Politiets sikkerhetstjeneste: - Interessante opplysninger

Forstander i Oslo-moske: - Kjenner ham igjen på bildet

ISIL-TERRORIST: Dette bildet ble publisert av ISIL i forbindelse med selvmordsangrepet i Baghdad 2. juni. Mannen på bildet er ifølge terrorgruppen den første norske selvmordsbomberen, men dette er ikke bekreftet av PST. Foto:TWITTER,

Denne selvmordsbomberen skal ha bodd flere år i Oslo

Ifølge ISIL er dette en selvmordsbomber med tilnavnet «den norske». Forstander i Oslo-moskeen Rabita sier han kjenner vedkommende igjen, men PST kan ikke bekrefte hans identitet.

 • Eirik Linaker Berglund
 • Camilla Fredstad Huuse

Artikkelen er over seks år gammel

Den Islamske stat i Irak og Levanten (ISIL), som har erobret et stort område i Irak og Syria og innført en brutal tolkning av Sharia-lovgivning, hevdet fredag kveld at en nordmann er død etter å ha gjennomført en selvmordsaksjon 2. juni, der fire irakiske soldater og fire sivile ble drept, og ytterligere fem soldater alvorlig såret.

Terrorforsker Aaron Zelin ved Washington Institute for Near East Policy postet samme kveld et bilde på Twitter av en mann med krigernavnet «Abu Ayub Al-Nurwiji» – Abu Ayub Nordmannen.

Bildet var hentet fra ISIL, og i teksten under bildet skriver gruppen at han døde i selvmordsangrepet i Nord-Bagdad for snart to måneder siden.

- Kjente ham igjen

Forstander Basim Ghozlan i Rabita-moskeen sier til Dagens Næringsliv at han kjenner igjen mannen når han får se bildet.

Til VG sier Ghozlan:

- Det var ikke så lett å gjenkjenne ham, men når man studerer bildet nærmere, så kjente jeg ham igjen. Han var et relativt kjent ansikt i moskeen. Jeg tror jeg møtte ham for første gang i 2007, sier Ghozlan.

- Så forsvant han. Det var meningen at han skulle reise til Tunisia, og han bodde der for ett eller to år siden. Jeg hadde han som venn på Facebook tidligere. Han begynte å vise interesse for jihad, og la ut lenker til ekstremistiske videoer. Dette skjedd mest etter at han flyttet til Tunisia, jeg vet ikke hva som skjedde med ham der, fortsetter han.

- Det er sjokkerende og veldig trist, det er også veldig rart at han har gått så langt som å alliere seg med ISIL. Han tilhørte ikke noen spesiell gruppe her i Norge,. Jeg tenker han har blitt lurt til å gå i denne fellen.

Nummer 49

På bildet har mannen langt, kraftig skjegg og er iført tradisjonell drakt fra Midtøsten. Han poserer foran gruppens svarte og hvite flagg. Mannen skal ha bodd i Norge i fem år, og ha bakgrunn fra Tunisia.

– Det ser offisielt ut. Han presenteres som nummer 49 i en serie personen som la ut bildet, kaller «martyrkaravanen». Det tyder på at det er ekte og at det var i regi av ISIL. Autentisitetsspørsmålet er på en måte avklart. Dette er den første bekreftede norske selvmordsbomberen, sier forsker Thomas Hegghammer ved Forsvarets forskningsinstitutt overfor DN.

Ifølge avisen dreier det seg om en norsk-tunisier, noe kilder bekrefter overfor VG. VG har ikke kunnet fastslå om mannen hadde norsk statsborgerskap eller permanent oppholdstillatelse i Norge.

Informasjonssjef Martin Bernsen i Poltiets sikkerhetstjeneste sier til VG at de ikke kan bekrefte mannens identitet.

- Dette er interessante opplysninger, men som vi ikke kan bekrefte eller avkrefte. Det er Utenriksdepartementet som bekrefter drepte nordmenn i utlandet, og det kan de ikke gjøre uten et lik, sier Bernsen til VG.

- Troverdig

Minerva-journalist og forfatter av boka «Norsk Jihad», Lars Akerhaug, kjenner ikke til den angivelige selvmordsbomberen.

– Hvis dette er riktig, er det den første nordmannen som har blitt selvmordsbomber, påpeker Akerhaug.

Han mener det er grunn til å tro at opplysningene er sanne.

– Man må ta forbehold, men i utgangspunktet mener jeg det er troverdig. Meldinger som dette pleier å stemme. Det er vanskelig å sei at ISIL har noen motiver for å lyve om dette. Samtidig vil det være nesten umulig å få verifisert slike opplysninger 100 prosent, påpeker Akerhaug.

Han sier det er viktig for grupper som ISIL å informere om slike dødsfall.

– Særlig de som dør i strid og har vestlig bakgrunn blir brukt i propaganda. Spesielt det at denne nordmannen er selvmordsbomber vil kunne brukes i propagandaformål. Det kan være en måte å hevde seg på overfor andre, konkurrerende grupper, ved å vise at man klarer å rekruttere selvmordsbombere med vestlig bakgrunn, sier Akerhaug.

Mer om

 1. Irak
 2. Terrorisme

Flere artikler

 1. Skolevenninne om terroristen med tilnavnet «den norske»: - Han var en helt vanlig Oslo-mann

 2. PST frykter terrorgruppe med kamperfaring fra Syria: Slik rekrutteres Syria-krigerne

 3. Eksperter om syriakrigerne: De er trent i geriljakrig og terror

 4. Innbyggerne forteller: Slik er livet under ISIL-kontroll

 5. Moské-forstander etter nikab-bråket i Islamsk Råd: Vi må melde oss ut

 6. Hevder nordmann er drept i Irak-kamper

Fra andre aviser

 1. Selvmordsbomber bodde fem år i Norge

  Aftenposten
 2. Terrorforsker: - Første bekreftede norske selvmordsbomber

  Aftenposten
 3. Terrorforsker: - Første bekreftede norske selvmordsbomber

  Fædrelandsvennen
 4. Han er selvmordsbomberen som kalles «nordmannen»

  Aftenposten
 5. Rabita-moskeens leder avviser ekstremist-stempel

  Fædrelandsvennen
 6. - Mange unge sympatiserer med voldelige islamister

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder