VARMT: En gutt hopper fra stupetårnet på Hvalstrand bad. Foto:Vegard Wivestad Grøtt,NTB scanpix

Urovekkende varmerekord i Norge i 2014

Norge opplevde det varmeste været på over 100 år i fjor, og Meteorologisk institutt mener det bare vil bli varmere i årene framover.

Artikkelen er over fem år gammel

I 2014 var temperaturen i Norge 2,23 grader over normalen, det varmeste siden målingene startet for over hundre år siden. Det kom fram da Meteorologisk institutt mandag gjorde opp status for klimaet i Norge i fjor.

Den forrige rekorden fra 2011 ble slått med 0,4 grader.

– Det er helt ekstremt. Det er sjeldent vi ser så store sprang. 2014 har vært et veldig spesielt år, sier klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt.

De høye temperaturene bidro også til mange ekstreme værhendelser: Vi opplevde den tørreste januarmåneden på over 100 år, og det var en viktig medvirkende årsak til de omfattende brannene i Lærdal, Flatanger og på Frøya.

Flere steder ble det satt nedbørsrekorder. I hovedstaden regnet det utrolige 44 millimeter på én time i juni. På Vestlandet ble hus og gater vasket vekk da det kom over 300 millimeter nedbør på tre dager i oktober. Flere tilfeller av ekstremvær gjennom året, skypumper på Sørlandet og rekordstore snøfall på fjellet hører også med til bildet.

Klimaforsker Reidun Gangstø ved Meteorologisk institutt sier 2014-været bekymrer.

– Økningen i ekstremvær og flommer har sammenheng med temperaturøkningen. 2014-været går inn i en trend med stadig høyere temperaturer, og vi frykter for flere ekstreme værhendelser med denne utviklingen, sier hun til NTB.

Mer regn og mer intenst regn, flere flommer, overvann, ras og et høyere havnivå, er blant konsekvensene forskerne ser for Norge ved denne utviklingen.

– Menneskeskapt

Forskerne ved Meteorologisk institutt er overbevist om at temperaturendringene er menneskeskapte.

Leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken, var til stede under presentasjonen. Han sier presentasjonen gjorde inntrykk.

– Vi kjente til det meste fra før, men det å se prognosene for hvordan været blir i fremtiden, det gjør et veldig sterkt inntrykk også på oss. Vi er en nasjon av folk som er veldig glade i å gå på ski, men det er kanskje først og fremst rulleski vi skal ta fram i årene som kommer, sier han til NTB.

Krever handling

Ifølge prognosene står Norges fremtid som skinasjon i fare. Snødybden har allerede avtatt i kysten og i lavlandet, og denne utviklingen vil bare akselerere i årene fremover. Snøsesongen vil også bli kortere over hele landet.

– Nå må politikerne handle. Regjeringen er nødt til å komme med en ambisiøs klimapolitikk, ikke bare i ord, som vi har sett så langt, men også i handling, sier Haltbrekken.

Også verden som helhet har opplevd et varmt år, men om 2014 blir tidenes varmeste på global basis, eller om året havner på en andre- eller tredjeplass, vil først bli klart i løpet av de neste ukene.

Hele verden varmere

Det er ikke bare Norge og nordlige deler av Europa som hadde høye temperaturer i 2014. Også verden som helhet har opplevd et varmt år, men om 2014 blir tidenes varmeste på global basis, eller om året havner på en andre- eller tredjeplass, vil bli klart i løpet av de neste ukene.

Også i Storbritannia var fjoråret det varmeste siden målingene begynte i 1910, opplyser det meteorologiske instituttet Met Office.

De foreløpige tallene for 2014 viser at middeltemperaturen i fjor lå på 9,9 grader celsius. Det er 0,2 grader høyere enn den forrige rekorden, som ble satt i 2006.

Åtte av ti varmeste år i Storbritannia etter 2000

Middeltemperaturen er også 1,1 grader høyere enn det langsiktige gjennomsnittet som ble målt mellom 1981 og 2010. Åtte av de ti varmeste årene i Storbritannia har vært etter 2002.

Met Office bekrefter at 2014, som startet med flom i store deler av Storbritannia, også var det fjerde våteste året siden 1910 med 1.297,1 millimeter nedbør.

Fem av de seks våteste årene i landet har blitt registrert etter år 2000.

FN sa i begynnelsen av desember at 2014 kom til å bli det varmeste noensinne på verdensbasis.

Les også

 1. Meteorologens oppfordring: Her bør du droppe å gå ute i kveld: Uvær i Bergen - hastepakker ned julen i en fei

  Juletrær og andre gjenstander som flyr rundt på Torgallmenningen har ført til at et område i Bergen er sperret av fredag…
 2. Knallvær på Østlandet i morgen

  Men uværet fortsetter på deler av Vestlandet og i Trøndelag.
 3. Klar varmerekord i 2014

  På årets nest siste dag avslører Meteorologisk institutt at 2014 går inn på førsteplassen som historiens varmeste år i…
 4. Glatte veier, særlig i Midt-Norge: - Folk må være påpasselige

  Politidistrikter over hele landet melder om ulykker på grunn av glatte veier.
 5. Klimaglede og -forventning etter Solbergs nyttårstale

  Statsminister Erna Solberg (H) berømmes for å sette klimaspørsmålet sentralt i nyttårstalen sin.
 6. Regn, regn og atter regn i Nord-Norge: Flere bygder isolert av uværet «Mons»

  MOSJØEN/OSLO (VG) Folk i Nord må ta regntøyet fatt til nyttårsfeiringen.

Mer om

 1. Vær
 2. Miljøvern

Flere artikler

 1. NASA og NOAA: 2014 varmeste år noensinne

 2. Været i 2016: Varmerkorder, vind og masse nedbør

 3. Global varmerekord i juli

 4. Klar varmerekord i 2014

 5. Havnivået stiger raskere enn ventet

 6. Klimaforsker: – Langvarige høye temperaturer og nedbør vil bli vanligere

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder