NY OG GAMMEL DIREKTØR: Joakim Lystad (61) avløses nå av Kjersti Monland (54) som blir konstituert Nav-direktør. Hun har de siste seks månedene vært konstituert IKT-direktør, mens hun opprinnelig er ytelsesdirektør i Nav. Foto:Helge Mikalsen,VG

Ny rapport slakter Nav-sjefens lederevner

Derfor ble Joakim Lystad fjernet som Nav-sjef

I en knusende rapport som blir lagt fram om få
dager, skal Joakim Lystad og Nav-ledelsen ha fått beskjed om at de mangler gjennomføringskraft til å løse IT-problemene.

Flere kilder bekrefter overfor VG at dette er historien bak Nav-sjefens brå avgang fredag morgen.

Ifølge VGs opplysninger stiller rapporten, som er laget av konsulentselskapet Metier på oppdrag fra arbeidsminister Robert Eriksson (Frp), store spørsmål ved gjennomføringsevnen til Lystad og Navs toppledelse.

I en foreløpig versjon av rapporten som Eriksson mottok før påske, skal være en krystallklar anbefaling om at Nav må skalere ned sine IKT-ambisjoner betydelig for i det hele tatt å komme i mål med sine nye systemer.

Les også: Har amputert begge beina - må sende Nav legeerklæring hvert år

Ny milliardsprekk

I februar kom Lystad til Stortinget med enda en milliard-regning: IT-moderniseringen ville bli 1,5 milliarder kroner dyrere enn det forrige anslaget, som var på 3,4 milliarder.

Les også: Beholder millionlønn

For å sikre seg mot enda flere IT-sjokk fra Nav, har Eriksson bestilt rapporten fra Metier for å få en uavhengig kvalitetssikring av situasjonen.

Overfor VG bekrefter Eriksson at han kjenner innholdet i Metier-rapporten, og bekrefter langt på vei at den er kritisk for Nav’s del:

Har flere utfordringer

– Jeg kjenner hovedkonklusjonene i en foreløpig rapport, uten at jeg vil gå inn i disse. Men den peker på at vi også har utfordringer i prosjekt to, sa Eriksson til VG etter sin pressekonferanse fredag morgen.

Eriksson ville ikke avsløre innholdet i rapporten. Men ifølge VGs opplysninger, anbefaler Metier at Nav nå velger minimumsløsninger for sine nye IT-systemer i det såkalte Program 2.

E24: Den største skandalen i offentlig IT

Grunnen til dette, sier Metier i den foreløpige rapporten, er at de ikke tror at Nav’s toppledelse har gjennomføringsevne, og vil være i stand til å levere på de planene som hittil har vært lagt.

Fikk fyken før påske

Med dette stempelet i pannen på Nav-toppsjefen, hadde Eriksson neppe noe valg:

På et møte før påske skal Eriksson derfor ha gitt Joakim Lystad beskjed om at han derfor ville bli sparket som toppsjef i Nav.

Mye tyder dermed på at det var viktig for Eriksson og regjeringen å fjerne Lystad før den endelige rapporten fra Metier blir offentliggjort.

Lundteigen:Dypt urimelig å sparke Lystad

Den brutale måten dette skjedde på fredag morgen, gjennom en pressemelding fra statsråden, forklares overfor VG med at Nav-sjefen internt skal ha gitt uttrykk for at han var helt uenig i Metiers analyse og konklusjon.

Dermed ble det angivelig opptil Eriksson å fjerne ham i et offentlig maktgrep, med pressemelding og pressekonferanse.

Eriksson har heller ikke vært fornøyd med Nav’s innsats for å få flere over fra trygd til arbeid, og sier at ønsket om ny Nav-ledelse kommer ut av en helhetsvurdering:

– Nav har vært mer opptatt av system enn av folk, sier Eriksson.

Metier-rapporten vil trolig bli offentliggjort tidlig i neste uke. Da vil den også bli oversendt Stortinget.

Ser mulig sammenheng

Kontrollkomiteen i Stortinget har i vinter hatt flere høringer om IT-skandalen i Nav etter en knusende rapport fra Riksrevisjonen, men har utsatt sin oppsummering til Metier-rapporten foreligger.

IKKE OVERRASKET: Hans Fredrik Grøvan (KrF) er saksordfører for Nav-granskingen i Stortingets kontroll og konstitusjonskomite. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

– Jeg kjenner ikke innholdet i Metier-rapporten, men jeg ser en mulig sammenheng mellom Nav-sjefens brå avgang og at denne rapporten nå nærmer seg, sier Hans Fredrik Grøvan (KrF), som er saksordfører for Nav-granskingen i kontrollkomiteen.

– Interne revisjonsrapporter som komiteen har hatt tilgang til, har jo understreket alvoret i denne saken. Når Nav-sjefen måtte gå like før den rapporten fra Metier kommer, vil jeg ikke bli overrasket om deres rapport bekrefter dette bildet, sier Grøvan til VG.

VG mener:En varslet avgang

Ville fortsette

Joakim Lystad sier til VG fredag ettermiddag at han gjerne skulle ha fortsatt som toppsjef i Nav.

– Statsråden orienterte meg før påske om å få en ny ledelse for å få mer endringskraft. Jeg hadde ikke fått noen signaler om dette. Men jeg har vært klar over at dette er en type stilling man har til låns, sier Lystad.

– Hva synes du om å bli bedt om å gå?

– Jeg skulle gjerne fortsatt, men jeg forholder meg til at statsråden mener en ny person vil ha mer endringskraft.

Komplisert

– Hva kan vi vente å finne i den eksterne rapporten om innfasingen av IKT-systemet i Nav?

– Den er ikke publisert ennå. Så den kjenner jeg ikke til. Vi håper og mener at det er nødvendig at Nav moderniseres videre. Det er nødvendig for brukerne og for at Nav skal levere bedre.

– Har du noe inntrykk av at du måtte forlate din stilling før denne rapporten ble kjent?

– Det må du spørre Eriksson om.

– Hvorfor har du ikke fått implementeringen av IKT-programmet på skinner?

– Moderniseringen av Nav er svært komplisert. I 2013 måtte vi replanlegge fordi de gamle planene ikke var gode nok. Nå planlegges det videre løpet, så får vi se hva kvalitetssikrerne mener.

– Dere er kritisert for stor konsulentbruk?

– Det er noe rett i det. Vi bør se nøyere på deler av tjenestekjøpet som Nav gjør, hvor vi kan erstatte konsulenttjenester med egne ansatte. Det er en prosess vi allerede er godt i gang med.

– Hvordan ser du på rapporten fra Vågeng-utvalget om at Nav burde få flere ut i arbeid?

– Det er en observasjon vi er enig med Vågeng-utvalget i. Vi har vært opptatt av å få en bedre arbeidsgiverkontakt. Det bør ha stor oppmerksomhet fremover, sier Lystad.

Lystad er fredag kveld forelagt opplysningene om at rapporten skal inneholde kritikk mot ham, i form av at det stilles spørsmål ved hans lederevner, og at han skal mangle gjennomføringskraft til å løse IT-problemene. Dette ønsker han ikke å kommentere.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder