BAUTA: Leder av Arbeiderpartiet i Vågå, Sverre Damstuen er en bauta i politkken i Vågå. Han har vært ordfører fra 1984 - 1987. Etter bråket i kjølvannet av Øygard-saken tok han atter tak i poltikken og gikk inn som leder i Vågå AP. Mandag kveld ble han vitne til tidenes valgskrell i bygda. Foto: Geir Olsen , VG

Valgsmell i Ap-bastionen Vågå: – Har ikke gått så dårlig siden krigen

VÅGÅ (VG) Senterpartiet gjorde et knallvalg, og kan for første
gang på 20 år vippe Arbeiderpartiet ut av ordførerstolen i Vågå.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Dette var en nedtur.

Det bannes stille og konklusjonen kommer lynkjapt på Arbeiderpartiets valgvake på Vågå Hotell etter at stemmene er talt opp.

Det gode resultatet på landsbasis er en liten trøst. Men 19,4 prosent nedgang fra 2011 og et resultat på 38,9 prosent er ingenting å juble for.

Gikk det som du håpet på?: Se resultatene i din kommune

De 675 personene som stemte på Senterpartiet utgjør 37,2 prosent av dem som i år gikk til urnene i kommunen. Partiet går dermed frem hele 23 prosent fra valget i 2011.

Verste siden krigen

Det er ikke vanskelig å spore skuffelsen hos lokallagsleder Sverre Damstuen.

– Bygdelista har hamret løs om at det trengs et skifte i Vågå, og jeg tror ikke det er lett for folk å skjønne hvilke konsekvenser det kan få. Likevel er det uforståelig at det skulle gå så ille som dette, sier han.

Få med deg siste utvikling: Valgstudio

Han fortsetter:

– Dette er et gufs fra fortiden. Så dårlig har det ikke gått siden krigen, sier han.

Nå er frykten at Iselin Jonassen (32) må forlate ordførerkontoret.

– Vi har aldri jobbet så seriøst med program og valgkamp som i år. Vi har virkelig mobilisert, forteller han.

UTFORDRINGER: Vågås ordfører Iselin Jonassen kan måtte trekke seg som ordfører om ikke Arbeiderpartiet i Vågå finner en samarbeidspartner fra politkken etter valget. Til høyre partileder i Vågå, Sverre Damstuen. Foto: Geir Olsen , VG

Nesten eneveldige

Tradisjonelt sett har svært få kunnet utfordre Arbeiderpartiet i Vågå. Partiet har sittet med makten helt siden krigen, med unntak av årene mellom 1960–1961 og 1992–1995.

I 2007 fikk de stemmene til svimlende 70 prosent av bygda.

8. oktober 2011 tok Iselin Jonassen over etter mannen som ble omtalt som Norges mest populære ordfører. Rune Øygaard var inne i sin femte periode da den mye omtalte overgrepssaken mot ham begynte å rulle opp.

Les også: Rune Øygard er ute av fengsel

Av partifellene omtales hun som «ei grepa dame» som trådte til i en krevende situasjon.

Da hun tiltrådte var hun landets yngste kvinnelige ordfører, og da Sverre Damstuen ble valgt inn i kommunestyret for første gang i 1971, var hun ikke engang født.

I 1984 ble Damstuen ordfører, et verv han hadde frem til han tre år senere trakk seg ut av kommunepolitikken.

For to og et halvt år siden fant han imidlertid ut at det var tid for å brette opp ermene.

Les Frithjof Jacobsen: Borgerlig sammenbrudd

Han nøler når spørsmålet kommer; Hvorfor takket han ja til å lede Vågå Arbeiderparti igjen?

– Vel … Det var situasjonen rundt at det kom en ny, ungdommelig ordfører som viste frem gode takter. Derfor er det veldig synd at det gikk som det gikk nå.

I forhandlinger

Ikke mange minutter etter at tallene er klare, starter spekulasjonene bak kaffekoppene. Spørsmålet er om Senterpartiets Mette Vårdal blir ny ordfører eller om det tyngste vervet reddes med forhandlinger.

Hagen om kritikken: «Vi skulle lyttet til Carl I. Hagen»

På trappen utenfor snakkes det ivrig i mobiltelefoner. Inne i «Vågåstua» blir det påpekt at partiet fremdeles er størst i kommunen.

«Det må vi jo være fornøyde med». Det nikkes. Men er det godt nok?

Iselin Jonassen har loddet stemningen.

– Tilbakemeldingen nå er at alle er åpne for forhandlinger og vi vil gjøre det vi kan for å fortsette å sitte i posisjon, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder