Ap-krisen: Støre og Tajik: Lederskifte ikke-tema

YOUNGSTORGET (VG) Det er et ikke-tema å vurdere et lederskifte etter Aps gjennomgang av det dårlige valgresultatet, fastslo både Jonas Gahr Støre og nestleder Hadia Tajik tirsdag ettermiddag.

Artikkelen er over to år gammel

På en pressekonferanse etter dagens sentralstyremøte på Youngstorget ble den kommende evalueringen av katastrofe-valget for Ap skissert.

– Vi er skuffet over valgresultatet. Men vi er veldig samlet om å gjøre en gjennomgang av erfaringene og komme rakst tilbake med resultatet. Vi skal ha en bred gjennomgang av egen valgkamp. Her skal partiorganisasjonen trekkes aktivt med. En ambisjon er å komme raskt i gang med det politiske arbeidet, sier Støre.

Allerede neste uke skal landsstyret i partiet diskutere den politiske og organisatoriske valgkampen i partiet.

Støre ledet Ap til en oppslutning på 27,4 prosent, det dårligste resultatet på mange år.

Ap, som er kalt den gamle ørnen blant partiene, mister oppslutning og representanter for første gang på 90 år som opposisjonsparti.

– Debatten har vært åpen, ærlig og ydmyk. Vi må spørre oss om politikken og valgkampen var god nok? Traff vi med virkelighetsbeskrivelsene og sakene som for eksempel skatt? spør Ap-lederen.

Skal bli tydelig

Han gjentok flere ganger hvordan Ap skal bli i opposisjon.

– Vi skal være et tydelig opposisjonparti til regjeringen. Husk, det er en svekket regjering. Vi skal være det ledende opposisjonspartiet.

– Forventer du diskusjon om valgkamp-apparatet ditt?

– Ja, vi skal gjennomgå valgkampen politisk og organisatorisk. Noe har gått bra og noe har ikke gått bra.

Få oversikt: Se resultatene fra ditt valgdistrikt her

– Hvorfor er du den rette til å lede partiet opp av bølgedalen?

– Fordi jeg er valgt av landsmøtet. Jeg tar det ansvaret på fullt alvor og er 100 prosent motivert for det.

– Kan debatten om din privatøkonomi ha hatt noe må si?

– Jeg er åpen for at folk har meninger om det. Men jeg tror ikke det har hatt noe å si. Jeg vil ikke unndra meg fra at det blir tema, svarte Støre.

– Jeg hadde ikke ønsket at det skulle bli slik, men skal selvfølgelig svare også på det i denne gjennomgangen, la Støre til.

EVALUERER: Nestleder Trond Giske, partileder Jonas Gahr Støre, nestleder Hadia Tajik og partisekretær Kjersti Stenseng (fra venstre) møtte pressen etter et flere timer langt møte i sentralstyret i Ap tirsdag. Helt til venstre: kommunikasjonssjef Camilla Ryste. Foto: Helge Mikalsen VG

– Ingen havarikommisjon

Han understreker at gjennomgangen av valgkamp og valgresultat ikke er en gransking elleret arbeid for en havarikommisjon.

– Dette er ikke en gransking, men en gjennomgang av valget og resultatet. Det er viktig at vi henter inn alle inntrykk og trekker lærdommer. Det er ikke snakk om noen havarikommisjon. Vi har ikke vært i noe havari.

Støre fikk også spørsmål om han er åpen for å vurdere din stilling hvis evalueringen konkluderer med det.

– Jeg er valgt av landsmøtet, og forholder meg til det. Jeg har ikke hørt stemmer som har reist det spørsmålet, svarte Støre kort.

Nestleder Hadia Tajik tok ordet: – Det har ikke vært tema i det hele tatt på det sentralstyret vi nettopp har hatt, sa Tajik.

Frithjof Jacobsen kommenterer: Støre er valgets største taper

Jonas Gahr Støre vil se fremover:

– Nå skal vi ut i partiet og høre hvordan de opplever situasjonen. De må være med og eie denne prosessen.

Jonas Gahr Støre fortalte pressen at de har sittet i flere timer og diskutert valgresultatet og valgkampen tirsdag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder