HiJAb: Sturla Stålsett er leder av utvalget som nå har gått inn for et ja til hijab og turban i politiet. Foto: NTB scanpix

Utvalg går inn for hijab og turban i politiet

Dommere og politi kan bruke hijab og turban på jobb, konkluderer livssynsutvalget som mandag overleverer sin rapport til kulturministeren.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Prest Sturla Stålsett har ledet Tros- og livssynspolitisk utvalg i over to år. Sammen med et flertall på tolv i utvalget går han inn for at man skal tillate at dommere og politi kan få bruke religiøse hodeplagg. Bare et mindretall på tre går mot dette, skriver Aftenposten.

Det har vært stor politisk motstand mot tilpasninger i politiets uniformsreglement. Argumentet er at politi og rettsvesen skal være helt nøytralt. I Forsvaret er det imidlertid åpnet for at soldater kan få bruke hodeplagg som muslimenes hijab, sikhenes turban og jødenes kalotter. En rekke norske syukehus har også åpnet for full adgang for helsepersonell til å bære hijab.

LES ULRIK IMTIAZ ROLFSENS KRONIKK: Nei til hijab på sykehus

Uenig

- Jeg mener det samme som vi har vedtatt på vårt landsmøte, og som det har vært enstemmighet om på Stortinget: Det er viktig at de som utøver sivil makt på vegne av Staten overfor enkeltpersoner fremstår som helt nøytrale. Da kan de ikke bruke hijab eller andre religiøse plagg, men må ha helt nøytral bekledning, politiet i uniform og dommere i kappe, sier Arbeiderpartiets justispolitiske talsmann Jan Bøhler.

AUF-politikeren Prableen Kaur er imidlertid enig med utvalget:

- Livssynsutvalget ser at samfunnet begynner å bli mer og mer mangfoldig og at det vil bli behov for å ha en ramme som inkluderer dette mangfoldet. Det er en tilpasning med tiden, og reflekterer fremtidens samfunn på en mer riktig måte, sier hun.

Rapporten blir overlevert kulturminister Hadia Tajik (Ap) mandag, skriver Vårt Land.

Borgerlig vigsel

Livssynsutvalget ønsker et Norge som er livssynsåpent, med stort rom for ulikheter. Det ønsker et tydelig prinsipp der nasjonale markeringer av sorg eller glede ikke delegeres til noe trossamfunn.

- Tro og livssyn bør ikke fryktes eller gjemmes bort, men tvert imot få utfolde seg synlig og naturlig i meninger, holdninger og handlinger, skriver utvalgsleder Sturla Stålsett i en kronikk i Vårt Land.

Utvalget mener at religion bør ha en stor og synlig plass i samfunnet, men kirken bør ikke være seremonimester ved nasjonale markeringer. Utvalget vil derfor at borgerlig vigsel skal være hovedordning.

Utvalget vil også at ordninger med skolegudstjenester for elever må forutsette at også andre trossamfunn får anledning til å invitere elever til religiøse samlinger i skoletiden.

Utvalget vil også løse opp Forsvarets kobling til kristendom og Den norske kirke. Tro skal ikke lenger brukes for å styrke samhold i strid, skriver Stålsett i kronikken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder