Emiratene har satt Islamsk Råd Norge på terrorliste

De forente arabiske emirater har satt Islamsk Råd Norge på sin liste over terroristorganisasjoner. Nyheten kommer samtidig med at utenriksminister Børge Brende (H) besøker landet.

Artikkelen er over fem år gammel

Regjeringen i De forente arabiske emirater kunngjorde den nye terrorlisten lørdag og understreket i den anledning viktigheten av å øke folks bevissthet om organisasjonene som er listet opp.

Islamiska Förbundet i Sverige, Sveriges Muslimska Förbund, Den islamske menighet i Finland og Det islamske trossamfund i Danmark er også å finne på terrorlisten, side ved side med terrornettverket al-Qaida og Den islamske staten (IS).

Utenriksminister Børge Brende (H) innledet fredag et tre dager langt besøk i De forente arabiske emirater, der president Khalifa bin Zayed al-Nahyan styrer og politiske partier er forbudt.

Brorskapet

En medvirkende årsak til at Islamsk råd og de øvrige organisasjonene nå har havnet på terrorlisten, er trolig at emiratene anser dem for å være en del av Det muslimske brorskap.

PÅ EMIRATENE-BESØK: Utenriksminister Børge Brende, her da han informerte mediene om Norges bidrag til de militære operasjonene mot IS i Irak og Afghanistan. Foto:Håkon Mosvold Larsen,NTB scanpix

Brorskapet vant Egypts første demokratiske valg i 2012 og fikk styre i ett år før landets militære grep makten i et kupp.

Brorskapet er nå forbudt i Egypt, der tidligere president Mohamed Mursi og tusenvis av medlemmer sitter fengslet.

Både Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater sluttet helhjertet opp om kuppmakerne i Egypt.

Løpegutter

Seniorrådgiver Cecilie Hellestveit ved International Law and Policy Institute mener De forente arabiske emirater ofte opererer på vegne av Saudi-Arabia.

– Det ser ut til at Emiratene er Saudi-Arabias løpegutter. Det er en forlengelse av den saudiske kongefamilien som har grep om Emiratene, og landet har alltid veldig sammenfallende interesser med Saudi-Arabia, sa hun til Klassekampen tidligere i uka.

Lederen av Islamiska Förbundet i Sverige, Omar Mustafa, understreker at de ikke har noe som helst med Det muslimske brorskap å gjøre.

Skremmende

– Vi har ingenting med dem å gjøre. Vi er en frittstående, svensk organisasjon som ikke er underlagt Brorskapet, sier han til nyhetsbyrået TT. Terrorstempelet opplever han som skremmende.

– Det hadde vært latterlig om det ikke var så skremmende at et lite regime, som er kjent for sine overgrep og brudd på menneskerettighetene, på denne måten skal definere sivile, europeiske organisasjoner som terroristorganisasjoner, sier Mustafa.

Han tror det kan ligge andre årsaker bak beslutningen om å terrorstemple forbundet.

– Vi har den siste tiden rettet søkelyset mot, og kritisert pågripelsen av flere menneskerettighetsaktivister i De forente arabiske emirater. Det har de nok ikke satt pris på, sier han.

VG har vært i kontakt med Utenriksdepartementet, men de har ennå ikke vært tilgjengelig for kommentarer. VG har også forsøkt Islamsk Råd Norge for en kommentar, men har foreløpig ikke fått noe svar.

Mer om

 1. Islam i Norge

Flere artikler

 1. Norge krever svar fra Emiratene etter terrorlisting

 2. UD uforstående til at IRN er satt på terrorliste

 3. Islamsk Råd feilutpekt som terrororganisasjon

 4. Kommentar: Emiratenes absurde terrorliste

 5. Børge Brende: – Vi har ingen grunn til å tvile på Iran

 6. Full isfront: Naboland kutter alle diplomatiske bånd til Qatar

Fra andre aviser

 1. Emiratene anklager svensk gruppe for terror

  Fædrelandsvennen
 2. Brorskap-leder pågrepet i Jordan

  Fædrelandsvennen
 3. Emiratene har satt Det islamske forbundet på terrorliste

  Aftenposten
 4. Norden krever svar fra Emiratene

  Fædrelandsvennen
 5. UD: - Ingen grunn til at Islamsk Råd skal stå på terrorliste

  Bergens Tidende
 6. Forsker: - Emiratene slår politisk mynt på terrorliste

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder