FORBEREDER BARNAS VINTERGARDEROBE: Marlen Løkling Nordby (27) fra Drøbak oppdager at barna Maya (6), Jenny (4) og Oscar Casillas (1) må ha alt nytt i år.

FORBEREDER BARNAS VINTERGARDEROBE: Marlen Løkling Nordby (27) fra Drøbak oppdager at barna Maya (6), Jenny (4) og Oscar Casillas (1) må ha alt nytt i år. Foto:PRIVAT,

Slik redder du barnas vintergarderobe uten at det koster skjorta

Hver høst er mange barn større enn klærne fra i fjor. Her er rådene som kan redde vintergarderoben.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Alle barn vokser på et tidspunkt ut av klærne sine, årets kaldeste tid er da klesbehovet er størst. For flerbarnsfamilier betyr det behov for smarte innkjøp.

– Denne vinteren er vinteren der alle tre barna har vokst ut absolutt alt. Med tanke på at jeg ikke trengte å handle så mye nytt i fjor, måtte det bli i år. Nå må alle tre ha nye vintersko, utedresser, vinterjakker og ull, sier trebarnsmoren Marlen Løkling Nordby.

27-åringen fra Drøbak har barna Maya (6,5), Jenny (4,5) og Oscar Casillas (1) med ektemannen og barndomskjæresten Christian. Hun bruker mye tid på å planlegge gode kjøp, og leter etter plagg som kan vare så lenge som mulig.

– Jeg har god erfaring med å kjøpe litt for store klær med god kvalitet, sier Marlen Nordby, som heter «Lykkemamma» på blogg.no

For VG deler hun sine beste tips før flerbarnsfamilienes høsthandel:

* Planlegg garderoben, se over hva dere har, sjekk hva barna trenger, skriv liste
* Skill mellom hva de trenger, og hva de har lyst på
* Undersøk og sammenlign priser og kvaliteter i ulike butikker
* Legg litt ekstra penger i utedress med god strikk under føttene, da varer den lenger
* Kjøp dress med avtagbart fór – så kan den brukes alle årstider
* Kjøp klærne litt for store – men ikke så store at det blir ubehagelig for barnet
* Handle på salg, tenk også på neste sesong.
* Arrangér byttekvelder med venner og kjente der du bor
* Jakt etter pent brukte klær fra andre familier

SORTERER: Mamma Marlen planlegger høsthandelen nøye for å få billigst og best mulig klær til barna Oscar, Jenny og Maya. Foto:PRIVAT,

Det siste rådet inneholder mange muligheter. I tillegg til digitale bruktbutikker som Finn, Barneboden, BrukteBarneklær, flommer Facebook over av markeder med tusenvis av medlemmer i grupper for kjøp, salg og bytte av barneklær. Mange byer og tettsteder arrangerer årlige bruktmarkeder, i tillegg til at det finnes kjente gjenbruksbutikker som Fretex.

Arv i utakt

– Her i Drøbak er det bruktmarked to ganger i året, hver vår og høst. Jeg foretrekker å se og kjenne på tøyet når jeg kjøper brukt, så for oss er dette det beste alternativet.

De første årene arvet døtrene Maya og Jenny klær og sko av hverandre. Nå vokser seksåringen og fireåringen i ulik takt. Ettåringen Oscar er i voksealderen som betyr at han stadig trenger nye skift.

– Finner jeg klær uten flekker og av god kvalitet kjøper jeg brukt, og hvis jeg kjøper nytt, sørger jeg for at kvaliteten er god og størrelsen stor, slik at de kan brukes av flere barn og så lenge som mulig. Både av økonomiske, og miljømessige hensyn.

Har du smarte garderobetips for barnefamilier? Bruk kommentarfeltet nedenfor

Babyluksus

VG skrev i fjor om foreldre som kjøper Ralph Lauren-genser til treåringer og Burberry-sokker til nyfødte, og at der er en trend at stadig flere kjøper luksusklær til barna. Flere tok ordet for å peke på miljøhensyn og pengebruk, og det har i tiden etterpå oppstått stadig flere bruktmarkeder på Internett.

Foto: Har du innspill om barn, familier og oppvekst? Kontakt VGs journalister her,

Markedet for brukte barneklær er stort på finn.no. Tall fra Torget viser en økning fra august, september og oktober i fjor, til sammeperiode i år, fra 10.461 private annonser med salg av barneklær og sko i fjor, til 57.506 i år.

– Økningen er stor, men mye av årsaken ligger nok i at det tidligere i år ble gratis å annonsere på Torget, forklarer PR- og informasjonssjef Lene Kallum.

Barnehagens råd:

– Ull innerst, fleece utenpå, dressen ytterst. Husk lue, men vent med de tykkeste vinterluene. Regntøy og tynne hansker med regnvotter utenpå, kan være godt å ha nå. Støvler med ullsåle eller fór, og sko som Gore-Tex joggesko er et godt alternativ før vinterstøvler blir nødvendig. Ha alltid ekstra klær liggende, helst to skift.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder