«WINTER WONDERLAND»: Meteorologene melder om perfekt skivær på Østlandet søndag. Her fra solveggen på Golsfjellet lørdag. Bildet er innsendt av VG-leser Kari Berg. Del gjerne ditt bilde av godværet i vår protokoll. Foto: Kari Berg,

Supersøndag for skifolket: Perfekt føre på Østlandet

Spenn på deg skiene og kom deg ut i finværet søndag! Det er rådet meteorologene gir deg som bor på Østlandet.

  • Nanna Johannessen

Artikkelen er over fem år gammel

– Det blir en veldig fin skisøndag for store deler av Østlandet i morgen. Vi venter mellom tre til fire minusgrader, og så å si ingen vind, sier vakthavende meteorolog Eldbjørg Moxnes ved Meteorologisk institutt til VG.

Ifølge Moxnes blir det aller best forhold i lavlandet østafjells:

– I Sør-Norge kan det bli noe bygeaktivitet, så det er hovedsakelig snakk om lavlandet østafjells. Der blir det sol, muligens med noe lokal tåke. Man må dermed ikke nødvendigvis dra til fjellet for å gå på ski. Det blir veldig fint i marka i lavlandet, sier hun.

PROTOKOLL: Send oss dine vinterbilder her!

Fredag varslet Skiforeningen om forventet storinnrykk i marka denne helgen.

– Det er lenge siden det har vært så bra forhold så mange steder på en gang, sa kommunikasjonssjef Emilie Nordskar i Skiforeningen til VG fredag.

Også på de mer utsatte stedene som krever mye snø, er det gode forhold.

«Winter Wonderland»

– Det er rett og slett et ekte «Winter Wonderland» der ute nå, med silkeføre og snø på trærne. Vi behøver ikke anbefale hvilke steder som har gode forhold nå, for det er flott over alt, sa hun.

Hun tror det gode skiværet vil fortsette i tiden fremover.

– Forholdene blir bare bedre i dagene som kommer. Jeg tror vinteren er kommet for å bli en stund, sier Nordskar til VG lørdag.

Hun mener det slett ikke er nødvendig å dra langt for å få gode skiforhold:

– Oppsøk gjerne steder ikke langt fra der du bor hvis du har muligheten. På vår føremelding kan du få råd til turer og steder du med gode snøforhold. På søndager er det som regel mye trøkk på utfartsstedene over alt, så hvis du ikke skal på fest i kveld kan det være lurt å stå opp tidlig, råder hun.

Også ved landets alpinanlegg er det gode forhold.

– Vi kan med stor glede konstatere at vi har de beste snøforholdene i Europa om dagen, uttalte generalsekretær i Alpinanleggenes landforening, Camilla Sylling Clausen til VG fredag.

FIN SKISØNDAG: Meteorologene melder om gode forhold for en skitur på Østlandet søndag. Her er Kari og Hanna på tur på Tonevann i Østmarka. Foto: Anne Bergseng Foto: ,

VG+: Guide til bedre skiglede

Hardere skiføre til uken

Ifølge Moxnes ved Meteorologisk institutt får Vestlandet noe bygeaktivitet først på dagen søndag, før det blir oppholdsvær midt på dagen.

– Også i Trøndelagområdet blir det noe byger, men det vil trekke seg unna etter hver. Også her blir det gode forhold, og muligheter for sol tidlig på dagen – det samme for Nordland, sier hun.

Ifølge Moxnes kommer det inn et nedbørssystem sent på søndag.

– Det vil si at det kan bli mildere, med noe regn i lavlandet østafjells. I fjellet vil det komme som snø. Den kommende uken blir det noe lavere temperaturer, men det kan bli litt kaldere – og dermed også litt hardere føre, sier hun.

Vind på Vestlandet

Vakthavende meteorolog Camilla Albertsen ved StormGeo melder også gode skiforhold på Østlandet søndag.

– Dagen begynner med opphold og en del sol, mens det vil skye til utover ettermiddagen. Det bli veldig flotte skiforhold, så det er bare å komme seg ut, råder hun.

Hun melder stigende temperaturer utover søndagen:

– Temperaturen vil ligge mellom minus to til minus fem grader i Oslo-området og sørover, mens det i indre strøk vil være litt kaldere og minus fem til minus ti grader midt på dagen, sier Albertsen.

Ifølge Albertsen kommer et lavtrykk fra Island inn i Norskehavet søndag.

– Lavtrykket fører med seg en varmfront inn mot Vestlandet i løpet av dagen. Søndagen begynner derfor med enkelte sludd og snøbyger, mens det letter opp litt utover dagen. Det blir også økende sørlig vind, og det kan komme opp i storm ved Stadt, sier hun.

Mer om

  1. Vær

Flere artikler

  1. Farevarsel og storm langs kysten

  2. Gult farevarsel på Vestlandet

  3. Meteorologene har sendt ut farevarsel: Venter snø og kraftig vind i fjellet

  4. Nå blir det grått, vått og kaldt

  5. Spår sommertemperaturer på Østlandet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder