Røde Kors: Familier omgår regelverket uansett

VIL GI MODNINGSTID: Himanshu Gulati (Frp) mener regjeringens forslag om aldersgrense for familieetablering vil gi innvandrerungdom tid til å vokse seg sterke til å motstå ekteskapspress. Foto:Trond Solberg,VG

Vil ha 24-årsgrense for utenlandsekteskap

Regjeringen skjerper kravene for ekteskap på tvers av EØS-grensene for å hindre at innvandrerungdom giftes bort
i sommerferien.

  • Ingeborg Huse Amundsen

Artikkelen er over fem år gammel

Sommeren er høysesong for tvangsekteskap, ifølge Røde Kors. Nå vil regjeringen å ta i bruk en dansk modell for å hindre at innvandrerungdom giftes bort mot sin vilje.

I dag sender Justisdepartementet ut to forslag på høring, som står nedfelt i samarbeidsavtalen mellom regjeringspartiene Høyre og Frp, og Venstre og KrF:

** 24-årsgrense for å gifte seg med noen fra land utenfor EØS-området. Begge parter må ha fylt 24 år for å kunne etablere seg som familie i Norge. En slik grense finnes ikke i dag.

** Krav om en årsinntekt på 300 000 kroner for at en norsk borger skal kunne hente ektefelle fra utlandet. Dette er en økning på 50 000 kroner, som skal heve terskelen for familiegjenforening.

- Blir mer moden og selvstendig

– Vi vet at en del innvandrerungdom blir tatt med på sommerferie til hjemlandet, hvor de kan oppleve ulike former for press. Vi kan ikke sitte og akseptere at unge i vårt eget land blir giftet bort mot sin vilje, sier Himanshu Gulati (Frp), statssekretær i Justisdepartementet.

I Danmark ble 24-årsgrensen innført for om lag ti år siden. I 2000 var 46 prosent av danske innvandrerkvinner på 23 år gift. I 2008 var andelen redusert til 19 prosent.

– I Danmark ser vi at langt flere innvandrerjenter gifter seg senere. Det gir mulighet til å fullføre utdannelsen, komme seg ut i arbeidslivet, og bli mer moden og selvstendig før man eventuelt blir utsatt for et press, sier Gulati.

85 tvangsekteskap

Det finnes ingen nøyaktig oversikt over tvangsekteskap blant minoritetsgrupper i Norge. I fjor registrerte Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) 85 gjennomførte tvangsekteskap. Dette var nesten en dobling fra 2011.

I forrige uke lanserte barneminister Solveig Horne (Frp) mobilapplikasjonen «#meg» der ungdom kan varsle om tvangsekteskap. Appen er utformet som et spill, slik at den skal være lettere å skjule for foreldre.

Gulati sier han kjenner til tilfeller i Pakistan, Afghanistan, Irak, Iran og Tyrkia.

– Hvorfor må man være 24 år for å kunne gifte seg med en utlending?

– Vi vet at fleste i Norge gifter seg etter de har fylt 24. Mange av dem som gifter seg før, er imidlertid de som kan være spesielt utsatt og i faresonen for tvangsekteskap. Grensen er satt for å forsøke å hjelpe dem.

Kan ramme forelskede par

– Hva med de lykkelige parene som går på tvers av EØS-grenser?

– Det vil dessverre være noen frivillig etablerte som rammes, men vi mener tvangsekteskap er et såpass stort overgrep at hensynet til beskyttelse veier svært tungt, svarer Gulati.

I forslaget legger regjeringen opp til unntak for både 24-årsgrensen og underholdskravet på 300 000 kroner i tilfellene der det er åpenbart at det ikke foreligger noen form for tvang.

Røde Kors usikker på gevinsten

– Vi erfarer ofte at sommerferien er høysesong for tvangsekteskap. Flere er ukjent med at de skal gifte seg og opplever et såkalt overraskelsesekteskap. Andre vet det, men er redd for æresrelaterte represalier fra familien, sier Anne Stifjeld, leder av Røde Kors-telefonen om tvangsekteskap og kjønnslemlestelse

Stifjeld er usikker på hvorvidt regjeringens forslag vil fungere. Ifølge Røde Kors finner flere familier metoder for å omgå regelverket.

– I Norge har vi 18-årsgrense for å kunne gifte seg, men enkelte blir tvangsforlovet eller venter med å registrere ekteskapet formelt før barna blir myndige, sier Stifjeld og legger til:

– Uansett er disse ungdommene lovet bort til en ektefelle og har dermed press på seg til å gifte seg når har er fylt 24 år.

Mer om

  1. Solberg-regjeringen

Flere artikler

  1. Pluss content

    Foreslår 24-årsgrense for utenlandsekteskap

  2. Sommeren er høysesong for at barn og unge kan bli utsatt for tvangsekteskap

  3. Debatt: Hvordan skal vi forebygge tvangsekteskap?

  4. Listhaug advarer mot høysesong for tvangsekteskap

  5. App skal hindre tvangsekteskap

  6. Lover skjerpet innsats mot tvangsekteskap, trusler og vold

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder