KLIMA I SENTRUM: Leder i Miljøpartiet de Grønne, Rasmus Hansson (t.v.) får fem klare miljøkrav fra Bellona-leder Frederic Hauge. Foto:Håkon Mosvold Larsen,NTB scanpix

Her er Bellona-Hauges fem miljøkrav til De grønne

Hauge: - Trenger nå mer enn symbolpolitikk og heiarop

Bellona-leder Fredric Hauge fremmer fem klare miljøkrav til Miljøpartiet De Grønne og Ap foran forhandlingene om byrådsmakten i Oslo.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Klimautfordringene trenger nå mer enn symbolpolitikk og heiarop. Nå er det kutt i store utslippskildene i hovedstaden som teller, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

– Historisk sjanse

Bellona har utarbeidet en liste på fem krav som Miljøpartiet De Grønne (MDG) kan ta med seg inn i forhandlingene med Raymond Johansens Ap (se egen liste lenger ned i saken).

– Den politiske kampen om byrådsmakt i Oslo hardner til. Miljø- og klimasaken står nå i en historisk god forhandlingsposisjon foran viktige politiske forhandlingsmøter onsdag. Denne sjansen må ikke sløses bort, sier Hauge.

Les også: Grønn muslim kan bli ordfører i Oslo

Rammer i liten grad innbyggerne

– Det er ikke så mange punkter som rammer vanlige folk: De må skaffe seg elbil på ti år og energieffektivisere boligene?

– Vi tar fatt i de tunge utslippskildene som kan få ned CO2-utslippene. Man må ikke gjøre livet unødvendig vanskeligere for folk når man skal bedre klimaet.

– Forklar hvorfor renseanlegget på Klemetsrud er så viktig?

– Det er et renseanlegg i verdensklasse som Oslo kan være stolte av. Der går innbyggernes søppel inn og ut kommer det varmt vann og strøm som gir innbyggerne i Oslo oppvarming av boligene, sier han og fortsetter:

– De renser bort det aller meste av de skitne utslippene fra renseprosessen. Derfor hvit røyk ut av pipene. Men de renser ikke CO2 og det er formidable utslipp som vi ikke ser. Men det er enkelt å rense CO2en, fordi man allerede har renset de skitne utslippene, slik at det er lett å fange CO2.

Aktuelt: Dette koster det å bli grønn

– Kommer ikke utenom Klemetsrud

Han sier MDG sitter i en helt en unik realpolitisk vippeposisjon.

– De kan gjennom forhandlingene klare å få med Ap på å kutte de virkelig store utslippskildene i hovedstaden, sier Hauge:

– De må vise Oslos befolkning at partiet har løsninger som gir store tallfestede utslippsreduksjoner. Da kommer de ikke utenom blant annet karbonfangst fra Klemetsrud-anlegget og elektrifisering av transport til lands og til vanns, sier Hauge.

– Nå må det jobbes

Han sier at De grønne for alvor er oppe til eksamen.

– Jeg har gjennom snart 30 år i norsk miljø- og klimakamp lært at det å få til konkrete politiske resultater er vanskelig og krevende. De kommende politiske forhadlingene i Oslo blir en realpolitisk test på om MDG vil evne å bevare oppdriften de har nå inn mot Stortingsvalgkampen i 2017.

Hauge mener MDG sitter i en historisk god posisjon til å påvirke hovedstadens miljø- og klimapolitikk.

– Jeg har sjelden opplevd maken til realpolitisk potensial. Jeg håper virkelig kaffekoppene ikke har rukket å bli kalde på partikontoret til MDG når folk kommer på jobb om morgenen. Nå må det jobbes døgnet rundt, og det er de store utslippskildene som MDG og venstresiden i Oslo må ta først, sier Hauge.

Les også: De grønnes reviderte budsjett (ekstern lenke)

– Frynsete klimarykte

Hauge har også klare meldinger til Raymond Johansen.

– Raymond har en stor jobb å gjøre med det frynsete klimaryktet til Arbeiderpartiet. Ved å innfri punktene på denne listen vil han vise at Arbeiderpartiet har ambisjoner om å gjøre Oslo til en hovedstad som vil gå foran også i en internasjonal målestokk:

– Jeg opplever at Raymond Johansen er flink til å lytte til de som kommer med gode løsninger. Gjennom å levere på de fem punktene her vil han også vise at han også er i stand til å få en CV med utslippsreduksjoner, sier Hauge, som mener Johansen har et stort ansvar:

– Raymond har drevet valgkamp på at de borgerlige partiene har styrt byen i 18 år. Bellona forventer at han iløpet av kort tid kommer med en klimatiltaksplan som fjerner titusenvis av tonn med CO2 fra atmosfæren. Det er lufta ungene våre puster i det står om nå, og det handler om hvorvidt Ap skal lede hovedstaden framlengs eller baklengs inn i framtiden, sier Hauge.

Vei-bråstopp

Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet, krever bråbrems i biltrafikken.

– Vi må få ei Oslo-luft som ikke er helseskadelig for folk. Det betyr at vi trenger en kraftig reduksjon av biltrafikken i byen og dagens planer om ny E18 må skrotes. En utredning fra Norsk institutt for luftforskning anslår at biltrafikken i Oslo må reduseres med 20 prosent innen 2020 for å få en ren luft. Blant tiltakene for å få til en slik reduksjon er å redusere antall p-plasser i byen, øke prisen på dem og innføre miljødifferensiert bomring.

– Så må vi få til en kraftig satsing på kollektivtrafikk og syklister/ gående. Dette kan finansieres gjennom økte bompenger som også vil bidra til redusert trafikk.

Drama om Oslo-makten: Høyre presser MDG til å velge side

Han sier at boligbygging må skje rundt kollektivknutepunktene, også i vest. Og så vil de verne Marka.

– Oslomarka må tas vare på, forslagene om såkalte aktivitetssoner som vi frykter blir en snikutbygging i de områdene av Oslomarka som ligger nærmest folk og som brukes mest, må skrotes. Flere områder i Oslomarka må vernes (dagens markalov inkluderer ikke skogbruket) og det må opprettes nasjonalpark i Østmarka, sier han.

Hansson liker kravene

– Alle skjønner at dette er en type krav og mål som MDG liker veldig godt. Det er ikke minst sånt vi jobber for. Men nå skal vi i forhandlinger. Da forplikter vi oss ikke på direkten til gjennom media. Vi er nødt til å komme i gang med samtaler og forhandlinger nå og venter litt med å spikre enkeltsaker i media, sier Rasmus Hansson.

Han vil derfor ikke svare på om han er positiv til eksempelvis å rense Klemetsrud.

Fabian Stang: – Jeg vil takke Oslo for åtte fantastiske år

Kort Johansen

Raymond Johansen ønsker ikke å kommentere enkeltpunktene.

– Denne uken er vi så vidt i gang med sonderinger for et nytt flertall i Oslo. Dersom det blir forhandlinger vil denne typen spørsmål tas der. Vi har stor tro på at vi skal finne gode løsninger for en grønnere by med lavere klimautslipp sammen de partiene som nå utgjøre det nye flertallet i Oslo, sier Johansen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder