Barnekidnappingen: Politiet etterlyser to biler

Barnefaren siktet for frihetsberøvelse

Politiet: - Forholdsvis godt planlagt

KONGSVINGER/OSLO (VG)  Politiet etterlyser to biler etter at Somaja (8) og Rajana (6) ble bortført fra Kongsvinger tirsdag.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

– Begge bilene er observert i området rett forut før hendelsen, og begge bilene kan knyttes til barnefar eller til miljøet rundt ham, sier politiadvokat Iren Johnsen Dahl i Hedmark politidistrikt til VG.

De to bilene, en mørk Volvo XC90 og en sølv-/beigefarget Toyota Corolla Cerso, har registreringsnummer BR 50003 og KH 41262.

- Godt planlagt

ETTERLYST: De to jentenes far, Mansur Mahashev, er siktet for frihetsberøvelse. Foto: Politiet/Privat Foto: ,

Faren til jentene er siktet for frihetsberøvelse, og er etterlyst av politiet både nasjonalt og internasjonalt.

Det var ved 14.30-tiden tirsdag at de to tsjetsjenske søstrene Somaja (8) og Rajana (6) ble bortført av to maskerte menn i nærheten av Egebergbanen langs Masterudveien, rundt 11 kilometer utenfor Kongsvinger.

Samtidig som mennene tok med seg de to søstrene da de gikk av skolebussen, hindret den biologiske faren ifølge politiet barnas fosterfar, slik at han ikke fikk varslet politiet før en halvtime etter bortføringen.

- Det ser ut som en forholdsvis godt planlagt aksjon, sier Johnsen Dahl.

Ble tatt med makt

Foreløpig vet ikke politiet om søstrene fremdeles er i Norge eller om de har blitt tatt ut av landet, men Johnsen Dahl opplyser at de har fått tips om at jentene skal være observert i Norge etter bortføringen.

Hun forteller at et tjuetalls veier fører til Sverige fra den sørlige delen av fylket.

- Vi har ikke konkret informasjon om at jentene er fraktet over grensen til Sverige, men det er en mulighet som er nærliggende, og som vi selvsagt holder åpen, sier Johnsen Dahl til VG.

– Ble jentene utsatt for vold under bortføringen?

– De ble tatt med fysisk makt, men utover det er det ikke opplysninger om bruk av vold eller at noen har kommet til skade, sier Johnsen Dahl.

Kartlegger farens omgangskrets

Både jentenes biologiske mor og fostermor er onsdag i avhør hos politiet. I tillegg kartlegger politiet den etterlyste barnefarens familie og omgangskrets.

– Vi jobber bredt med etterforskningen, og da er det naturlig å sondere kretsen rundt barnefaren. Hvem vi har snakket med eller vil snakke med senere ønsker jeg ikke å gå nærmere inn på, sier kommunikasjonsrådgiver Kari Anne Dobloug i Hedmark politidistrikt til VG onsdag morgen.

Tirsdag kveld aksjonerte politiet mot farens bolig i Oslo. Dobloug ønsker ikke å gå inn på hva politiet fikk noe ut av aksjonen.

- Jeg vil ikke gå inn på dette, men vi har vært på flere adresser i forbindelse med etterforskningen, sier hun.

Tiltalt for omsorgssvikt

Politiet opplyser at de to søstrene har bodd hos fosterforeldrene i omtrent et halvt år. Siktede Mansur Mahashev skal ifølge Dagbladet være tiltalt for omsorgssvikt, og spørsmålet om forlenget plassering i fosterhjem skulle behandles denne uken.

– Han er uenig i norske myndigheters påstand om omsorgssvikt i den biologiske familie, men jeg finner det ikke riktig å kommentere detaljer om dette nå, uttalte farens advokat, John Christian Elden, til VG tirsdag.

Ifølge politiet kan jentene ha blitt kjørt både mot Sverige og innover i landet.

Politiet i Värmland er varslet om bortføringen, og politiet i nabokommunene samt relevante spesialtjenester i Oslo er også engasjert i saken.

Den svenske tollstasjonen ved Eda som ligger nær Kongsvinger er informert om hendelsen, men har ikke sett noe av betydning sier de til VG.

Også flyplassene i Karlstad, Göteborg, Stockholm og Örebro har blitt kontaktet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder