FJERNES: Advokat Sigurd Klomsæt ble fratatt rollen som bistandsadvokat i 22. juli-saken av Oslo tingrett. Foto: PETTER EMIL WIKØREN

Klomsæt får ikke være bistandsadvokat i terrorsaken

(VG Nett) Borgarting lagmannsrett sier som tingretten at Sigurd Klomsæt ikke får være bistandsadvokat, etter mistanke om medialekkasjer. Klienten vil beholde ham uansett.

 • Dennis Ravndal
 • Marianne Vikås
 • Eric B. Utheim

Artikkelen er over åtte år gammel

Sigurd Klomsæt etterforskes for lekkasjer til pressen i forbindelse med straffesaken etter terrorangrepet 22. juli, og Oslo tingrett fant det sannsynlig at det er hans kontor som står bak lekkasjer av bildemateriale til media i begynnelsen av februar.

Den kjente advokaten har status som mistenkt, og er ikke siktet av politiet.

Klomsæts klient anket avgjørelsen, men fikk ikke medhold i lagmannsretten.

Klienten forteller i dag VG at de uansett beholder Klomsæt.

- Klomsæt ansvarlig

I likhet med tingretten mener Borgarting at det er sannsynlig at Klomsæts kontor står bak lekkasjer fra etterforskningentil media.

Det er to vannmerkede bilder av Anders Behring Breivik som står sterkt i denne vurderingen. Bildene ble sendt bistandsadvokatene på en CD, og politiet mener bildene som er brukt i media stammer fra CD-en som ble sendt Klomsæt.

- Selv om ikke Klomsæt personlig har kopiert CD-en, legger lagmannsretten til grunn at en slik kopiering neppe kan ha skjedd uten at det har vært i forståelse med advokat Klomsæt, men dette har uansett ikke betydning for lagmannsrettens vurdering og resultat. Advokat Klomsæt har ansvar for firmaets håndtering av det sensitive materialet og for at dette skjer på en forsvarlig måte uten fare for den type lekkasjer som her skjedde, skriver lagmannsretten i kjennelsen.

BAKGRUNN: Ber retten fjerne bistandsadvokat etter lekkasjer

- Kan finne annen advokat

Retten mener at det viktigste momentet for å la Klomsæt fortsette er hensynet til klienten hans, 16-årige Kjetil Lindstrøm fra Arendal, som overlevende Utøya.

Lagmannsretten har imidlertid i likhet med tingretten kommet til at dette hensynet ikke kan få avgjørende vekt.

- Det er fremdeles fire uker til hovedforhandling i saken er berammet. Det skulle således ikke være vanskelig å engasjere en ny bistandsadvokat som allerede kjenner saken og som kan påta seg oppdraget, skriver lagmannsretten i sin kjennelse.

16-åringens far og verge Rune Lindstrøm sier imidlertid til VG at familien ikke ønsker å bytte ut Klomsæt som sin advokat.

De vil beholde ham uansett.

Familien fornøyde med Klomsæt

- Vi er veldig fornøyd med hans jobb som vår advokat, og ønsker å beholde ham ved å betale av egen lomme, sier far Lindstrøm.

VIL BEHOLDE: Utøya-overlevende Kjetil Lindstrøm (16) vil beholde Sigurd Klomsæt som sin advokat uansett, sier far Rune Lindstrøm. Her er de fotografert hjemme i stuen i Arendal, dagen hvor Oslo tingrett først offentliggjorde at de vil fjerne Klomsæt som bistandsadvokat i 22. juli-saken. Foto: LISE SKOGSTAD

- Han er en dyktig advokat. Vi vet om andre i samme situasjon som har fått besøk av advokaten sin bare én gang, Klomsæt har hatt møte med oss 17 ganger. Vi vil beholde Klomsæt selv om han nå kanskje ikke får tilgang til alle dokumenter og informasjon i saken.

Det var familien Lindstrøm som formelt sto bak anken som Borgarting lagmannsrett nå har forkastet. Rune Lindstrøm sier de ikke har satt seg inn i muligjetene for å anke videre opp i systemet, og at de eventuelt må sette seg inn i dette.

- Gjort til syndebukk

Lindstrøm mener Klomsæt er gjort til syndebukk i en sak hvor det trolig er mange lekkasjer.

- Lydloggene fra Utøya som TV 2 har publisert finnes ikke i materialet bistandsadvokatene har fått utdelt, men havner alikevel i media. Det er nok lekkasjer fra også politiet i denne saken, sier Rune Lindstrøm.

På bakgrunn av et brev fra de koordinerende bistandsadvokatene i saken, har Spesialenheten for politisaker igangsatt etterforskning av Oslo politidistrikt for mulige lekkasjer.

Sigurd Klomsæt er også under etterforskning for å ha brutt norsk lov ved de angivelige lekkasjene i 22. juli-saken. rettsavgjørelsene som har fjernet ham som bistandsadvokat tar ikke stilling til lovbrudd.

På grunn av at Oslo politidistrikt selv er under lupen, er det Asker og Bærum politidistrikt som står for denne etterforskningen.

Som VG skrev i helgen har politiet tatt beslag i klienttelefoner tilknyttet Klomsæts kontor. Beslagene er begjært inn for tingretten.

Mer om

 1. Terrorangrepet 22. juli - Etterforskningen

Flere artikler

 1. Utøya-overlevende anker fjerningen av Klomsæt

 2. Sigurd Klomsæt anker til Høyesterett

 3. Mener Klomsæt må ha hatt medhjelper til lekkasje av Breivik-bilder

 4. Høyesterett sier nei til Klomsæt

 5. Vil frata Klomsæt bevillingen

Fra andre aviser

 1. Klomsæts oppnevning som bistandsadvokat tilbakekalles

  Aftenposten
 2. Klomsæt krever politiets harddisk utlevert

  Aftenposten
 3. Klomsæt får ikke fortsette som bistandsadvokat

  Aftenposten
 4. Politiet får kraftig refs for Klomsæt-etterforskning

  Aftenposten
 5. Politiet får ikke adgang til Klomsæts telefon

  Aftenposten
 6. Sigurd Klomsæt ute av terrorsaken

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no