ISLAMIST: Ubaydullah Hussain (29) bekrefter at mannen fra Halden som nylig skal ha dratt mot Syria er en nær venn. Foto:JAN PETTER LYNAU,

Hussain om Halden-mann som skal ha reist til Syria: Han er en nær venn

Halden-mannen i 20-årene er tidligere dømt for knivran

Konverterte og kuttet ut rus – så skal han ha dratt mot Syria

Familien til Halden-mannen i 20-årene forteller at han ringte hjem og sa han var i nærheten av Syria – og at han aldri ville komme hjem igjen.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Ifølge Halden Arbeiderblad fikk moren til mannen i 20-årene en telefon fra sønnen sin for to uker siden. Han fortalte da at han aldri ville komme hjem til Norge igjen.

Hun spurte hvor han var. Han skal da ha svart at han var i nærheten av Syria.

For noen uker siden var han hjemme hos dem i Halden og lagde pizza. Da skal han ha barbert skjegget og tatt på seg vanlige klær.

Venn av Ubaydullah Hussein

VG kjenner til at haldenseren på sosiale medier skal ha vist sympatier overfor terrorgruppen Den islamske stat (IS).

Etter det VG får opplyst er PST kjent med mannen i 20-årene. Overfor Halden Arbeiderblad forteller familien at PST har vært inne i bildet siden i sommer.

Nordmannen er også en nær venn av islamisten Ubaydullah Hussain (29), talsmann for islamistgruppen Profetens Ummah i Norge.

– Det er ingen hemmelighet, sier Hussain til VG.

– Jeg kjenner bror som en veldig praktiserende, høflig og snill person med stor bekymring for den muslimske ummah. Han hastet alltid til bønn og var pliktoppfyllende. Han var adlyding til Allah og Hans profet Mohammad fred være med han. Jeg tror at mange troende muslimer ønsker å være der han er akkurat nå, sier han.

– Hvorfor han dro? Fordi Allah swt sier i koranen «Og hva er i veien med dere, at dere ikke kjemper i Allahs vei og for de undertrykkede menn, kvinner og barn som sier: Og vår herre, ta oss ut av denne byen av illgjerningsmenn og gi oss fra deg selv en beskytter og hjelper», sier Hussain.

Profetens Ummah

Familien bekrefter også overfor Halden Arbeiderblad at han var med i Profetens Ummah, som åpent støtter handlingene til IS i Syria og Irak, og at han var i omgangskretsen til Ubaydullah Hussain.

Hussain ble nylig frikjent i Oslo tingrett for oppfordring til drap og terror, men ble i februar dømt for trusler og hatefulle ytringer. Saken skal ankebehandles over nyttår.

Den etniske norske mannen er vokst opp i Halden, men har også bodd i Bærum. Den siste registrerte adressen er i Oslo.

Ranet 7-Eleven i rus

Han er imidlertid ikke ukjent for politiet. Ifølge en dom fra Oslo tingrett september 2013 ranet han og en kamerat en 7-Eleven-kiosk i januar 2012 med kniv og batong. De gjennomførte ranet maskert.

Hendelsen skjedde tidlig om morgenen etter at de to var ruset og hadde forlatt et hospits.

Etter å ha fått med seg noen tusenlapper fra kasseapparatet ble de to som jobbet i kiosken sprayet med pepperspray av ranerne.

De ble imidlertid pågrepet av politiet kort tid etterpå og i retten avga begge en uforbeholden tilståelse.

Hadde sluttet å ruse seg

Da dommen ble avsagt i september 2013 hadde haldenseren allerede konvertert til islam.

Ifølge familien skjedde dette på 17. mai i 2013 og i tingrettsdommen kommer det frem at ting er på bedringens vei for mannen i 20-årene:

«Han har sluttet å ruse seg, har vært i møte med NAV og venter på tilbud for å komme i jobb igjen, samt tilbud på kurs.»

Mannen ble dømt til 400 timer samfunnsstraff.

Familien: Vil ha ham hjem igjen

Ifølge familiens uttalelser til Halden Arbeiderblad tror de radikaliseringen skjedde gradvis fra konverteringen for halvannet år siden. Han skal blant annet ha sendt noen, ifølge familien, harmløse religiøse videoer til søstrene sine.

Han skal også ha begynte å gå en i moskè i Halden.

Yousef Bartho Assidiq i tenketanken Minotenk har vært i kontakt med familien til mannen i 20-årene etter en henvendelse fra VG.

– De ønsker ikke å kommentere hans fortid, men å vektlegge at de ønsker at han skal komme hjem, sier Assidiq.

PST: Konvertitter har reist

– Vi kan ikke kommentere denne saken konkret, men på generelt grunnlag har vi sett over tid at det er flere fra Østfold som har dratt ned til Syria. Det dreier seg om unge menn, også konvertitter, sier Martin Bernsen, seniorrådgiver i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til VG.

Ifølge PSTs sist oppdaterte tall har nå minst 60 personer dratt til Syria. Etter at IS opprettet sitt såkalte kalifat har ingen kommet tilbake, men flere har dratt fra Norge.

Det har ikke mandag lyktes VG å komme i kontakt med Harald Otterstad, forsvareren til haldenseren i ulike straffesaker.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder