-TREKK GARANTIENE : Lysbakken ber partilederkollegaene i Venstre og KrF trekke garantiene om å bidra til regjeringsskifte for enhver pris og heller gjøre som SV - bare støtte en regjering de selv deltar i. FOTO: JØRGEN BRAASTAD / VG

Lysbakken ber KrF og Venstre trekke støtte til de blåblå

Løftet om å bidra til regjeringsskifte til høsten er ikke forenlig med holdningen Kristelig Folkeparti og Venstre har til oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen, mener SV-leder Audun Lysbakken.

Artikkelen er over syv år gammel

Lysbakken ber derfor partilederkollegaene i Venstre og KrF trekke garantiene om å bidra til regjeringsskifte for enhver pris og heller gjøre som SV - bare støtte en regjering de selv deltar i.

Han mener det er lite sannsynlig at de fire opposisjonspartiene klarer å bli enige om felles politikk i form av en regjeringsplattform, at sentrumspartiene dermed kommer til å inngå i det parlamentariske grunnlaget til en blåblå regjering.

Resultatet vil i så fall bli at KrF og Venstre støtter en oljepolitikk de er imot, fastslo Lysbakken da han talte til årsmøtet i Østfold SV lørdag.

- Lofoten, Vesterålen og Senja er avhengig av at det sitter et miljøparti rundt bordet når beslutningen om ja eller nei til olje skal tas. Det er derfor SV bare garanterer for en regjering vi selv er med i. Av hensyn til miljøet bør KrF og Venstre gjøre det samme, og trekke sin støtte til Høyre og Frp, sa Lysbakken.

Støtte fra Stoltenberg

Lederen for programkomiteen i Arbeiderpartiet, Helga Pedersen, opplyste onsdag at det vil bli foreslått på landsmøtet at partiet skal gå inn for konsekvensutredning av oljevirksomhet i havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Bare ett av de 16 medlemmene i komiteen - AUF-leder Eskil Pedersen - gikk imot forslaget. Den klare overvekten i komiteen synes å avspeile holdningen også i partiet som helhet.

Fredag kveld gikk statsminister og partileder Jens Stoltenberg ut og ga sin støtte til forslaget til komiteen - et utspill som trolig vil få stor symbolverdi i den videre prosessen mot vedtak på landsmøtet til våren.

Venstre-leder Trine Skei Grande avviser selve premisset for Lysbakkens utspill, og poengterer at Venstre går til valg på selv å komme i regjering. Hun er sikker på at de rødgrønne mister flertallet og at valget gir grunnlag for en ny regjering.

- Vi skal jobbe for at Høyre søker mot sentrum. Venstre i regjering er den beste måten å sikre seg mot at Lofoten og Vesterålen blir åpnet for oljeboring, sier hun til NTB.

Uaktuelt å tape

Frp, Høyre og Ap vil sammen sikre betydelig flertall på Stortinget for å åpne havområdene for oljevirksomhet, påpeker Lysbakken. Han hevdet i sin tale at Ap hadde «sagt ja til oljeboring», men programkomiteen har foreløpig bare foreslått å utrede konsekvensene av oljeboring.

Grande påpeker at SV stiller seg bak en ren Ap-regjering, dersom flertallet ryker. Det framstår som en nokså sikker vei mot oljevirksomhet i det miljøbevegelsen mener er meget sårbare områder.

KrF-leder Knut Arild Hareide var ikke tilgjengelig for kommentar lørdag, men sier til Dagsavisen at han finner det vanskelig å stille ultimatum eller være garantist «både i denne saken som i andre».

Lysbakken har avvist kategorisk å svare på spørsmål om det er mulig for SV å sitte i en regjering som går inn for konsekvensutredning - som motstanderne mener i praksis er starten på en irreversibel prosess som vil ende med at havområdene åpnes. Å tape den saken er ikke tema for Lysbakken, slik den heller ikke var det for Kristin Halvorsen da slaget internt i regjeringen sto sist.

Da ble den midlertidige fredningen av havområdene en klar seier for SV.

Les også

 1. Arbeiderpartiets egne lover oljeopprør

  (VG Nett) Programkomiteen er tørste etter mer olje. Nå varsler flere i stortingsgruppen at de vil stikke hull i planene…
 2. KrF nekter å føye seg i oljesaken

  (VG Nett) Frp vil ikke la småpartiene stanse oljeboring i nord. Men for KrF kan saken bli vinn eller forsvinn for…

Mer om

 1. Sosialistisk Venstreparti (SV)
 2. Politikk

Flere artikler

 1. Stoltenberg støtter oljeutredning i Lofoten

 2. Oljemotstanderne: Uansvarlig av Arbeiderpartiet

 3. Stoltenberg uenig med Borten Moe

 4. Arbeiderpartiet vil verne deler av Lofoten

 5. Ap åpner for å vurdere oljeboring i Lofoten og Vesterålen

Fra andre aviser

 1. Venstre truet med å trekke seg for å vinne kampen om Lofoten

  Bergens Tidende
 2. - Ap lytter mer til oljeindustrien og LO enn på velgerne

  Aftenposten
 3. Stoltenberg:- Venstre må senke skuldrene

  Fædrelandsvennen
 4. SV stemte mot sin egen hjertesak

  Bergens Tidende
 5. Kjære Vest-Agder Ap – sett matfat over oljefat!

  Fædrelandsvennen
 6. Måling: Flertall i nord mot olje-utredning

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no