DEMONSTRERTE: Muslimer utenfor den amerikanske ambassaden fredag 21. september. Blant andre Arfan Bhatti (i midten). Foto: Trond Solberg

Moskéer vil ikke ha muslimske ekstremister

(VG Nett) - Moskeen er åpen for alle, men for oss er det uakseptabelt hvis personer som støtter al-Qaida bruker moskeen til aktiviteter, sier forstander Basim Ghozlan ved det islamske forbundet.

  • Lars Akerhaug
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Miljøet som for en uke siden demonstrerte foran USAs ambassade i Oslo, anført av blant annet Arfan Bhatti og Ubaydullah Hussain, er voksende.

Flere kilder med kjennskap til miljøet bekrefter overfor VG at flere ungdommer har blitt radikalisert det siste året.

Det islamske forbundet i Oslo sentrum er én av moskeene som har blitt oppsøkt av unge ekstremister.

I KONFLIKT: Det islamske forbundet, også kjent som Rabita-moskeen, nekter radikale muslimer å bruke moskeen som plattform. Foto: KRISTER SØRBØ Foto:


Etter det VG Nett kjenner til skal personer fra miljøet ha brutt med moskeen og i stedet sluttet seg til gruppen rundt Arfan Bhatti og Mohyeldeen Mohammad.

Vet du noe om dette? Ta kontakt med VG Netts journalist!

Vil ha dialog

VG Nett har tidligere omtalt hvordan mannen som ledet demonstrasjonen foran USAs ambassade også har vært i konflikt med den hovedsakelig pakistanske moskeen World Islamic Mission.

Ghozlan forteller også at de forsøker å ha dialog med radikale.

- Å stenge noen ute er siste utvei, sier Ghozlan.

Islamic Cultural Centre på Grønland i Oslo er en av hovedstadens største moskeer.

Blant annet skal Arfan Bhatti tidligere ha brukt moskeen.

- Islam lærer oss om fred og forbyr vold. ICC har sine egne vedtekter som sier at vi skal følge landets lover og regler. Alle våre aktiviteter skal følge loven, sier talsmann Ikhlaq Ahmad.

- Det legges hele tiden vekt på å bruke kunnskap og dialog for å løse konflikter og følge Koranen og profetens tradisjon i sine liv.

I dette ligger det også å unngå ekstrem oppførsel.

Han forteller også at imam Mahboob-ur Rehman jevnlig advarer mot ekstremisme under sine taler før fredagsbønnen.

Gir feil inntrykk

I et svar til VG viser talsmann for gruppen som sto bak demonstrasjonen ved USAs ambassade til at alle miljøets demonstrasjoner har vært fredelige.

- Islamsk Råd (IRN), de egenerklærte muslimske lederne, media og politiet bidrar til å gi feil inntrykk av oss til samfunnet. Vi blir omtalt som ekstreme, radikale og islamister, men vi er kun troende muslimer som ikke gjør kompromiss med ting som strider imot islam. Islam er det vi lever for, og det vi er villig til å dø for, sier Ubaydullah Hussain i en e-post til VG.

- Hvorfor sier dere ikke at dere tar avstand fra homofili? Hvorfor forbyr dere ikke det onde og kaller til det gode? Hvorfor sier dere ikke at straffen for å håne profeten er intet annet enn dødsstraff? Hvorfor fordømmer dere ikke okkupasjon og drap på muslimer i Afghanistan, Irak, Palestina, Kashmir, Tsjetsjenia, Burma og andre muslimske land? Hvorfor inviterer dere politi, biskoper og andre vantro til å holde taler? spør Hussain.

Han hevder at Islamsk Råd og det han kaller «såkalte imamer og egenerklærte ledere har glemt «Allahs ord».

- Hva tenker dere om at dere erklæres uønsket hos flere moskeer?

- Når man åpner en moské´, så tilhører ikke moskeen en organisasjon eller enkeltpersoner. Moskeen er Allahs hus, og skal være åpen for alle muslimer, sier Hussain.

Han mener at Islamsk Råd har «alliert seg med de vantro».

- Allah sier at de som allierer seg med de vantro, vil vekkes opp med sine allierte på dommedagen, skriver Hussain.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder