - Her planla han aksjonene

  ÅSTA (VG Nett) Massedrapssiktede Anders Behring Breivik (32) kjøpte seks tonn kunstgjødsel i mai. Halvparten er nå borte.
 13. Kjøpte seks tonn kunstgjødsel på Felleskjøpet

  (VG Nett) Selskapet Geofarm, som ble opprettet av Anders Behring Breivik (32), kjøpte seks tonn gjødsel 4. mai i år.
 14. Stoltenberg: - Jeg kjenner flere av dem som har mistet livet

  (VG Nett) Statsministeren, kongen, dronningen og kronprinsen besøker lørdag ettermiddag pårørendesenteret som er…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder